Travel Trivia

Jo joku aika sitten matkablogeissa alkoi kiertää Veeran ja hänen kaverinsa Natalien aloitteesta reissuaiheinen haaste. Olen näköjään vieläkin vähän Afrikan ajassa, kun tämä tulee pikku viiveellä, mutta näitä oli hauska pohtia ihan kaikessa rauhassa. Lähes joka kysymyksen kohdalla tosin tuumasin, että aihe kaipaisi ihan ikioman postauksen – ehkäpä muutamasta teenkin?

Kuinka monessa maassa olet matkustanut?
27 maata näyttää olevan tällä hetkellä mittarissa.

Kuinka monessa maassa olet asunut?
En vielä yhdessäkään. Muutaman viikon olen ollut vaihdossa Göteborgissa ja muutaman viikon töissä Perussa, mutta ei näin lyhyitä pätkiä vielä voi asumiseksi laskea. Ensi kesänä kokeillaan ensi kertaa Suomen ulkopuolella asumista Tansaniassa, me excited!

Piscinas Surf House Perun Lobitoksessa, olen ollut ikävämmissäkin paikoissa töissä :)

Piscinas Surf House Perun Lobitoksessa, olen ollut ikävämmissäkin paikoissa töissä :)

Lobitos Beach, Peru

Lobitos Beach, Peru

Mitä ilman et matkusta?
Kameraa! Passi ja luottokortti taitaa olla aika olennaisia myös, of course. Ilman matkalukemista en myös liikahda mihinkään. Yli parin viikon reissuun tuskin lähden ilman läppäriäkään – pidemmästä reissusta on hankala muuten kirjoittaa jälkeenpäin. Jos rantakohde on kiikarissa, ovat aurinkolasit ja saronki ehdottomia!

Miksi aloit matkustaa?
Minulla on aina ollut jonkinlainen tarve ymmärtää maailmaa, sen ilmiöitä ja ihmisiä. Erilaiset kielet ja kulttuurit kiinnostivat jo muksuna. Joskus nuorempana matkustaminen oli vain sellaista just for fun -tyyppistä, mutta nyt on tullut muitakin agendoja. Eka reppureissu omin päin oli varmasti jonkinmoinen itsenäistymisriitti mulle, kokeilu siitä pärjäänkö maailmalla yksin ja mihin asti kantti kestää. Kestihän se ja sain lisää syitä matkustaa. Hiljalleen janoni eri kulttuurien ja uskontojeni ymmärrykseen on vain kasvanut, samoin kuin kiinnostukseni kansainväliseen politiikkaan, sananvapauskysymyksiin ja ihmisoikeuksiin. Toivon ja oikeastaan uskonkin ulkomaanjournalismin olevan oma tulevaisuudenpolkuni, joten toivottavasti joku päivä saan tehdä jotain edellämainittuihin liittyvää vielä työkseni :)

Angkorin temppelit, Kambodza

Angkorin temppelit, Kambodza

Miksi matkustat yksin?
Siksi, että se on yksinkertaisesti vain minulle helpompaa, ainakin juuri nyt. Kun olen saanut jotain päähäni, mun on tosi vaikea tehdä kompromisseja. Niinpä sooloilu sopii mulle paremmin. Ensinnäkin, matkustan yleensä ilman suunnitelmia. Lisäksi olen hitaan reissauksen ystävä ja saatan hyvinkin jämähtää johonkin paikkaan viikoiksi ihan vain vahingossa. Nämä kaksi yhdistettynä eivät kovin monelle tuntemalleni ihmiselle sovi. Lisäksi kaverin kanssa matkustaessa pitää aina olla selvät sävelet siitä, mikä kummankin budjetti on. Itse reissaan aika sniiduillen, eikä ole kivaa jos kaveri joutuu nukkumaan koinsyömissä sängyissä ja liftaamaan vain, koska mulla ei ole rahaa muuhun. Kaiken huipuksi joitain juttuja ei vain voi kokea muuten kuin yksin. Tästä ehkä parhaana esimerkkinä on kaksi viikkoani Sulawesillä Indonesiassa muslimiperheen vieraana. Vaikka reissussa olisi yksin, ei se ole synonyymi yksinäisyydelle. Tien päällä tapaa aina mielenkiintoisia tyyppejä ja aina voi liittyä muiden seuraan seuraavan etapin ajaksi!

Pöytävuori, Kapkaupunki

Pöytävuori, Kapkaupunki

Miten matkustaminen on muuttanut elämääsi?
Olen oppinut arvostamaan kokemuksia ja tiettyjä hetkiä ja vastaavasti materiaa ja asioiden omistamista olen alkanut vierastaa. Ostan vaikkapa vaatteita nykyään tositosi vähän. Ratsastusharrastukseni on jäähyllä, jotta rahaa jäisi reissuihin. Ennen kaikkea matkustaminen on kuitenkin vaikuttanut arvomaailmaani ja kiinnostuksenkohteisiini, millä tulee väistämättä olemaan vaikutusta tulevaisuuteeni. Tuskin olisin kehitysyhteistyöstä tai ulkomaanjournalismista kiinnostunut ilman matkojani. Olen myös oppinut spontaanimmaksi ja huolettomammaksi: “Asioilla on tapana järjestyä” ja”go with the flow” -ajatusmallit ovat rantautuneet elämääni myös Suomessa. Myös itsevarmuuteni on tietyllä tapaa kasvanut ja jotkin aiemmin aivan kahjoilta tuntuvat haaveet ja tavoitteet tuntuvat nyt täysin saavutettavissa olevilta.

Mikä on oudoin ruoka, jota olet matkalla maistanut?
Jaa-a. Kambodzassa olen popsinut hämähäkkiä ja heinäsirkkoja, mutta paikallisillehan ne eivät olleet millään tapaa outoja. Laaman liha Perussa ja strutsinlihapihvi Etelä-Afrikassa ovat kyllä olleet mulle ihan tarpeeksi outoja. Singaporessa söin kyllä kerran todella kummallisen tulisen salaatin, sillä en edes tiedä mitä siinä tarkalleen ottaen oli. Mutta hei, salaatti ja chili ei vaan kuulu yhteen, eihän?

Kambodzan herkkuja!

Kambodzan herkkuja!

Onko sinua koskaan pelottanut matkoillasi?
Tähän kysymykseen varmaan toivotaan puukkouhkailuja, hämäriä kujia ja epämääräisiä taksikuskeja. Tosiasiassa näiltä olen kuitenkin ollut aina turvassa. Kerran olen kuitenkin säikähtänyt melkoisesti: surffatessani Perussa jouduin lautoineni sellaiseen pesukoneen myllerrykseen, että ehdin siinä jo miettiä näenköhän pintaa lainkaan, niin kauan aallot mua heittelivät. Muuten taidan olla sen verran rämäpää, etten ihan hevillä hetkahda.

Onko olemassa jokin maa, johon aina palaat?
Yleensä tykkään matkustaa ihan uusiin paikkoihin, mutta Balille voisin kyllä lähteä samantien vaikka heti. Sinne kerran olen palannutkin, mikä on aika epätyypillistä mulle. Voi, pääsisinpä Balille.

Monkey Forest, Ubud, Bali

Monkey Forest, Ubud, Bali

Mulle tämä kuva kertoo kaiken Balista <3

Mulle tämä kuva kertoo kaiken Balista <3

Onko sinulla pakkausrituaaleja?
Se, että pakkaan viime tingassa. Toki kaikille tavaroille on tarkat paikkansa rinkassa ja repussa, mutta eipä tuo taida mikään varsinainen rituaali olla.

Mikä on kaunein ranta, jonka olet ikinä nähnyt?
Tofo Beach Mosambikissa ja Zapatilla Beach Panaman Bocas del Torossa. Tunnustuksen ehdottomasti myös ansaitsee Bazaruton saariston biitsit Mosambikissa!

Zapatilla Beach

Zapatilla Beach

Tofo Beach. Tai tämä taitaa itseasiassa olla jo viereinen Mango Beach. Samanlaisia kuitenkin molemmat.

Tofo Beach. Tai tämä taitaa itseasiassa olla jo viereinen Mango Beach. Samanlaisia kuitenkin molemmat.

 

Bazaruto Archipelagos

Bazaruto Archipelagos

Mikä oli ensimmäinen ulkomaanmatkasi?
Reissu Jenkkeihin, vietin 2-vuotissynttäreitäni Bostonissa.

Mainitse viisi asiaa bucketlistaltasi?
-Trans-Mongolian junarata, joka jatkuisi Pekingistä Tiiibetiin, Nepaliin ja Bangladeshiin.
– Bussilla köröttely ympäri Itä-Eurooppaa. Ainakin Serbia, Bosnia&Hertzegovina, Romania, Moldova, Kroatia, Montenegro ja Kosovo kiinnostaisivat.
– Festarit Keski-Euroopassa. Tai miksei siellä Itä-Euroopassakin.
– Väli-Amerikan ja Karibian alueen koluaminen perusteellisesti (mukaan lukien Kuuba ja Jamaika)
– Työskentely ulkomailla. Kirjeenvaihtajan duuni jossain vaiheessa olisi ihan unelmien täyttymys.

Onko olemassa paikkaa, johon et halua matkustaa?
Jenkit ja Kanada. New York olisi tällä hetkellä varmaan ainoa paikka Jenkeistä jonne voisin lähteä nyt, jos vain rahaa riittäisi. Saksaan en välttämättä lähtisi enää muualle kuin Berliiniin (tähän perään iso sydän). Tšekkiin, Itävaltaan, Unkariin tai Sveitsiin en myöskään ole tuntenut minkäänlaista vetoa. Thaimaahan en lähde enää ikinä, ellei ole pakko. Enkä Gran Canarialle.

Mitä kaipaat Suomesta kun matkustat pitkään?
Turkkilaisten tekemää pizzaa :D Mutta tietysti myös nämä perinteiset: suomalaista maitoa, Fazerin suklaata, Ingmanin vanilja-puolukkajogurttia ja Ruispaloja. Oikeastaan kaipaan koko jääkaappia – siis sitä, että kotona on aina ruokaa ja voi kokata itse silloin kun siltä tuntuu. Rafloissa istuminen alkaa pidemmän päälle tympimään, samoin kuin omien ruokakassien mukana raahaaminen. Lisäksi huomaan eniten ikävöiväni karvaista kaveriani kotosalla. Ekalla reissulla se oli hevoseni, viime reissulla koira.

Kukapa ei tämmöistä karvakasaa kaipaisi?

Kukapa ei tämmöistä karvakasaa kaipaisi?

Uskotko, että asetut vielä jonnekin, ja jos niin minne?
Enköhän. Mistä näitä vielä tietää. Mä oon vielä ihan liian nuori kelaamaan tämmösiä.

Mikä on suosikkilentokenttäsi ja -lentoyhtiösi?
Suosikkilentoyhtiöitäni ovat kaikki, jotka pysyvät ilmassa. Air Asia on ehkä yksi lemppareista ihan vain halpojen hintojen takia. Suosikkikenttä on ehdottomasti Changi Singaporessa, siellä olen joskus viettänyt oikein leppoisan päivän toista lentoani odotellessa.

Mikä on suosikkikaupunkisi?
Berliini ja Kapkaupunki. Berliini on ihanan kansainvälinen ja underground-henkinen, täynnä mielenkiintoisia baareja ja katuja täynnä taidetta. Sinne haluaisin takaisin mahdollisimman pian. Kapkaupunki taas on kaikin puolin miellyttävä ja yllättävän siisti. Kaupunki lepää meren ja vuorten keskellä ja Pöytävuoren siluetti on mahdottoman kaunis ilta-aurinkoa vasten. Joka illalle löytyy mielenkiintoista tekemistä, varsinkin live-musiikkia on tarjolla paljon. Luulen, että Buenos Airesista tykkäisin toisella visiitillä entistä enemmän, ekalla kerralla siellä ollessani mielentilani vain ei oikein antanut itseni tykätä kaupungista.

Kapkaupunki

Kapkaupunki

Uusi vuosi Itä-Berliinissä oli Kokemus isolla koolla! Takaisin vielä joskus, ehdottomasti!

Uusi vuosi Itä-Berliinissä oli Kokemus isolla koolla! Takaisin vielä joskus, ehdottomasti!

12 vastausta artikkeliin ”Travel Trivia

 1. Ompas ihan käsittämätöntä, että olet jo käynyt noin nuorena jo noin monessa maassa! :) Tulee itselle ihan semmoinen “nyyh olen vanha ja kaikki on kohta ohitse”-fiilis vaikkei niin todellakaan ole :D Itse aloitin kunnolla reissaamaan vasta parikymppisenä ja välillä siis huokailen sen perään, että miksi nuorena olin sellainen arkajalka etten lähtenyt minnekään. Pitää kiriä siis nyt “aikuisena”.

  Tuollainen kirjeenvaihtajan duuni toisessa maassa olisi kyllä aivan käsittämätön. Itse vasta haen yliopistoon lukemaan politiikkaa (toinen kerta toden sanoo) ja itseäni myös kiinnostaa kansainvälisyys, kehittyvät maat ja rauhan- ja konfliktintutkimus todella paljon.

  • Haha, itse myös huomaan välillä huokailevani joidenkin maailmanmatkaajien “jo 86 maata mittarissa, pian menee sata rikki” -tekstien perään, kunnes tajuan, että ehkä kuitenkin parikymmentä vuotta mua vanhemmat painii jo vähän eri sarjassa :D Perässä tullaan siis!

   Sama juttu, mainitsemasi teemat on ihan hurjan mielenkiintoisia! Jyväskylässä voi sivuaineina lukea vain yhteiskuntapolitiikkaa ja kulttuurienvälistä viestintää ja vähän olen pohtinutkin pitäisikö tehdä maisterinpaperit sitten joskus Tampereella, jossa olisi mahdollisuus lukea kansainvälistä politiikkaa myös. Mutta en tiedä, taidan tykätä Jyväskylästä liikaa :D On tässä vielä kolme vuotta aikaa ja välissä ehtii toivon mukaan olla vaihtovuosikin. Tsemppiä, toivottavasti nyt tärppää!

 2. Tykkään näistä postauksista ihan hirmuisesti! Iso tykkäys Air Asialle myös täältä – minulla ei ole siitä mitään pahaa sanottavaa ja hinnat on todella jees.

  • Samat sanat! Itse en mitään luksusta lentämiseltä toivokaan, aikataulussa olevat lennot ja suht siistit lentokoneet riittää, kunhan hinta on kohdallaan.

 3. Kateellisena toinen jyväskyläläinen parikymppinen täällä katselee reissukuvia ja pohtii, mistä olet löytänyt kaiken tuon ajan, innon ja rahan lähteä maailmalle. Eikö ikinä pelota, ettei oma elämä edisty reissun päällä? Ehkä juuri tämän tunteen, sen edistymättömyyden takia, omat reissuni ovat jääneet viikkojen mittapuihin – pitempiä suunnitellessa. :)

  Mutta upeaa on katsoa toisen rohkeutta mennä ja melskata keskenään maailmalle. Ihailen. Ja hymyissä suin kadehdin Tansaniaan lähtöäsi, yhä etsien omaa unelmieni kesätyötä ulkomailta. :D

  – Marianna Tarvainen, JYU:n etnologiasta

  • Kiitos ihanasta kommentista! Intoa ei ainakaan ole tarvinnut erikseen etsiä, sitä on kyllä löytynyt omasta takaa aivan tarpeeksi – ja kun intoa on tarpeeksi, löytyy kummasti sitä aikaa ja rahaakin. Kun tarpeeksi jotain haluaa, kyllä sille osaa omistautuakin.

   Mun mielestä yhden välivuoden pito ei ollut uhraus eikä mitään, lopultahan aika harva jatkaa lukiosta suoraan korkeakouluun. Itseasiassa minä näen matkustelutaustani ja vielä blogin pidon siinä rinnalla omaa uraani nähden etuna, ainakin positiivista palautetta ja mielenkiintoa se aina herättää työnantajissa. Tämä tietysti on ihan alasta kiinni. Varmaan tovi menee ennen seuraavaa vastaavaa irtiottoa ja siihen saakka reissataan vähän lyhyempiä reissuja, mutta onhan tässä ainakin harjoittelua ja vaihtovuotta tiedossa. Akateeminen vapaus onneksi sallii pidemmät joulu- ja kesälomat, joten kyllä 1-2 kuukaudenkin reissuun pääsee jos vähän pidempää seikkailua kaipaa :)

 4. Heippa! Tosi kiva postaus,mun täytyy ehkä pölliä tämä. Muutenkin sun blogista ollaan bongattu yhtä sun toista hyödyllistä reissulle!(: Tällähetkellä ollaan Singaporessa ja ylihuomenna edessä siintää Bali. Terkkuja, Julia ja Atte

  • Mitä, teillä on reissublogi ja kerrotte siitä vasta nyt?! Pitää kahlata se läpi heti kun ehdin! Voi, tuo ei auttanut yhtään mun Bali-ikävään. Nauttikaa ja ehdottomasti tutustukaa paikallisiin, balilaiset on maailman ystävällisintä porukkaa. Teidän reissu taitaa olla loppua kohden? Kertokaa kun tuutte Jyväskylään niin nähdään, haluan kuulla teidän reissusta :)

   • Jep,loppusuoralla ollaan ja 9pv palataan kotiin! Ja nähdään vain,olis kiva kuuulla myös Afrikasta(: ja Indonesia on sulattanut mun sydämen jo täysin, Sumatra oli ihana joten Balikaan tuskin on hullumpi!

 5. Tulipa mielenkiintoisia paljastuksia, ja pakko nostaa hattua tuosta 27 maasta, ihan käsittämätön luku sun ikäiselle, vau! Ja pidetään peukut pystyssä tuon kirjeenvaihtaja-ammatin puolesta, sopisit siihen varmasti täydellisesti. :)

  • Joo, en ole hirveesti tainnut aiemmin kovin henkilökohtaisia juttuja täällä aukaistakaan mun reissufilosofiasta tai tulevaisuudesta, näistä varmaan riittäisi enemmänkin kirjoitettavaa. Kiitti, toivotaan parasta! :)

 6. Päivitysilmoitus: Haaste matkabloggaajille: Travel Trivia | Kotona kaikkialla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *