Pääkaupungit ei oo kivoja

Toissa sunnuntaina olimme vakaasti päättäneet ylittää rajan Mosambikiin. Olimme kuitenkin ilmeisen myöhässä, sillä kolmen maissa iltapäivällä minibusseja ei enää mennyt suoraan pääkaupunk Maputoon. Niinpä nappasimme kyydin rajalle, josta tarkoitus oli tehdä rajanylitys itse ja ottaa uusi minibussi, ”chapa” niin kuin Mosambikissa kutsutaan, rajalta Maputoon.

Näin siis teimme. Rajalla kesti melko kauan kun viranomaiset pyörittelivät papereita, ottivat kasvokuvan ja myönsivät viisumin. Viisuumihan on hillittömän kallis, 82 dollaria tai 62 euroa. Swazimaassa sen olisi saanut hankittua etukäteen noin 50 euron hintaan, mutta silloin lystiin pitää varata yksi kokonainen päivä Mbabanen reissua varten ja myöntämisessä voi mennä muutama päivä. Oltiin ennemmin laiskoja ja maksettiin vähän päälle.

Ongelmaksi vain meinasi koitua se, että meillä ei ollut Mosambikin valuuttaa lainkaan, eikä sitä rajan läheisyydestä saanut. Pelastus löytyi onneksi läheltä: Kyydissä oli Maputossa asuva argentiinalaisnainen, joka oli hirmu ystävällinen, Hän lainasi rahaa sen verran, että päästiin Maputoon automaatille. Lopulta samaisen naisen kuski vei meidät perillä hostellille saakka.

Maputossa olimme siis sisällä hostellilla yhdentoista aikaan illalla. Vastassa oli vain seniili vanha ukko, joka ei ymmärtänyt englantia, espanjaa eikä elekieltä. Niinpä ei saatu oikein mitään haluamaamme selville ja lähdettiin suoraan suihkun kautta nukkumaan.

Mosambikissa kieli on portugali, mutta espanjallakin voi pärjätä tiukan tilanteen tullen, ainakin usein paremmin kuin englannilla.

Alun perin meinattiin Maputossa nukkua vain yksi yö ja jatkaa välittömästi eteenpäin, mutta kyydit Tofoon lähtevät joka aamu kello neljä. Koska saavuimme niin myöhään, päätimme viipyä kaksi yötä. Niinpä maanantaina meillä oli koko päivä aikaa tutustua kaupunkiin.

Maputo oli aika pettymys. Olimme kuulleet monilta reppureissareilta, miten kiva pääkaupunki se on ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Mielestäni siellä ei kuitenkaan ollut mitään, ei yhtään mitään. Keskusta on pääkaupungiksi pieni ja jalan pääsee kaikkialle. Kävimme katsomassa juna-aseman, joka on Eiffelin suunnittelema. Ihan kiva rakennus, mutta ei mitenkään henkeäsalpaava. Kävimme Municipal Marketilla haistelemassa toritunnelmaa ja ostamassa mangoja, mutta samantapaisia marketteja olen nähnyt muuallakin. Lopulta menimme linnakkeelle ja olin valmis häikäistymään. Miten pieni ja onneton se oli! Kävimme syömässä paikallisessa pikku ravintolassa ja painuimme kahden jälkeen jo takaisin hostellille. Ostin pari englanninkielistä sanomalehteä ja ilta meni iloisesti niiden parissa.

Eiffelin tiimin suunnittelema juna-asema. Itse Eiffel ei tosin ikinä astunut jalallaan Mosambikin maaperälle.

Eiffelin tiimin suunnittelema juna-asema. Itse Eiffel ei tosin ikinä astunut jalallaan Mosambikin maaperälle.

Kaupungin katedraali oli kyllä ihan kiva.

Kaupungin katedraali oli kyllä ihan kiva.

Kommunismia henkivät kadut hämmensivät hieman. Myös Marxille löytyi omansa, kuten myös Ho Chi Minhille (miksi mosambikilainen katu on nimetty Vietnamin kaupungin mukaan, häh? Enkö vain tiedä jotain tosi tärkeää?)

Kommunismia henkivät kadut hämmensivät hieman. Myös Marxille löytyi omansa, kuten myös Ho Chi Minhille (miksi mosambikilainen katu on nimetty Vietnamin kaupungin mukaan, häh? Enkö vain tiedä jotain tosi tärkeää?)

Municipal marketilta mukaan lähti vain mangoja.

Municipal marketilta mukaan lähti vain mangoja.

IMG_9089

Huikea linnake. Huh huh miten pieni hökötys se oli.

Huikea linnake. Huh huh miten pieni hökötys se oli.

Linnakkeen piha. Pihan ja parven lisäksi ei siellä oikein muuta ollutkaan.

Linnakkeen piha. Pihan ja parven lisäksi ei siellä oikein muuta ollutkaan.

Oli siellä heppa tosin. En vain tiedä kuka hepalla ratsastaa.

Oli siellä heppa tosin. En vain tiedä kuka hepalla ratsastaa.

Maputolaista asumista.

Maputolaista asumista.

Seuraavana tiistaiaamuna jatkettiin matkaa Tofoon, rantaparatiisiin, josta lisää raporttia seuraa myöhemmin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *