Rahahan se maailmaa pyörittää

“Miten säästit rahaa? Kuinka suuri oli budjettisi? Miten ihmeessä pystyit noin nuorena matkustamaan noin pitkän ajan työskentelemättä? Maksoiko isi?”

Tämän postauksen perään on jo paljon kyselty. Tässä on aihe, josta kaikki haluavat tietää kaiken. Kyllä, nyt se tulee – asiaa rahasta. Miten sen säästin ja paljonko sitä ihan oikeasti kului ennen matkaa ja sen aikana. Raha on suomalaisessa yhteiskunnassa suorastaan tabu, mutta itse aion pistää kaikki luvut tiskiin sellaisina kuin ne olivat. Tähän postaukseen ei mahdu kaikki raha-asia joka mielessäni on, joten tässä nyt osa yksi. Pahoittelen, tämä on sitten vähäkuvainen mälsä infopläjäys, mutta tätähän te halusitte!

Singaporen dollareissa potkitaan palloa ja puhkutaan onnea. Euroissa on… Niin, mitä niissä edes on?

Ihan alkuun haluan korostaa, kuinka onnekkaita me länsimaalaiset olemme. Meillä kellä tahansa on oikeasti varaa matkustaa. Opiskelijat ovat itseasiassa yksi aktiivisin matkustava joukko, ja he eivät tunnetustikaan rikkaita ole. Me myös saamme viisumit lähestulkoon mihin vain ja vielä kohtuuhinnalla. Näinkään ei kaikkialla ole. Pidempään seuranneet varmaan muistavatkin indonesialaisen ystäväni, joka ei ikinä saanut viisumia päästäkseen tapaamaan perhettään Yhdysvaltoihin, vaikka lentolippuihin oli säästetty jo vuosia?

Yleensä raha ei ole kenenkään esteenä matkustamiselle. Todellinen este on yleensä siellä pääkopassa. Lähtöpäätös ei ole tarpeeksi vakaa tai ei raaskita luopua asioista, joilla rahat saisi helpostikin säästettyä. Ripaus itsekuria ja kärsivällisyyttä ja voilà,
olet jo reissussa.

Miten säästin ennen matkaa?

Itse aloitin oikeastaan säästämisen jo kesällä 2011. Lähtö koitti lokakuussa 2012. Tuona kesänä myin torilla mansikoita. En tiennyt mitä tarkalleen ottaen aion lukion jälkeen tehdä, kunhan lähden jonnekin päin maailmaa. AIkomuksena kyllä oli matkustaa johonkin, ehkä vain yhteen maahan, tehdä töitä ja tulla takaisin. Voi kun olisin aavistanutkin millaiseen seikkailuun nuo rahat lopulta menivätkään. Tuolloin siis kesätyörahoilleni ei muuta akuuttia tarvetta ollut, joten säästötilille ne lopulta talletin.

Rahansäästö jatkui vasta keväällä 2012. Sain työpaikan kahvila-baarista, jossa aloitin 15. maaliskuuta. Uuden vuoden vietin Berliinissä, jossa tapasin Sergion (hänet siis, jonka luona vierailin helmikuussa Santiagossa). Sergio tuolloin oli omalla maailmanympärysmatkallaan ja inspiroi minua valtavasti. Kolmea kuukautta myöhemmin päätin tehdä samanlaisen matkan. Varsinainen säästökuuri sai alkunsa.

Töitä tein normaalisti, 37,5 tuntia viikossa, sunnuntailisät palkkaan ja näin. Satunnaisesti ajoin lisäksi viikonloppuisin postilenkkejä jakaen sanomalehtiä haja-asutusseudulla. Voi sitä riemua, kun herää kolmelta jakamaan postia, ajelee noin neljän tunnin verran ja rientää kahdeksaan kahvinkeittoon ja pullanmyyntiin tekemään kahdeksan tunnin päivän. Kaikkeen sitä kykenikin rahankiilto ja palmujen vartioimat hiekkarannat silmissä loistaen.

Syksyllä tein lisäksi hieman vajaan kahden kuukauden äidinkielen opettajan sijaisuuden lukiollamme rehtorin pyynnöstä. Eihän siitä huikeita rahoja tullut, kun vain yhden kurssin veti (opetustunteja vain viisi viikossa), ennemminkin otin työn vastaan paremman cv:n toivossa. Hieno kokemus se olikin! Ja kyllähän pienikin tulonlähde kasvattaa pottia kummasti.

Siinäpä siis kaikki tulot. Säästäminen oli lopulta omalla kohdallani helppoa. Asuin vielä vanhemmillani, joten kuluja vuokrista tai syömisestä ei tullut. Lopetin shoppailun, mitään vaatehankintoja en enää sallinut. Bensakuluni minimoin sillä, että majailin aika paljon siskoni nurkissa, joka asuu siis alle kilometrin päässä työpaikastani (me asumme maalla yli 20 kilometrin päässä, joten bensa maksaa). Alkoholia en enää juonut lähes nimeksikään ja juhliminen jäi vähälle. Paluuni jälkeen eräs tuttuni tuli kertomaan, että pienellä rakkaalla kylällämme oli muuan henkilö ihmetellyt, miten minä vietin edelliskesäni baarissa ryyppäämässä, kun autoni oli sen edessä joka päivä. C’mon, mä olin siellä töissä! Lisäksi olen kuullut monestakin suunnasta (jopa äidilleni on tultu suoraan sanomaan), että onhan se kiva matkustaa kun isi maksaa. Eipähän muuten maksanut. Tämä tuttuni olikin tokaissut, ettei ole ikinä kenenkään nähnyt juovan yhtä paljon vettä baarissa kuin minä viime kesänä. Nauratti, tosin tottahan tuo varmaan oli. Jos luet tätä tekstiä nyt, kiitos. Tiedät kyllä, että tarkoitan sinua.

Näille sanottiin ei puolen vuoden ajan. Balilla otettiin vahinko takaisin ;)

Loppujen lopuksi säästämiseen meni 6½kk sekä edelliskesän noin kahden kuukauden kesätyörahat. Lisäksi pyysin kutsussa kaikki ylioppilaslahjani rahana ja niillä rahoilla sainkin lähes kokonaan RTW-lentoni kustannettua. Mitäpä minä astioilla ja lakanoilla maapallon toisella puolella tekisin.

Paljonko rahaa kului ja mikä oli budjettini?

Ehdottomasti yleisin kysymys. Ihmisten mielestä on outoa, että 18-19-vuotias kykenee matkustamaan yhtäjaksoisesti yli puoli vuotta omilla varoilla. Loppujen lopuksihan se riippuu täysin omasta elämän- ja matkustustyylistäsi. Ei se ole niin kallista loppujen lopuksi, ihan tosi. Mitä pitempi matka, sitä pienemmällä päiväbudjetilla pääset. Viikon reissussa maksat enemmän päivää kohden kuin kahden kuukauden.

Mutta, sitten asiaan, rakkaat kärsimättömät lukijani.

Maailmanympäryslennot (RTW-lennot) varasin kesäkuussa Kilroyn kautta. Reitti Helsinki – Singapore – Sydney – Santiago…..Lima – Panama City – Madrid – Helsinki maksoi 3279 euroa. Ensi kerralla lähtisin vain yksi menolippu kourassani eikä se varmasti ainakaan kalliimmaksi tulisi, mutta tällä reissulla etukäteisreitti oli ihan hyvä ratkaisu. Muuten olisin varmaan vieläkin Balilla, epäilen. Toisaalta ei tarvinnut myöskään enää lippujen tai reitin kanssa sählätä tien päällä vaan keskittyä itse matkaan. Aasiaan en muita lentoja halunnut etukäteen varata koska suunnitelmia ei oikeastaan sinne ollut, samaten kuin Chilen ja Perun välinen kulkutapa oli vielä täysin avoin, tosin busseilla aavistin sen etapin taittavani ja niin teinkin. Etukäteen hankin myös Australin viisumini samaisen Kilroyn kautta. Hintaa tuli 20 euroa.

Yhteenveto etukäteen hankituista lennoista ja viisumeista:

 • RTW-lennot 3 279e
 • Australian viisumi 20e

YHTEENSÄ 3 299e

Lisäksi tein tietysti hankintoja, aika paljonkin. Ainoa asia, jonka vanhempani matkaani varten sponsoroivat oli vakuutus (kiitos!). Minulla oli ennestään nuorisovakuutus, jossa on myös kiinteänä kolmen kuukauden matkavakuutus. Niinpä meidän piti vain lisäksi ostaa neljän kuukauden vakuutus (Easyn lisäturva), joka OP Pohjolalla maksoi 199,20e. Tämä jos mikä on tärkeä.Itse sain lopulta rahaa takaisin sieltä yli 1500 euron arvosta kameroiden, sairaalakulujen ja lentojen korvaukseksi, joten vakuutus on ehdottomasti kullanarvoinen reissussa. Ostin Deuterin 50 + 10 litran rinkan hintaan 219 euroa. Fjällraven-repun ostin päivärepuksi, 54,90 euroa. Silkkimakuupussi kustansi 33,50 euroa, täältä itse hankin tuohon hintaan, näköjään sittemmin hinta noussut 38 euroon. Rahavyönkin menin yöbusseja varten ostamaan hintaan 14,90e, kaikissa maissa käyvän adapterin 35 euron hintaan (halvemmalla olisin saanut kohdemaissa, oli lopulta aika turha ostos) ja kalleimmaksi ostokseksi osoittautui miniläppäri hintaan 299 euroa. Ehdottomasti kuitenkin hyvä hankinta, koska isoa läppäriä ei kyllä reissun päällä jaksaisi kukaan kantaa ja bloggaamiseen kuitenkin tarvitsin jotain muuta kuin kännykän. Toisaalta myös tuollainen halpa pieni kone ei harmita niin paljon, jos varastetaan. Tablettiakin mietin, mutta ei se oikein pidempien tekstien kirjoittamiseen käy.

Uskollinen ystäväni koko matkan ajan ja edelleen näyttää lähes uudelta. Deuter, suosittelen.

Uskollinen ystäväni koko matkan ajan ja edelleen näyttää lähes uudelta. Deuter, suosittelen.

Yhteenveto varustehankinnoista:

 • Vakuutus 199,20e
 • Deuter 50 + 10-rinkka 219e
 • Fjällraven-päiväreppu 54,90e
 • Silkkimakuupussi 33,50e
 • Rahavyö 14,90e
 • Adapteri 35e
 • Miniläppäri 299e

YHTEENSÄ: 855,5 EUROA

Lopuksi rahaa meni vielä terveysasioihin, joita piti hoitaa ennen lähtöä. Hepatiitti A-rokote minulla oli ennestään voimassa ja jäykkäkouristus uusittiin ilmaiseksi. Lisäksi hankin Hepatiitti B-rokotteen, joka piti käydä ottamassa kahdesti ennen matkaa. Nyt kirjoittaessani muistinkin, että terveydenhoitajatäti käski tulla ottamaan kolmannen, viimeisen erän heti reissun jälkeen. Hupsista, saakohan sitä enää ottaa? Pitääkin soittaa asiasta. Joka tapauksessa, minun hepatiittilääkkeeni oli Engerix-B ja kustansi 50,05 euroa/piikki. Otin myös keltakuumerokotteen nimeltä Stamaril hintaan 41,94e euroa. Malarialääkkeitä ostin kahden kuukauden varalle (kahdeksan tablettia). Larium oli lääkkeen nimi ja hintaa tuli yhteensä 44,90 euroa. Näitähän en tosiaan edes lopulta syönyt, vaan Suomeen toin ne mukanani.

IMG_8121

Yhteenveto rokotuksista ja lääkkeistä:

 • Hepatiitti-B: Engerix-B 2×50,06e=100,12e
 • Keltakuume: Stamaril 41,94e
 • Malarialääkkeet 2kk: Larium 44,90e

YHTEENSÄ: 186,96e

Tässä siis melko kattavasti kaikki kulut, jotka jouduin maksamaan ennen kuin edes pääsin Suomen tomut jaloistani puistelemaan.

Kaikki kulut ennen lähtöä:

 • Lennot ja viisumi 3 299e
 • Varustehankinnat 855,5e
 • Rokotukset ja lääkkeet 186,96e

YHTEENSÄ: 4 341,46 euroa

Summa on suuri, mutta suurin osahan siitä kului lentoihin, jotka halvemmallakin takuulla saisi. Määrästä ei kannatakaan säikähtää. Itse tein kaiken melko perusteellisesti eikä etukäteen mulla melkein mitään ollut. Nyt jos reissuun lähden, ei varustehankintoja tarvitse tietääkseni tehdä lainkaan ja rokotuksetkin on kunnossa. Lennot ja viisumit kondikseen ja menoksi! Lisäksi kaikki eivät varmasti tarvitse miniläppäriä ja pärjäävät vallan mainiosti ilman rahavöitä ja silkkimakuupusseja. Mulla ne oli ihan käytännöllisiksi osoittautuvia kapistuksia, mutta ilmankin varmasti olisi pärjännyt.

Tämän lisäksi karkea budjettini oli 1000e/kk. Pyrin pitämään päiväbudjettini 30 euron tienoilla (30 x 30e = 900e, joten 100e vararahaa johonkin kivaan). Sillä pärjättiin. Jos joskus vähän meni yli, seuraavassa kuussa kitsasteltiin. Kaikissa maanosissahan on hieman eri hintataso. Aasiassa on meidän näkökulmastamme suorastaan laittoman halpaa. Halvimmillaan maksoin bungalowista 1,5 euroa jakaessani sen ranskalaisen Olivian kanssa. Balilla sain kahden hengen huoneen ihan yksikseni omalla kylppäri-vessalla aamupaloineen 8e/yö. Aterian saat paikallisten ruokakojusta eurollakin. Aasiassa raaskii tehdä reissuja ja maksullisia aktiviteettejakin, koska syömiseen ja nukkumiseen et mitenkään saa koko budjettia käytettyä. Aasiassa varmasti pärjäisi 700-800 euronkin budjetilla. Itselläni meni lähes se tonni kuussa, koska lensin enemmän. Air Asia on loistava halpalentoyhtiö ja sillä lensinkin viidesti, Lion Airilla kerran Makassarilta Balille, koska Air Asialla ei yhteyksiä ollut. Viisumit piti hankkia Indonesiaan (x2), 25 dollaria kappale, Laosiin 24 dollaria ja Kambodzaan 25 dollaria. Yhteensä siis maksoin niistä 99 dollaria, noin 76 euroa.Tähän kun lisätään aiemmin maksettu Australian viisumi, kaikkinensa niihin kului rahaa 96 euroa. Etelä- ja Väli-Amerikassa ei suomalaiset tarvitse viisumeita lainkaan. Aasiassa säästöä myös tuli, kun Balilla yövyin yhteensä noin viikon kavereiden nurkissa ja Sulawesillä olin Nazin perheen vieraana kaksi viikkoa enkä maksanut nukkumisesta ja syömisestä lähes lainkaan, toki vieraanvaraisena yritin tarjoutua maksamaan välillä perheen muita kuluja.

Australia taas on selkeästi kalliimpi, sinne jos lähtisi vain matkustelemaan, kannattaa varata vähintään 1500e/kk ellei enemmänkin jos paljon meinaa retkiä tai muuta ekstraa tehdä. Mulla kuitenkin oli parisataa jäänyt jemmaan Aasiasta. Lisäksi siellä yövyin vain kahdessa hostellissa (á 35-40 dollaria/yö kuuden hengen dormissa, älytöntä!) yhteensä vähän alle viikon, joten yöpymiskulut jäivät vähäisiksi. Muutenhan majailin Sydneyssä ystäväni Mijan perheen luona, Gold Coastilla suomalaissyntyisen Eric-herran luona sekä Brisbanessa ecuadorilaiskaverini Nelsonin lattarikommuunin sohvalla. Rahaa siis kului syömiseen, tekemiseen ja kulkemiseen. Ja niistä se vähän päälle tonni tulikin aika iloisesti. Australia on kallis. Siinä missä Balilla maksoin neljän tunnin alkeissurffikurssista 35 dollaria, Australiassa kahden tunnin kurssi oli 60 dollaria. Merkittäviä kuluja Ausseissa oli Kilroyn kautta hankittu bussipassi Sydneystä Hervey Bayhyn 160e, lento Hervey Baysta Brisbaneen 297e, lento Brisbanesta Sydneyyn noin 80e sekä menetetty bussilippu (ne tulvat ja takaisin maksamattomat liput) Hervey Baysta Brisbaneen noin 40 euroa.

Ihka ensimmäinen surffituntini Balilla.

Ihka ensimmäinen surffituntini Balilla.

Etelä-Amerikka on hintatasoltaan jotain Aasian ja Australian väliltä, mutta kokonaisuudessaan halpa. Bolivia on todella halpa, Aasiaan rinnastettava. Neljän tunnin hevosvaellus maksoi 15 euroa ja neljän päivän jeeppireissu Salar de Uyunille vähän päälle 100 euroa yöpymisineen ja syömisineen. Bussimatkojen hinta oli yleensä laskettavissa kaavalla 1e/tunti, eli 13 tunnin bussimatka kustansi noin 13 euroa. Chile ja Argentiina taas ovat hintatasoltaan yllättävänkin kalliita ja Argentiinassahan mun budjetti pettikin yllättävän kalliiden pitkänmatkan bussien takia. Oli inflaatio iskenyt mun kaksi vuotta aiemmin kirjoitetun Lonely Planetin painamisen jälkeen. Peru ja Ecuador ovat hintatasoltaan ihan mukavia ja Ecuadorissa rahan käsittelyä helpottaa se, että valuuttana ovat dollarit. Yö dormissa on noin viiden euron luokkaa lähes kaikkialla. Chilessä sain säästöä vietettyäni viikon Sergiolla Santiagossa (ja kuten lattarikulttuuriin kuuluu, eihän hän antanut minun maksaa mitään itse). Perussa taas säästöä tuli, kun olin kolme viikkoa töissä surffihostellissa Lobitoksessa, eikä rahaa kulunut lainkaan.

kuva

Lennot RTW-lentojen oston jälkeen (nämä kaikki sisältyivät kuukausibudjetteihin):

 • Kuala Lumpur-Bali (Air Asia) 53e
 • Bali-Bangkok (Air Asia) 140e
 • Phnom Penh-Kuala Lumpur (Air Asia) 51,46e
 • Kuala Lumpur-Makassar (Air Asia) 131,12e
 • Makassar-Bali (Lion Air) 60e
 • Bali-Singapore (Air Asia) 115,14e
 • Hervey Bay-Brisbane (Qantas) 297e
 • Brisbane-Sydney (JetStar) 80e

KAHDEKSAN LENTOA YHTEENSÄ: 927,72e

KAIKKI LENTONI 7KK:N AIKANA 3 279e + 927,72e = 4 206,72e

Tässä on nyt ollut paljon esimerkkejä siitä, miten rahaa kului matkan varrella. Kuitenkin nyrkkisääntöni 1000e/kk ja 30e/pvä toimi melko hyvin. Tilillä oli varulta yksi hätävaratonni kaiken varalle, mutta tarkoituksena oli se pyrkiä säästämään Suomen paluuta varten. Madridissa lopulta päädyin shoppailemaan sitä rahaa käyttäen melko rutkasti, mutta kyllä Suomessa sillä rahalla silti pärjättiin iloisesti ekaan palkkaan saakka. Kannattaa siis muistaa budjetoinnissa myös “entä jos”-rahat pahan päivän varalle sekä paluurahaa Suomen paluuta varten.

Nyt sitten, summa jota kaikki ovat odottaneet.

Kuinka paljon koko seitsemän kuukauden reissu maksoi minulle varustehankintoineen, lentoineen ja matkakuluineen?

 • Kaikki kulut ennen lähtöä: 4 341,46 euroa
 • Kulut reissun päällä 7kk x 1000e: 7 000e

YHTEENSÄ SEITSEMÄN KUUKAUDEN REISSU MAKSOI MINULLE 11 341,46 EUROA.

Joku varmasti kauhistelee, miten paljon sain rahaa menemään “taivaan tuuliin”. Tottahan se on, että matkustamisesta minulle ei jää käteen mitään konkreettista, kuten vaikkapa ostaessani materiaa. Tuolla rahalla olisin saanut hienon hevosen, kunnollisen auton tai elellyt mukavasti opiskeluvuosina. Kuitenkin koen palanneeni matkaltani entistäkin rikkaampana. Se, mitä rikkaus kullekin merkitsee, on jokaisen oma asia.

Siinä siis olisi viimein faktat pöydässä. Rahastahan riittäisi asiaa vaikka kuinka, mutta riittäkööt tämä nyt tällä kertaa. Vielä tulossa postaukset ainakin rahansäästöstä reissun päällä eli budjettimatkailun perusperiaatteista sekä rahan käsittelystä luottokortti-, rahannostokortti- sekä pankkiautomaattiviidakossa, ehkä myös joitain yleisiä rahaan liittyviä vinkkejä reissun päälle.

Mitä mieltä olette, auttoiko tämä yhtään reissuraha-asioiden parissa pohtivia? Lisäkysymyksiä saa toki myös esittää!

Tsemppiä kaikille teille matkaa varten säästäville! Seuraan perässä hitaasti, mutta varmasti :)

Vinkkejä myös saa antaa, miten opiskelijoina onnistutte jemmaamaan rahaa matkusteluun, koska se tulee varmasti olemaan mulle se seuraava dilemma. Kiitos!

tumblr_m09wwaYntQ1r8y9aco1_500

26 vastausta artikkeliin ”Rahahan se maailmaa pyörittää

 1. Moi! Toteutimme mieheni kanssa 12kk:n maailmanympärysmatkan 2009-2010 ja nyt lähdössä uudelleen vuodeksi E-Amerikkaan reissaamaan.

  Samaa ihmettelyä olemme kokeneet matkarahoista ja luulen, että meidän luullaan yleisesti kavereiden keskuudessa voittaneen lotossa tai pokerissa huimia summia, kun kaikkihan ei kehtaa rahoista kysyä. Isin maksamista ei enää epäillä, kun meillä tuota ikää on jo aika paljon enemmän kuin 20 vuotta =). Ilmeisesti on vaan niin, että suurelle osalle ihmisistä säästäminen on jotain korkeampaa tiedettä. Aiemmin luulin itse olevani tuhluri, mutta tässä onkin vuosien mittaan täytynyt todeta, että todella säästäväisiähän tässä ollaan, kun rahaa saadaan kasaan. Edellinen reissu oli 28 000 e luokkaa ja samanlaisella budjetilla lähdetään nytkin. Elikkä ollaan mekin aika paljon rahaa poltettu “ihan tyhjänpäiväiseen matkusteluun”.

  Huomasin muuten, että maailmanympäryslentojesi hinta oli mielestäni aika rapea, kokeilepa seuraavalle reissulle brittifirmaa Travel Nation, joka buukkasi meille melko samanlaiset lennot vuonna 2009 1600 euron hintaan ja palvelu sähköpostitse ihan loistavaa.

  Hienoja reissuja sinulle tulevaisuudessa! Jos kiinnostaa, meidän aiemman matkan ja myös tulevan matkan blogi on osoitteessa http://www.soakinair.blogspot.com.

  Irina

 2. Näinhän se on. Toisaalta, samat ihmiset tuntuvat ostavan autoja, maksavan asunto- tai opiskelulainaa ja niin poispäin. Mulle nuo ovat oikeastaan yhdentekeviä. Mitä minä materialla, jos en edes tiedä pysynkö Suomessa enkä kuitenkaan mukanani kaikkea voi raahata?

  Mulle on myös jäänyt jokin krooninen säästövaihde päälle. Kun ensin reilun puoli vuotta säästi matkaan ja sitten pyrki elämään säästeliäästi koko matkan ajan, on vaihde jäänyt päälle. Hyvä toisaalta niin.

  Onko tuo 28 000e siis teidän yhteinen budjetti, eli 14 000e/naama/vuosi?

  Kiitos vinkistä! Muistan tuonkin yhtiön sivuja selailleeni kun RTW-lentoja katselin, mutta en löytänyt siitä hirveästi suomalaisilta kokemuksia ja jotenkin sitten helppous voitti. Reittikin kun oli kaikkea muuta kuin selvä, tuntui ihanan helpolta vaihtoehdolta marssia Kilroyn toimistolle, esittää ideoita ja toiveita minkälaiset paikat kiinnostavat ja sen pohjalta räätälöitiin reitti. Nyt kun kuitenkin tieto-taito matkustelusta on lisääntynyt, ehdottomasti varaisin lennot jatkossa itse etappi kerrallaan.

  Matkustelu ei kyllä ikinä ole tyhjänpäiväistä. Joka niin sanoo, ei takuulla ole Kanarianmatkaa kummoisempaa kokeillut. Nauttikaa matkasta, minä käyn kurkkaamassa blogianne ja mahdollisesti jään seurailemaan!

 3. Persaukisena reppureissaajana purskahdin nauruun siinä vaiheessa tekstiä, kun selvisi, että tämä “säästäminen” on tapahtunut isän maksaessa asumiskustannukset ja äidin tehdessä tasaisesti ruokaa soppatykillä.

  Toisin sanoen tarinasi opetus on se, että asu vanhempien luona ja paisko hommia, niin paljon kuin pystyt.
  Auttaa ehkä nuoria matkustajia, mutta koitappa samaa lähempänä 3kympin ikää sitten uudestaan.

  • Ajattele, kaiken tämän lisäksi vielä palasinkin vanhempieni nurkkiin loisimaan ja äidin pöperöitä syömään kesäksi, vähänkö oon hemmoteltu!

   Onneksi syksyllä muutan pois ja alan opiskella asuen nuudelinkatkuisessa solukämpässä niin opin mitä oikea kylmä maailma onkaan.

 4. No voi hellanduudelis sentään, arvoisa persaukinen reppureissaaja! Ei se tässä maassa mitenkään ennenkuulumatonta ole, että 19-vuotias asuu vielä kotona ja vanhemmat kustantaa asunnon ja ruuan. Moni tekee noin ja istuu siinä sivussa baareissa, ajelee autolla ympäriinsä tai touhuaa jotain muuta, mitä sen ikäiset nyt touhuavatkaan. So what, jos joku sitten käyttää ne säästyneet rahat matkailuun. Onko se sulta jotenkin pois?

  Ja minkä takia sitä muuten pitäisi “yrittää lähempänä 3kympin ikää uudestaan”? Oletko itse yrittänyt, ei onnistunut ja olet nyt kateellinen 19-vuotiaalle, koska häneltä onnistui? Tsiisus. Ehkä muutenkin voi miettiä kenelle irvailee ja mistä, jos tilanne on se että itse on “persaukinen” vielä 3kymppisenäkin…

  • Meitä on moneen junaan. Itsestäni on ensinnäkin omituista, että kukaan kolmikymppinen edes klikkaa tämän, 19-vuotiaan tytön, raha-aiheisen postauksen ajatuksenaan, että tähän voinkin samaistua. Muutenkin tämän postauksen pointti oli mielestäni ennen kaikkea se, miten paljon rahaa matkalla kului.

   • Raha kiinnostaa kaiken ikäisiä. :) Me 34 ja 39-vuotiaat suunnitellaan pitkää reissua 1,5 ja 3,5 -vuotiaiden lasten kanssa. Nuorena ei uskallus riittänyt kuin euroopan koluamiseen, joten sun rahanäkemykset kiinnostavat.

 5. Moikka Laura!

  Joo, tosiaan 14 000 per naama, elikkäs vuosi meni varmaan suhteessa samoihin kuin sun 7kk. Tuo 28 000 oli siis suunnilleen lennot+vakuutukset vuodelta mukaanlaskien.

  Travel Nationilta otettiin nytkin lennot seuraavalle reissulle, siis nyt meno-paluu, mutta hankalaksi teki homman se, että paluu on vuoden päähän ja varausvaiheessa saa varattua vain 11kk:n päähän, joten tarvitaan joustolippu. Hinta oli aika kova, tosin tuonne päin huonommin halpoja lentoja onkaan… Sähköpostitse reissun suunnittelu kesti meiltä muutaman viikon kun selvitettiin eri vaihtoehtoja hintoineen. Vastaavat suunnilleen muutaman tunnin sisällä ja meilejä kertyi meillekin jokunen kymmentä ennen kuin päädyttiin varaamaan. Tsekkaa seuraavalla kerralla.

  On se kumma, että aina löytyy joku joka on tehnyt reissunsa sniidummin, hienommin ja paremmin ja sitten tullaan tänne toisten blogeihin naureskelemaan ja vähättelemään. Ja tiedoksi ihan vaan persaukiselle reippureissaajalle, että vajaa 4-kymppisenä reissureissajanakin olen turvautunut ajoittain vanhempieni majoitukseen, erityisesti reissujen jälkeen. Että koitettu on!

  Antoisaa tulevien reissujen suunnittelua sulle Laura!

  • Kiitos vinkeistä, pitää tosiaan painaa mieleen! Kilroy on tosiaan testattu ja todettu, että toimiva, mutta itse järkäten pääsee halvemmallakin. Ainoa mihin en halvempaa vaihtoehtoa löytänyt, olivat Aussien bussipassit, ne olivat kalliita kaikkialla.

   Sehän se on, reppureissareiden keskuudessa kulkeva urbaanilegenda nomadeista, jotka matkustavat käytännössä rahatta. Madventuresia jumaloidaan ja mitä useamman yön olet nukkunut kadulla spurgujen seassa, sitä coolimpi olet. Mun mielestä pääasia on se, että itse nauttii matkastaan ja matkustustapa tuntuu sopivalta. Itse en ole missään vaiheessa väittänytkään reissanneeni suorastaan partaterällä, vaan täysin oman budjettini mukaan. Ei matkustaminen ole enää kivaakaan, jos ei ole varaa tehdä mitään. Enköhän mäkin vielä kesiä vietä porukoiden nurkissa, ainakin jos samassa työpaikassa tulevinakin vuosina jatkan. Vähänks noloo!

   Kiitos hurjan paljon!

 6. Hyvä postaus, kiitos! Ihanan selvästi kerroit kaikki, monia juttuja joita ei ihan heti välttämättä tulekaan mieleen. Itselläkin joku pidempi reissu kutkuttelee mielessä, ei ehkä ihan RTW, mutta Aasian ja Australian suunnalle.. Nyt vaan on sitten aina ongelma, kun pitäis tulla niin sanotusti tyhjän päälle takaisin! Sen siitä saa, kun muuttaa toiselle puolen maailmaa…:)

  • Kiitos paljon Annika :) Niinhän se on, oikeastaan vaihtoehdot on palata vanhempien katon alle, alivuokrata oma kämppä reissun ajaksi tai toivoa, että reissusta käsin pystyy hankkimaan kämpän paluun tienoille, mutta tietysti muuttorumba ei ehkä ole se houkuttavin vaihtoehto pitkästä reissusta palatessa. Sitten vaan se paluuraha jemmaan niin eka kuukausi ei ole ihan helvettiä. Tsemppiä!

 7. Kiva postaus, mukavan selkeästi olet kertonut hinnoista! Tykkään lukea budjetti-postauksia, koska olen itse melkoisen tarkka rahoistani ja muutenkin minimalismiin taipuvainen. Olisi kiva kun useammatkin bloggaajat kirjoittaisivat matkojensa kustannuksista. Itse teen näin jokaisen reissun jälkeen ja kirjoitan tekstien lomassakin hinnoista.

  Kirjoittamasi suositus 1000 euroa / kk ja 30 euroa / pv on todella hyvä ohjenuora ainakin Aasiaan. Meillä meni viime matkalla (3kk) keskimäärin 500 euroa / kk / hlö, mutta ollaankin aika yksinkertaisia ja vähään tyytyväisiä ihmisiä :D. Pysytään myös yleensä hieman pidempiä aikoja paikallaan, usein paikasta toiseen siirtyminen olisi tietenkin nostanut kustannuksia selkeästi. Kuitenkin tuollakin summalla elettiin paikalliseen tapaan leveästi, eli ostettiin hierontoja, syötiin paljon ja juotiin viiniä. Toki sitä rahaa kannattaa varata aina enemmän kuin on tarkoitus käyttää, usein tulee yllättäviä kustannuksia eikä kukaan varmastikaan halua matkustaa tiukalla budjetilla päivästä toiseen. Reissubudjettiin ei mielestäni kannata tuijotella liikaa. En siis kehottaisi ketään lähteämään Aasiaan ja varaamaan mukaan 500 euroa per kuukausi (en kehottaisi edes 700-800 eurolla, vaikka sillä useimmat varmaan elävätkin helposti), koska jokainen matkustaa tyylillään ja mielenkiinnon kohteet voivat vaihdella matkan/maan/matkakumppanin/jne mukaan. Summien kertominen on mielestäni kuitenkin järkevää sen takia, että toiset näkevät, ettei matkusteleminen ole rikkaiden (joita me länsimaalaiset tosin olemme) suomalaisten harrastus, vaan että opiskelijat ja pätkätyöläisetkin pääsevät halutessaan maailmalle, koska kyse on valinnoista: teenkö pari ylimääräistä työpäivää matkakassaa kartuttamaan, poljenko töihin bussin/autoilun sijasta, ostanko vaatteita/elektroniikkaa huvin vuoksi, vaihdanko puhelin/sähköliittymää halvempaan, muutanko halvempaan asuntoon jne jne jne.

  On kummallista kuulla yhdenkään suomalaisen valituksia siitä, että heillä ei ole varaa matkustaa. Kyllä sellaiset ovat poikkeuksia, joilla tätä mahdollisuutta ei ole. Opiskelijoilla, työssäkäyvillä ja työttömilläkin on tämä mahdollisuus, ellei heillä tai heidän lähipiirillään ole esimerkiksi sairautta. En kuitenkaan sano, että se olisi yhtä helppoa kaikille. Toisille ei ole opetettu rahan arvoa ja säästeliäisyyttä eikä sitä oikein tiedä ketä pitäisi syyttää siinä vaiheessa. Me suomalaisetkin kasvamme materialistisessa yhteiskunnassa ja siitä irti pääseminen voi olla yllättävän haastavaa, varsinkin jos on lisäksi kasvanut perheessä/ympäristössä, jossa säästeliäisyys ei ole normi. Säästäväisyyttä, koski se sitten tavaraa, luontoa tai ihan omaa itseään, ei koeta niin laajalti mielenkiintoisena. Kohta menee ohi aiheen, mutta tarkoitus oli tosiaan painottaa sitä, että meillä suomalaisilla on melkoiset mahdollisuudet tehdä vaikka mitä, joten olkaamme kiitollisia niistä ja lopettakaamme urputtaminen :). Muutama valinta omassa elämässä ja säästöön jää jo monta kymppiä tai monta sataa euroa kuukaudessa, jotka voi käyttää valitsemallaan tavalla.

  Mukavaa viikonloppua sulle Laura!

  • Näinhän se kokonaisuudessaan on. Reissuun kannattaa aina varata varulta vähän ekstrarahaa, koska muuten harmittaa jos joutuukin reissun päällä ihan turhaan säästelemään, jos mieli tekisi tehdä kaikenlaista. Suomessa voi sitten sniiduilla, reissun päälle lähdetään nauttimaan. Ylimääräiset rahat käytänkin mieluummin matkusteluun, kuin kolmanteen lähes samanlaiseen korkkaripariin. Ne muistot ovat kuitenkin sellaisia, joita muistelee vielä kiikkustuolissakin. Kiitos samoin Teea!

 8. Tosi informatiivinen ja hyvä postaus! Miltei kuka tahansa pystyy kyllä säästämään maailmanympärimatkaansa jos vain itsekuria ja paloa riittää. Kaikki riippuu ihan siitä, kuinka paljon suostuu paiskimaan töitä ja mistä suostuu arjessaan luopumaan. Ja olen itse huomannut, kuinka suuri merkitys säästämiseen esim. alkoholittomuudella ja autottomuudella oikeasti on! Eivät ainakaan itselle ole prioriteettilistalla niitä tärkeimpiä asioita.

  Sulla tuo säästöaika oli kuitenkin huomattavan lyhyt aika eikä kaikkien tarvitse pystyä säästämään moista summaa noin lyhyessä ajassa. Eli jos vain vielä hitunen kärsivällisyyttäkin lisätään soppaan, niin ei ole mitään estettä, ettei jokainen pystyisi tekemään saman kuin sinä. :) Meikäläinen laittaa sopivasti sivuun alituiseen jo nyt, jotta sitten kokeneena kolmekymppisenä tällainen matka olisi halutessani mahdollinen. Joten valitukset pois, sinä oot tehnyt töitä unelmasi eteen!

  • Kiitti Enni kivasta kommentista! Itse juuri paininkin sen suhteen otanko auton mukaan vai pistänkö seisontavakuutukseen talven yli. Taitaa fillari voittaa, kun miettii miten paljon lähempänä silloin seuraava reissu häämöttäisikään.

   Jep, nimenomaan vanhempien nurkissa asuessa tuollainen nopea säästöaika oli mahdollinen, ylppäritkin sattui juuri sopivasti. Muuten tarvitaankin sitä kärsivällisyyttä ripaus lisää – tai vähän vähemmmän kunnianhimoinen, lyhyempi matka.

 9. Yleisesti ottaen me ainakin olemme saaneet aina ihmetystä osaksi, että miten siihen niin vähän rahaa meni, kun kerromme reissun kustantaneen alle 10.000€ / hlö / 6kk. Mielikuvat ja todellisuus ei siis ole aina ihan kohdannut. Sitten kun on rahat säästössä, niin kiva jos saa asiat järkättyä niin ettei muuhun pala enää lisää euroja kotimaan järjestelyiden jne osalta. Jos ei, niin sitten säästetään vielä vähän pidempään. Elämä on täynnä valintoja oli sitten millä vuosikymmennellä hyvänsä. Niin paljon eri-ikäsiten reissublogeja on tullut lueskeltua, että kyllä se enimmäkseen on asenteista kiinni ja ennen kaikkea siitä, että pitää kiinni siitä unelmastaan silloinkin kun suunnitelmat ei ihan toteudu alkuperäisen (tai vielä kolmannenkaan) suunnitelman mukaan. -Milla

  • Yleisesti taitaa olla lähinnä tietämättömyyttä. On totuttu valmismatkapaketteihin ja kuvitellaan, että matkustus on aina yhtä kallista. Ainakin itse olen huomannut, että lähipiirissäni reppureissaus ja budjettimatkailu ovat käsitteinä täysin vieraita, hostelleista puhumattakaan. Nyt olenkin itse iloinen, että noita lähtökuluja ei jatkossa lentojen lisäksi juurikaan tule, kun varusteet ja rokotukset ovat kunnossa, hurraa! Kompromisseja, niistähän se on kyse aina, oli kyse rahasta tai matkustustavoista.

 10. Hieno kirjoitus! Itse muutaman pidemmän reissun sekä lukuisia lyhyempiä tehneenä tuntuu että tuo tonni kuussa-budjetti on aika hyvä.. viimeksi meni 6kk reissuun alle 6000e kaikkineen, sisältäen mm. divemaster-kirssin n. 1500e. Mutta kymmenkunta reissua k-aasiaan helpottavat kummasti budjetointia, samoin edulliset maat kuten Intia ja Nepal (350-450e/kk) :)

  Eikä se säästäminenkään ole ainakaan allekirjoittaneelle ollut henkisesti vaikeaa kun on jokin selkeä päämäärä.. baari-illan tai festareiden väliin jättäminen maksaa itsensä takaisn reissussa. Tuolla rahalla juopottelee maailmalla viikon, tai saa vaikkapa retken, paremman hotellin pariksi päiväksi tms. “hemmottelua”

  Ja tuosta vanhempien luona asumisesta.. olen 30 ja asuimme avovaimoni kanssa ennen ja jälkeen reissun isäni luona:D kannattaa se kaikki hyöty käyttää hyväksi! Varsinkin jos vaihtoehtoina oli kavereiden nurkissa pyöriminen tai isän omakotitalo kaikilla herkuilla.. ja tämä mahdollisti meille kottin palattua oman asunnon hankkimisen, jonka saakin kätevästi vuokralle kun seuraava pidempi reissu alkaa olla ajankohtainen.

  Kaikkea hyvää tuleviin seikkailuihin!

  • Kyllä vaan, jos rahanmeno hirvittää, matkakohteet vaikuttavat tosi paljon. Sen itsekin huomasin, kun halvempien maanosien välissä oli Australia. Huhhuh! Siellä sai tosiaan vähän kekseliäisyyttä käyttää pysyäkseen budjetissa. Nepal mua kiinnostaisikin ihan hirveästi, vielä joku kaunis päivä sinnekin menen. Päättäväisyys, sehän se on mikä ratkaisee, ei välttämättä tulojen suuruus. Kiitos hirmuisesti, sulle myös!

 11. Tämä on hyvä kirjoitus, ei ollenkaan mälsä näistä käytännön asioista liittyen matkailuun olisi kiva lukea useamminkin matkablogeissa. Tuohon ajatukseen siitä että kaikilla on mahdollisuus matkustaa, täytyy sen verran sanoa että kyllä jo hyvinvoivissa pohjoismaissakin alkaa olla sen verran ”köyhiä” vaikka edelleen ollaankin rikkaita verrattuna moniin maihin niin täällä on myös elinkustannukset korkeammat, että matkustaminen on jos ei nyt mahdotonta niin ainakin eritäin vaikeaa. Ainakin jos on perheellinen, tunnen itse perheitä, joissa yksinkertaisesti ei vain jää rahaa yhtään säästöön. Toki heilläkin on mahdollisuus ehkä sitten joskus myöhemmin kun lapset ovat tarpeeksi vanhoja. No joo menee vähän jo politiikan puolelle, mutta itse kirjoitus on kyllä hyvä.

  • Heippa,
   tunnustan kyllä, että tässä postauksessa tarkoitan ennen kaikkea yksin eläviä. Perheellisten tarkastelu monesti unohtuu, kun itselle se ei ole kovin ajankohtainen aihe :) Kiitos hyvästä kommentista!

 12. Mahtava kirjoitus! Olemme juuri mieheni kanssa lähdössä 8kk reissulle Aasiaan ja vaikka tiedänkin että rahojen pitäisi riittää, on silti älyttömän mukavaa lukea muiden kirjoituksia aiheesta. Ehkä saan itsekin laskettua jonkunnäköistä budjettia tien päältä, on sitten lopuksi jotain mitä vastata utelijoille :)
  Huvittavimpia ovat kyllä kommentit rahan “heittämisestä taivaan tuuliin” jne. Itse ajattelen mielummin niin päin, että jos 7kk reissuun menee 11 000€, niin sehän on melkein säästöä, kun ei Suomessakaan eläminen ilmaista ole. Esim. pk-seudulla pelkkään asumiseen menee helpostikkin 600€/kk, siihen päälle ruoka ja muu välttämättömyys, niin loppujen lopuksi reissuun lähteminen ei kuulostakaan niin kalliilta ;)

  • Kiitos kivasta kommentista! Niinhän se on, että loppujen lopuksi halvemmissa maissa elät pienemmällä rahalla kuin Suomessa. Tapasinpa erään suomalaisenkin Thaimaassa, joka talvet asui siellä vuokraten asuntoaan sen ajan ja sai matkustusrahat lähes täysin vuokratuloista, lennot kustansi Thaimaahan ja takaisin kesällä Suomessa tekemällään työllä. Ihan leppoisa elämäntyyli sekin :) Antoisaa matkaa teille!

 13. Kiitos tästä postauksesta, ihanaa että joku uskaltaa puhua niinkin hurjasta aiheesta ku raha-asioistaan julkisesti :D Tää postaus kyllä auttaa paljon omassa budjettisuunnittelussa :) Yks kysymys mulla ois koskien noita rokotuksia! Ootko ottanu sen japanin aivokuume/-tulehdus -rokotuksen? Itte oon suuntaamassa Aluks Ausseihin ja sieltä Balille, jonne rokote.fi suosittelee ottaan ton rokotteen (tosin riskinarvion perusteella?). Eli toisin sanoen, en osaa yhtään sanoo, tarviiko sitä ottaa vai ei :D

  • Moikka, kiitos kommentista :) En ottanut sitä, terveydenhoitaja mulle sanoi suoraan, että aika turha on. Kallis rokote, ja riski sairastua siihen hyvinkin pieni. Ainoastaan, jos keskelle viidakkoa tai maaseudulle olisit suuntaamassa pitkäksi ajaksi, niin voisi olla tarpeen. Balikin alkaa olla jo sen verran länsimaalaistunut, että tosi huono tuuri sulla täytyy olla jos sieltä sen taudin onnistut nappaamaan. Ellet tosiaan mene sinne ihan puskiin rämpimään ;) Australiaan varsinkaan en usko, että on mitään tarvetta rokotetta ottaa. Kivaa reissua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *