Swazimaa, hassu pieni kuningaskunta

Tunnustan, että joitain viikkoja sitten valtio nimeltä Swazimaa oli minulle vieras. Nyt mentiin tosiaankin tuntemattomaan. Kai nimen joskus olin kuullut, mutta itsenäisenä valtiona tuskin Swazimaata olen pitänyt. Joka tapauksessa, kun lähdin tutkailemaan eteläisen Afrikan karttaa, pienen pieni rinkula Etelä-Afrikkassa kiinnitti huomioni. Onko tuolla pikkuruinen maa? On! Nevahööd siitä, mennään!

Tällä logiikalla mun matkustus aika useinkin on mennyt. Paikkoihin on ryntäilty sen enempää niistä tietämättä, kunhan tietää tarvitseeko viisumin vai ei. Tämä mielijohde oli kuitenkin enemmän kuin onnistunut.

Keskiviikkona huristeltiin täyteen tuupatulla minibussilla rajan yli Swazimaahan. Matka kesti vain nelisen tuntia ja rajalla passiin leiman iski hymyilevä virkailija värikkäässä asussaan. Minibusseista muuten tykkään kovasti. Voi kun Suomessakin olisi niin paljon väkeä julkisissa aina, että systeemi olisi mahdollinen. Kyyti lähtee, kun se on täynnä. Ei aikatauluja. Elämä on helppoa. Ei voi tosin ikinä tietää milloin on perillä määränpäässä, mutta väliäkös tuolla? Kyydin voi myös sormen nostamalla pysäyttää missä vain, vaikka keskellä moottoritietä.

Matka taittui siis nopeasti radiossa soivien Roxeten ysärihittien tahdissa kuskin kaahatessa ylinopeutta keskellä tietä. Onneksi auton nopeusmittari ei toiminut, niin ei hirvittänyt. Kun viimein teiden reunoille ilmestyivät lehmälaumat, joita välillä piti päästää tien yli, tunsin oloni taas kotoisaksi. Matkatessa tunnen aina pystyväni hengittämään paremmin poissa isoista kaupungeista.

Swazimaa on jotenkin hassu pikkuruinen maa. Etelä-Afrikka ympäröi sitä muuten, paitsi idässä, jossa maa lepää Mosambikin kupeessa. Pituutta maalla on noin 176, leveyttä 135 kilometriä. Maisemaan kuuluu paljon vuoristoa. Pienestä koostaan huolimatta maassa on myös viisi kansallispuistoa, josta kolme erityisen tunnettuja ja yllättävänkin kattavia eläimistöltään ja kasvistoltaan: Mkhaya, Hlane ja Mlilwane.

Maata selkeästi leimaa sen kuningas, vuodesta 1986 saakka hallinnut Mswati III. Swazimaa on Afrikan ainoa monarkia ja myös yksi maailman viimeisistä absoluuttisista monarkioista. Puolueet lakkautettiin itsenäistymisen yhteydessä -86. Kuninkaasta kirjoitetaan mediassa runsaasti ja hän on käytännössä koko maan kasvot.

Toinen valitettava maata määrittelevä asia on sen HIV-positiivisten määrä. Swazimaassa on monien tilastojen mukaan maailman eniten HIV-tartuntoja, sillä jopa 26% väestöstä tautia sairastaa – joka neljäs! Tämän vuoksi swazimaalaisten keskimääräinen eliniän odote on vain 49 vuotta, joka on 2000-luvulla mielestäni surullisen matala. Swazimaan perässä HIV- ja AIDS-tilastoissa tulevat Botswana, Lesotho ja Etelä-Afrikka. Taudin yleisyys näkyy kaduilla saakka. Kaupungilla on valtavia mainostauluja kuten “Cheating or cheated? No matter what, use condom” ja tienvarressa ollut liikennemerkki “trust condom” sai kyllä mun leuan loksahtamaan auki. Joissain vessoissa on myös ollut ilmaisia kondomeja jaossa. Ihan hienoa, että asiasta kuitenkin puhutaan.

Olen hieman seuraillut Swaziland Timesia täällä ollessani, ja otsikoissa selkeästi toistuvat raiskaustapaukset. Erään artikkelin mukaan seksuaalirikokset ovat lisääntymään päin jatkuvasti. Tämän päivän etusivulla isä raiskasi 14-vuotiaan tyttärensä. Toissapäivänä uutisoitiin 14-vuotiaasta, joka meni naimisiin – kauhistelevaan sävyyn, onneksi. Täällä kaikki tämä on kuitenkin arkipäivää. Reilu vuosi Swazimaan kuningas kielsi naisia pukeutumasta paljastavasti, ellei kyseessä ole jokin vuosittaisten juhlien yhteydessä vietettävistä rituaaleista. Minihameissa kulkevat naiset ovat kuulemma itse syypäitä miesten rikoksiin.

Toisaalta ilmapiiri tuntuu turvalliselta, eikä täällä edes ole Johannesburgin kaltaisia miljoonakaupunkeja. Koko maassa on vain noin 1,4 miljoonaa ihmistä, joista vajaa miljoona asuu pääkaupunki Mbabanessa. Olen tosin ottanut paikallisten vihjeistä jo opikseni ilman kantapäätäkin, enkä pimeällä liiku hostellin ulkopuolella yksin. (Eron huomaa jo päiväsaikaankin: noin 300 metrin matkalla läheisestä kaupasta hostellille meille ei tarjota kyytiä jos kävellään Mikon kanssa yhdessä. Yksin kävellessäni olen saanut parhaimmillaan kolme hyvinkin sinnikästä kyytitarjousta.) Älä huoli, äiti.

Itseäni maassa kiehtoo sen moniavioinen kulttuuri. Älkää nyt ymmärtäkö tätä väärin, en vain ole aiemmin ollut maassa, jossa se on tavallista ja hyväksyttyä. Kuninkaallakin on netin mukaan 13 vaimoa, tosin hostellimme siivooja sanoi luvuksi jo 14. Kuninkaan ja kuningattarien luksukseen kallistuvaa elämäntyyliä on kritisoitu paljon ja lopulta kaikki siihen viittaavat kirjoitukset sensuroitiin mediasta. Moniavioisuus on maassa yleisintä maaseudulla ja kouluttamattomampien keskuudessa. En ole vielä ketään tavannut, joka itse sitä kannattaisi tai haluaisi moniavioisen liiton. Matkallamme Etelä-Afrikasta tänne juttelin miehen kanssa, jonka isä on swazimaalainen. Tällä on neljä vaimoa, eikä poika edes tiennyt tarkkaa sisarustensa lukumäärää. Itse hän kuitenkin haluaa kuulemma tavallisen, miehen ja naisen välisen avioliiton, koska Raamattu sanoo niin.

Pari ekaa päivää täällä vaan otettiin rennosti. Syötiin hyvin, nukuttiin paljon, luettiin ja vähän seurailtiin mikä täällä on meininki. Onko se sitä kuuluisaa downshiftausta? Eilen mentiin läheiseen Cultural Villageen, joka sijaitsee Mantengan luonnonpuiston alueella parin kilometrin päässä majapaikastamme. Pääsymaksu oli 100 randia eli noin seitsemän euroa, ja lipun hinnalla pääsi tutustumaan perinteiseen swazikylään, näkemään tanssi- ja lauluesityksen ja kävelemään puiston alueelle, jossa oli mm. Mantengan vesiputoukset.

Me ei reissulta oikeastaan odotettu mitään, kunhan mentiin katsomaan kun paikka tässä lähellä oli. Yllätys olikin iloinen, kun tanssi- ja laulushow oli peräti 45 minuutin pituinen ja oikeastikin tosi mielenkiintoinen. Oli naisia ja miehiä, rumpuja ja laulua, eteeristä meininkiä ja vauhtia ja potkuja. Lopussa katsojatkin napattiin mukaan tanssiin. Videoin esitystä aika paljon, joten onko lukijoilla kiinnostusta nähdä videomateriaalia?

Teloituskallio, jolta noidat ja murhaajat tuupattiin alas aikoina ennen maan itsenäistymistä 1968.

Matkalla kulttuurikylään. Teloituskallio, jolta noidat ja murhaajat tuupattiin alas aikoina ennen maan itsenäistymistä 1968.

Naamani oli takuullanäkemisen arvoinen, kun kadulla tuli vastaan SUOMEN konsulaatti, Swazimaassa, häh?

Naamani oli takuulla näkemisen arvoinen, kun kadulla tuli vastaan SUOMEN konsulaatti, Swazimaassa, häh?

Esitys oli mietitty asuja myöten tosi tarkkaan. Näitä isoja huiveja tosin olen nähnyt myös kaduilla joillain naisilla päällä. Tykkäsin kovasti myös noista korujen tapaisista soittimista naisten nilkoissa, niiden ääni oli tosi kiva.

Esitys oli mietitty asuja myöten tosi tarkkaan. Näitä isoja huiveja tosin olen nähnyt myös kaduilla joillain naisilla päällä. Tykkäsin kovasti myös noista korujen tapaisista soittimista naisten nilkoissa, niiden ääni oli tosi kiva.

IMG_8661 IMG_8656 IMG_8655 IMG_8643

Tämän kaverin syvin merkitys jäi mulle epäselväksi. Hän oli vain vieraileva tähti yhdessä kappaleessa. Jotenkin jäin miettimään, oliko hän tarkoituksella jotenkin tosi feminiininen, hame päällä, nilkoissa naisten käyttämät soitinkoruasiat, huivi kaulassa ja pitkien hiuksien takaa ei missään vaiheessa vilahtanutkaan kasvoja. Toisaalta hän oli lihaksikas ja jäntevä ja tanssi oli tosi maskuliininen. Tiedä siitä sitten.

Tämän kaverin syvin merkitys jäi mulle epäselväksi. Hän oli vain vieraileva tähti yhdessä kappaleessa. Jotenkin jäin miettimään, oliko hän tarkoituksella jotenkin tosi feminiininen, hame päällä, nilkoissa naisten käyttämät soitinkoruasiat, huivi kaulassa ja pitkien hiuksien takaa ei missään vaiheessa vilahtanutkaan kasvoja. Toisaalta hän oli lihaksikas ja jäntevä ja tanssi oli tosi maskuliininen. Tiedä siitä sitten.

Rumpuja. Me like!

Rumpuja. Me like!

IMG_8611 IMG_8608

Voisin veikata, että lampaankarvavarustuksissa tuli miehille lämmin.

Voisin veikata, että lampaankarvavarustuksissa tuli miehille lämmin.

IMG_8591 IMG_8583 IMG_8571 IMG_8566Esityksen jälkeen kierrettiin oppaan johdolla kylässä. Kuulemma kylässä asuu enää “joitain heistä esityksessä olleista”, eli uskon suurimman osan todellisuudessa asuvan muualla. Näitä kyliä kuitenkin oikeasti on maaseudulla paljonkin, joten oli ihan jännää tutustua kylän rakenteeseen.

Isoäidin majassa. Miehet menevät aina ennen naisia majaan ja asettuvat oviaukosta katsottuna oikealle, naiset vasemmalle.

Isoäidin majassa. Miehet menevät aina ennen naisia majaan ja asettuvat oviaukosta katsottuna oikealle, naiset vasemmalle.

Swazimajat on tehty heinästä niin, että ne päästävät savun ulos (ruoanlaitto sisällä mahdollista), mutta eivät päästä vettä sisään.Yksi maja kestää noin viisi vuotta ja sen rakentaminen kahdeksalta mieheltä vie noin kolme viikkoa.

Swazimajat on tehty heinästä niin, että ne päästävät savun ulos (ruoanlaitto sisällä mahdollista), mutta eivät päästä vettä sisään.Yksi maja kestää noin viisi vuotta ja sen rakentaminen kahdeksalta mieheltä vie noin kolme viikkoa.

Kokkausaluetta

Kokkausaluetta

Jos miehellä on useampia vaimoja, on joka vaimolla oltava oma majansa ja miehen majaan saa tulla vain luvan saatuaan. Oviaukko on syystäkin matala: aikoinaan majaa oli helppo puolustaa, koska vastustajan oli pakko työntää sisään ensimmäisenä pää. Nykyään puolestaan sisääntulijan ajatellaan kumartavan majan asukille könytessään sisään.

Jos miehellä on useampia vaimoja, on joka vaimolla oltava oma majansa ja miehen majaan saa tulla vain luvan saatuaan. Oviaukko on syystäkin matala: aikoinaan majaa oli helppo puolustaa, koska vastustajan oli pakko työntää sisään ensimmäisenä pää. Nykyään puolestaan sisääntulijan ajatellaan kumartavan majan asukille könytessään sisään.

Mielestäni hauska fakta oli myös se, että naiset eivät saa syödä lehmän päätä eivätkä sorkkia. Erityisesti kieli ja aivot ovat ehdoton nou nou: jos nainen syö lehmän kieltä, hänestä tulee liian puhelias. Jos hän syö aivoja, hänestä tulee liian viisas.

Mielestäni hauska fakta oli myös se, että naiset eivät saa syödä lehmän päätä eivätkä sorkkia. Erityisesti kieli ja aivot ovat ehdoton nou nou: jos nainen syö lehmän kieltä, hänestä tulee liian puhelias. Jos hän syö aivoja, hänestä tulee liian viisas.

Swazikulttuurin mukaan mies ostaa vaimonsa lehmillä.

Swazikulttuurin mukaan mies ostaa vaimonsa lehmillä.

Lopuksi viellä vaelleltiin alueella katsellen ympärillemme ja käytiin tsekkaamassa vesiputoukset, jotka nyt eivät kovin kummoisia mielestäni olleet. Bongattiin myös apinoita, jotka tosin eivät olleet valokuvauksellisella päällä.

Pikkuputoukset

Pikkuputoukset

Tänään oli mielettömän kuuma päivä. Ja koska oli s niin kuin saturday, oli myös s niin kuin safari! Tehtiin päiväreissu ja käytiin bongailemassa vähän eläimiä. Huomenna olisi tarkoitus jatkaa toisessa kansallispuistossa, tällä kertaa ratsain. Safarihommista kuitenkin myöhemmin lisää oman postauksen verran. Jos ehditään, vaihdetaan myös maisemaa huomenna uuteen maahan. Arvaatteko mihin?

 

 

5 vastausta artikkeliin ”Swazimaa, hassu pieni kuningaskunta

 1. Supermielenkiintoisia nää sun Afrikan-seikkailut! Johannesburgin raportointia oli hirvittävän mielenkiintoista seurata, ja kyllä tuo Swazimaakin vaikuttaa melko jännittävältä kohteelta. Odotan mielenkiinnolla tulevia postauksia! :)

  • Kiitos! Johannesburg osoittautui tosiaan sattuneesta syystä hirmu jännäksi, vaikka alunperin tarkoitus oli siirtyä samantien kaupungista eteenpäin. Minäkin odotan innolla että pääsen kirjoittamaan tulevia postauksia – nykyisessä sijainnissa Mosambikin Tofo-kylässä kun netti on tosi kallis ja hidas ja meinasin täällä viipyä joulun yli. Pöh.

 2. Mielenkiintoisia nuo sun jutut ja Swazimaasta tosi kivoja kuvia. Videoitakin on tosi hienoa katsella. Jatka vaan matkustelua ja postauksia samaan malliin! :)

 3. Hei ! Minulla on vuosia,ellei vuosikymmeniä pyörinyt laatikossa 50centin kolikko.Painatusvuosi on 1974 ja etupuolella on partanen mies,jolla on sulkia,tai luita hiuksissa,teksti SWAZILAND.Aloin googlata
  maan nykyistä nimeä ja yllätyksekseni sain huomata,että se on maan nykyinen nimi.Mutta,mikä hauskinta,olit käynyt siellä ja kerroit elävästi
  matkastasi ja maasta.Nyt olen taas vähän viisaampi.
  Mielestäni hauska yhteensattuma,joka paikkaan me suomalaiset eksymmekin,tai ainakin eräät meistä.Olisinpa nuorempi,enää ei jaksa matkustella ,vaikka haluja olisi.
  Mutta menkää te nuoret ja kertokaa sitten meille mummoille.
  ystävällisin terveisin Raisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *