Rinkkani sisältö

Kuten lupasin, ajastin teille pienen katsauksen rinkkani sisältöön. Tätä postausta olen aikonut tehdä blogini perustamisesta lähtien, mutta nyt se oli helpointa toteuttaa pakkaamisen yhteydessä. Aika paljon tulee juttua myös reissulääkekaappini sisällöstä.

1. Kirjat

Mun reissuun kuuluu paljon lukemista. Arkena ei vaan ehdi lukea niin paljon romaaneja kuin haluaisi koulukirjojen viedessä lähes täyden huomion. Nyt siis ensimmäisenä lentoliput varattuani kirmasin kirjakauppaan etsimään Afrikkaan sijoittuvaa kirjallisuutta.

Puolikas keltaista aurinkoa -pokkarin olin ostanut jo alkusyksystä 4,95e hintaan Prismasta heräteostoksena, ja se itseasiassa on koko Afrikka-reissun inspiraatio. Kotona yksi päivä katselin kirjaa ja tuumasin, että oispa siistiä lukea tuota ihan oikeasti tuolla mantereella. Ennen lentojen varaamista ostin myös eteläisen Afrikan Lonely Planetin. Meinasin muka tutustua ensin kohteeseen ennen lentojen varaamista päätökseni tueksi, mutta hädin tuskin olen vieläkään ehtinyt raottaa koko opusta.

Nigerialaisen maahanmuutajan elämästä Lontoossa kertova Little Been tarina löytyi 70% alennuksesta (yli 30e -> 9,95e), samoin kuin Elina Hirvosen Kauimpana Kuolemasta (yli 30e -> 7,95e), joka sijoittuu “johonkin kaukaiseen Afrikan maahan”. Kovakantisissa kirjoissa on vaan se paha puoli, etten ikinä raaski heittää niitä pois… Kyllähän nuo painavat rinkassa, mutta ei voi mitään. Viisi viikkoa ei ole pitkä aika. Lukulaite olisi kyllä niin näppärä reissatessa ja e-kirjat olisivat ekologisempiakin. Tontut, kuulitteko? Lisäksi reppuun sujahtivat uusin Image ja Mondo. Viimeiseksi mainitun kansi on jo niin houkutteleva, että näinköhän seuraavan reissun suunnittelu alkaa jo ennen kuin edellinen päättyy?

Lupaan tehdä postauksen kirjoista, heti kun ne ehdin lukea :)

IMG_80592. Vaatteet

Itse suosin vaatteissa ohuita, ilmavia kankaita, jotka vievät vähän tilaa eivätkä rypisty. Lisäksi sovitan aika tarkkaan vaatteet ennen lähtöä niin, että mahdollisimman moni vaatekappale käy yhteen toistensa kanssa. Ei ole kovin käytännöllistä tien päällä, jos tietty toppi käy vain tietyn hameen kanssa. Rakastan maksihameita, joten niitä lähti mukaan kaksin kappalein. Lisäksi ne ovat hyviä konservatiivisemmissa maissa. Shortseja pakkasin vain yhdet tällä kertaa, koska oletan, että Afrikassa ei kannata kovin pikkuruisissa vaatteissa liikkua. Lentokentälle lähden farkuissa ja hupparissa, ettei tarvitse takkia raahata mukana. Näiden lisäksi  tietty sukat, alusvaatteet ja iso t-paita yökkäriksi, mutta näitä en kokenut kuvaamisen arvoisiksi :D

Yläosat. T-paita, kaksi tuubitoppia, kolme toppia ja yksi ohut napitettava pitkähihainen jonka voi kiepauttaa ympärille iltojen viiletessä. Lisäksi huppari, joka päällä lähden lentokentälle.

Yläosat. T-paita, kaksi tuubitoppia, kolme toppia ja yksi ohut napitettava pitkähihainen jonka voi kiepauttaa ympärille iltojen viiletessä. Lisäksi huppari, joka päällä lähden lentokentälle.

Alaosat. Kaksi maksihametta, yksi lyhyt hame, laosilaiset lököhousut, yksi mekko ja farkkushortsit. Lisäksi mukana farkut, jotka päällä lähden Suomesta.

Alaosat. Kaksi maksihametta, yksi lyhyt hame, laosilaiset lököhousut, yksi mekko ja farkkushortsit. Lisäksi mukana farkut, jotka päällä lähden Suomesta. Pakko vielä mainita: sininen maksihame on äitini ompelema ihanasta silkkisestä kankaasta, jonka löysin alennuksesta. Love it! Se käy vyön kanssa ylös nostettuna myös mekkona. Monikäyttöisyys kunniaan reissussa!

Bikinit myös sujahtivat rinkkaan lähes ensimmäisinä. Niitä mulla on mukana yleensä kahdet – toiset käytännöllisemmät uimista yms varten, toiset olkaimettomat auringon ottoon, jos sellaista on luvassa. Tästä reissusta en vielä tiedä, joten molemmat lähtivät varulta mukaan.

IMG_8045

 

Kaikki vaatteet vievät aika vähän tilaa rinkassa. Vieressä päiväreppuni. Fjällraven Kånken on näppärän kokoinen päiväreppu.

Kaikki vaatteet vievät aika vähän tilaa rinkassa. Vieressä päiväreppuni. Fjällraven Kånken on näppärän kokoinen päiväreppu.

3. Kengät

Mukana kulkevat yleensä kolmet kengät. Yhdet umpinaisemmat kävelykengät (viimeksi oli lenkkarit, nyt Converset), yhdet siistit ballerinat joilla myös voi kävellä kaupungilla sekä sandaalit. Nahkasandaalit on kaikista parhaat, mutta mun sandaalit kokivat vähän kovia viime reissulla. Nyt siis mukana vain flip flopit alkuun, jotka eivät ole käytännöllisyyttä nähneetkään, mutta toivon periltä löytäväni jotkut kivemmat sandaalit, joilla voi oikeasti kävellä.

Näistä indonesialaisista sandaaleista ei ole enää matkakavereiksi. Näillä tuli talsittua aika monta kilometriä!

Näistä indonesialaisista sandaaleista ei ole enää matkakavereiksi. Näillä tuli talsittua aika monta kilometriä!

Tämmöinen kenkävalikoima tällä kertaa. Sandaalit pitää päivittää perillä ajan tasalle, koska niitä tulee yleensä käytettyä eniten.

Tämmöinen kenkävalikoima tällä kertaa. Sandaalit pitää päivittää perillä ajan tasalle, koska niitä tulee yleensä käytettyä eniten.

4. Matka-apteekki

Tähän reissuun oli helppo valmistautua lääkkeiden osalta, koska aika samalla setillä mennään taas. Rokotukset olivat onneksi kunnossa, joten niitä ei tarvinnut päivittää. Mulla on siis kaikki hepatiitit sekä keltakuumerokote. Jäykkäkouristus ja polio  on totta kai myös voimassa.

Koko matka-apteekki.

Koko matka-apteekki.

Mun mukana kulkee siis pussillinen välttämättömiä lääkkeitä sekä pieni matkailijan ensiapuasia.

Matkailijan minissä on kaikki välttämättömin pikaensiapuun lääkkeitä lukuunottamatta.

Matkailijan minissä on kaikki välttämättömin pikaensiapuun lääkkeitä lukuunottamatta.

Matkailijan ensiapu sisältää lähinnä mun laastarit ja siteen. Lisäksi myös haavojen puhdistusliinoja, desinfiointiainetta, korvatulpat, kylmägeeliä ja liina palovammoihin. En muuta ole tarvinnut kuin laastareita, mutta eihän ikinä voi ennustaa mitä reissussa tapahtuu.

Perus kipu- ja flunssalääkkeet.

Perus kipu- ja flunssalääkkeet.

Ihan peruslääkkeisiin kuuluu särkylääkkeet (paketti Ibumaxia ja liuska Buranaa) sekä Finrexiä ja Ecuadorista ostettua LemonFlu-flunssalääkettä, jos flunssa yllättää.

Lääkkeet vatsalle.

Lääkkeet vatsalle.

Imodium taitaa olla aika ehdoton kaikille reissareille, koska jos mahatauti iskee, niin ei naurata. Itse en (onneksi!) ole aiemmin tätä tarvinnut. Gefilus-maitohappobakteerit lähtevät tälle reissulle myös mukaan, mutta tuskin niitä syön “kaiken varalta”, ainoastaan silloin jos tuntuu, että vatsa kaipaa tasapainoitusta. Itse olen siitä onnekas, että mulla on melkoinen rautamaha. Se ei herkästi säikähdä, vaikka matkoilla on tullut syötyä ihan kaikkea mitä on tarjottu. Omasta mielestäni ainakin ruoansulatusvaivat on kaikkein ikävintä, mitä reppureissari voi sairastaa.

"Erikoislääkkeet"

“Erikoislääkkeet”

Vähän erikoisempia lääkkeitä mulla on mukana kahden paketillisen verran. Kyypakkaus kulkee mukana isompien eläinten puremien varalta. Tätäkään en ole tarvinnut ja toivottavasti en ikinä tarvitsekaan. Lariam-malarialääkkeet ostin jo viime reissulle varulta, jos malariaseudulle matkustan. Tarvetta niiden syömiseen ei kuitenkaan ollut ja viimeinen käyttöpäivä on ensi vuoden puolella. Joten, tälle reissulle ne tulivat kuin tilauksesta! Tablettien määräkin täsmää täydellisesti tälle reissulle. Ekan pillerin otin viime sunnuntaina. Malarialääkkeiden, ja varsinkin Lariamin kerrotaan aiheuttavan painajaisunia ja ainakin siskoni mukaan myös hyvinkin seksuaalisesti virittyneitä unia, heh. Pettymyksekseni minä näin seuraavana yönä kuitenkin vain unen, jossa levittelin hiusgeeliä kulmakarvoihini vanupuikolla. Oliko se sitten pelottavaa vai pervoa, en tiedä. Kiva juttu on kuitenkin se, että näitä ei tarvitse ottaa kuin kerran viikossa. Eka pilleri pitää ottaa viikko ennen malaria-alueelle saapumista ja Suomessa pitää vielä napata kaksi pilleriä.

Hydrocortisenia

Hydrocortisonia

Hydrocortisonia ärhäköihin ötökänpuremiin ja auringon polttamiin.

OFF!

OFF!

Offia, no  tiedätte kyllä miksi. Ykköstapa ehkäistä malariaa, juunou.

5. Elektroniikka

Mun mukana kulkee ihan liikaa elektroniikkaa. Suurin osa vieläpä ihan vain tämän blogin takia, miettikääpä sitä! On miniläppäriä, järkkäriä, pidempää putkea (ei vain voinut jättää kotiin safarimahdollisuuden takia), ulkoista kovalevyä kuvien jemmaamiseen, digipokkaria jos ei isoa kameraa jaksa mukana kuljettaa. Tietysti myös laturit kaikille. Nämä myös painavat hirmuisesti ja niiden kanssa saa jatkuvasti olla vainoharhainen ja varovainen. Mutta ei voi mitään, tähän saakka ollaan pärjätty ihan mukavasti.

Läjä painavia asioita.

Läjä painavia asioita.

7. Asiat, joita ilman ei osaa olla

Saronki on aika must-juttu mulle. Sen voi heittää ympärille biitsille mentäessä, päähän turbaaniksi, sen voi kietoa ympärille kylmässä bussissa tai käyttää tyynynä seinää vasten tai tarpeen tullen pyyhkeenä. Aasiassa se toimii myös olkapäiden peitteenä temppeleissä. Minulta iso peukku! Aika paljon käytössä on myös silkkimakuupussi. Joskus hostellien lakanat ovat vain tosi vastenmielisiä tai bussissao niin kylmä, ettei saronkikaan riitä. Kiva myös lentokentillä ja bussiasemilla nukkuessa.

IMG_80428. Hygienia-asiat

Saippuat omassa pussissaan, samoin aurinkorasvat. Meikkilaukussa tietysti hampiharjat, hiusharjat ymsyms. Itse meikit jäivät tosin tällä reissulla kotiin. Lisäksi myös vanha kämäinen ja pieneen tilaan mahtuva pyyhe.

IMG_80629. Muu pieni tarpeellinen tilpehööri

Mukana kulkee myös kaikkea pientä muka tosi tärkeää. Munalukkoja on pari kappaletta. Niillä saa dormien säilytyslokerot lukkoon, samoin kun repun pitkillä bussimatkoilla. Pienenpieni taskulamppu on tullut tarpeen monesti, samoin pikkulusikoita voi  tarvita yllättävilläkin hetkillä. Aurinkolasit totta kai, tosin ne unohtuvat petollisen helposti. Kansainvälinen adapteri myös mukaan, toivotaan että käy eteläisessä Afrikassa. Rahavyö on jemmassa repun piilotaskussa, ja siellä kulkee toinen maksukorttini, pankkini avaintunnukset, euroni ja muu valuutta sekä aina jokin hätäraha, tällä reissulla 50 dollaria. Rahavyöhön yleensä pistän passin, kännykän ja rahat pitkillä bussimatkoilla ja tuolloin siis se sujahtaa paidan alle. Äidin mielenrauhan turvaamiseksi mukana kulkee myös turvasumutin. Sitäkään en ole ikinä onneksi tarvinnut.

Pikkusälät

Pikkusälät

10. Ne ainoat oikeasti välttämättömät

Lopulta kaikki tarvitsevat vähän eri asioita matkoillaan ja itsekin tiedän, että paljon vähemmälläkin pärjäisin. Kuitenkin lopulta ainoat, mitä oikeasti tarvitsee, ovat passi ja rahat. Kännykkä on mulle myös aika välttämätön mielestäni. Reissuilla sitä en oikeastaan käytä lainkaan, mutta onhan se varulta kiva olla olemassa, jos hätä iskee.

IMG_8074

All you need is lov… Eiku rahat ja passi!

Tällainen setti tavaraa minulla mukana tällä kertaa. Onko teillä jotain, mitä ilman ette lähde reissuun? Vai onko tapananne matkustaa todella minimaalisella varustuksella?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin ”Rinkkani sisältö

 1. Sori että tulee hieman vanhaan postiin kommenttia mutta ellen oo ihan väärässä niin et maininnut mitään itse rinkasta? Etsin vähän vertailupohjaa omaan 45+15L rinkkaan jota en oo vielä kerenny testaamaan (enkä ylipäänsä reissaamaan). Kuinka isoo rinkkaa käytät ja paljo jää ylimäärästä tilaa? Painokin hieman kiinnostas.
  Kivoja postauksia muuten. tulee varmasti luettuu sun blogia enemmänkin oman reissun suunnittelun ja fiilistelyn ohella :)

  • Ei mitään, kivaa vain, että näitäkin luetaan :) Ja perään pahoittelut, että vastaus tulee hieman myöhässä. Hyvä huomio, siis tuo että itse rinkka jäi täysin huomioitta, my bad. Mulla on kuitenkin Deuterin kaunokanen (Aircontact), 50 + 10 litraa. Tosi kompakti, mulle ainakin ollut näppärä ja toiseen en vaihtais. Sellainen kapeampi malli, niin yleensä tosi hyvä kantaa ja säätövaraa löytyi hyvin lyhyellekin selälle. Taskuja on paljon, mutta ei liikaa. Parasta on kuitenkin ehkä se, miten hyvässä kunnossa tuo on säilynyt, vaikka sen kanssa on rymytty jo vaikka missä – voisi edelleen väittää lähes uudeksi.

   Normaaliin reppureissuun lähtiessäni paino on ollut 7-10 kiloa, palatessani sitten ihan mitä sattuu 10-20 kilon väliltä. Mutta nyt tosin juuri pakkasin tuota harjoitteluani varten ja totesin tällä kertaa tavaraa olevan liki 20 kiloa, lähinnä siksi ettei vaatteet olekaan pelkkää shortsia ja toppia, vaan myös peittävää työvaatetta. Mutta tuon kokoisessa rinkassa on musta se etu, että sitä tuskin voi pakata liian täyteen lentokoneen ruumaa ajatellen, se on just näppärän kokoinen. Mutta toisaalta taas se ei ikinä ole ollut niin täynnä, ettei sinne olisi vielä vähän tavaraa saanut mahtumaan, se kymmenen litran hätävarahuppu joustaa hämmästyttävän paljon. Mulla ehdoton sääntö onkin, että Suomesta lähtiessä sen lisähupun pitää olla tyhjä, niin että sen kokoinen vara on haalia lisää tavaraa matkan varrelta.

   Kiitos, tervetuloa vaan seurailemaan, aina kivaa saada uusia lukijoita! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *