Laos I’m here!

Tulin äsken Luang Prabangiin. Olipahan matka! Mutta aloitetaas nyt jokseenkin alusta. Chiang Maista Chiang Khongiin meni luvatut 6½ tuntia bussilla. Katselin Men in Blackia thaiksi dubattuna ja luin, joten nopeasti meni matka. Perillä annoin tuktuk-kuskin kärrätä mut “johonkin mukavaan guesthouseen” ja lähdin katsomaan mistä jokivene seuraavana aamuna lähtee. Yritin satamassa kysellä ihmisiltä lisäinfoa matkasta, hinnoista, lipuista ja rajan ylityksestä, mutta mitä tahansa kysyin vastauksena on vain tomeraa nyökyttelyä ja “yes,yes”. (Kuten: “Täytyykö minun ostaa lippu etukäteen vai voinko vain ilmestyä paikalle aamulle?” – “Yes, yes”). Totesin, että kylässä ei kukaan puhu englantia juuri sanaakaan, eivät edes neidit guesthousella. Ainoa mitä sain irti, oli että aamulla kello kahdeksan tapahtuu jotain (laiva lähtee? lipunmyynti alkaa?), joten päätin, että aamulla menen ennen kahdeksaa rantaan katsomaan mitä tapahtuu.

Thaimaassa mua vähän raastoi ihmisten onneton kielitaito. Kommunikointi oli tosi hankalaa ja siksi myös kulttuuriin ei hirveästi päässyt sisälle kun ei ollut ketään paikallista kertomassa mitään siitä. Osa myös tuntui pelästyvän hirveästi, jos heille yritti puhua.

Ohjeita satamassa. Että ei niitä irtosuhteita!

Mun iltapäivä erittäin hiljaisessa ikku Chiang Khongissa meni näissä merkeissä: löysin aivan ihanan kahvilan, jossa nappasin cappucinon ja lötköilin pari tuntia mun kirjan parissa.

Aamulla alkoi pikku hiljaa pala palalta selvitä homman nimi. Kello kahdeksan aukesi immigration. Leimasin itseni pihalle Thaimaasta ja ylitin joen pikkuveneellä vastarannalle Laosin puolelle. Siellä sitten täyteltiin lappusia, maksettiin viisumia (31 dollaria) ja voilá, olin Laosissa! Suuntasin varsinaista venerantaa kohti, josta pari tuntia myöhemmin slowboat Luang Prabangiin lähti. Lipun hintaa vertailin monessa eri paikkaa ja lopulta ostin sen 940 bahtilla (about 24 euroa).

Slowboat oli positiivinen yllätys, sillä olin odottanut jotain todella askeettista ja epämukavaa. Se olikin lopulta ennemminkin bussi pehmeine penkkeineen. Ekana päivänä matkustettiin 6½ tuntia ja vieruskaveriksi sattui mukava britti, jonka nimeä en kyllä enää kuollaksenikaan muista. Thaimaassa vietetyn epäsosiaalisuusviikon jälkeen mulla oli melkoinen puheripuli ja höpötin höpöttämistäni yhteen pötköön hirmuisia määriä, tyttöraukka välillä pääsi jotain väliin huikkaamaan. Matka oli kokonaisuudessaan yllättävän miellyttävä.

Illalla pysähdyimme joen varrella olevaan pikkukylään, Pak Bangiin. Veneessä tutustuin myös belgialaiseen Emilyyn sekä kolmeen hollantilaistyttöön ja jatkettiin matkaa satamasta yhdessä. Napattiin halpa guesthouse ja lähdettiin illalliselle, jolla seurue kasvoi kasvamistaan. Illallisella tuli kaupanpäällisenä ilmainen viskipullo ja pian meidän belgialais-hollantilais-suomalais-kanadalais-jenkki-englantilais-italialainen seurue jatkoi matkaa kylän ainutta kuppilaa, hellyyttävää Hive Baria kohti. Ilta oli tosi hauska, pelailtiin vaikka mitä pelejä aina pantomiimeista ja sananselityksistä klassiseen “I have never ever everiin” asti. Kömmittiin nukkumaan, kävin suihkussa ja pakkasin jo valmiiksi aamua varten.

Pak Bang, jossa oli maailman söpöimpiä lapsia ja ystävällisiä ihmisiä

Aamulla hypättiin taas veneeseen, tällä kertaa kahdeksaksi tunniksi. Matka kului lähinnä nukkuessa ja lukiessa. Saavuimme Luang Prabangiin hämärän tullessa, mutta kaupunki silti vaikutti jo tosi mukavalta. Ihmiset ovat aivan erilaisia kuin Thaimaassa, ystävällisiä ja hymyileviä, ja erityisesti lapset täällä ovat hirmu suloisia. Jatkoin matkaa belgialais-hollantilaisten kanssa ja otimme yhteisen kuuden hengen dormin yhdestä reppureissarimestasta. Nyt suuntaamme keilaamaan ja varmaan iltaa viettämään johonkin baariin. Kuulumisiin!

4 vastausta artikkeliin ”Laos I’m here!

  1. heippahei!
    löysin sun blogin tänään ja lueskelin samantien kokonaan läpi, ei huono löytö! taidan jäädä siis seurailemaan anonyyminä :) kuulostaa ihan mahtavalta sun reissus, ite oon ollu vaan 3vk reilaamassa euroopassa syyskuussa ja tarkotus ois lähteä tammikuussa seikkaillen portugalia kohti… mutta nyt sun blogis sai aikaan pienen aasianmatkakuumeen!!

  2. Voi, huippua saada uusia lukijoita, muitakin kuin oma äiti! :)Lämpimästi suosittelen Aasiaa, täällä matkustaminen on loppujen lopuksi hirmu helppoa ja halpaa eikä eksotiikkaa varmasti puutu. Eikä ilmastostakaan valitettavaa löydy! Kyllä kannattaa sijoittaa lentoihin ja sen sitten säästää majoitusten ja ruoan hinnassa :)

  3. Suunnittelen samoille suunnille matkaa syksylle 2015. Mainiota kuvastoa tämä. Oma kokemusmaailma on hirveän samanlainen, kiinnität huomion aika oleellisiin asioihin tässä. Reissukuume vaan nousee eikä malta mennä nukkumaan vaikka yövuoro takana ja aurinko noussu ja silmät ristissä näppiksen kirjaimet vaihtaa paikkaa! :o Taidan lähtee ostamaan uuden vuoden raketteja. Blööh blääh

    • Hahhah, noita seutuja kyllä suosittelen lämpimästi, Laos on tosi kaunis maa. Sitä se reissukuume usein tapaa tehdä ;) Mutta onneksi osa reissujen mahtavuutta onkin se sen odotus ja suunnittelu. Hauskaa reissua, nauti – niin odotuksesta kuin itse lähdöstäkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *