Maailma kotona

Mulle on tärkeää ympäröidä itseni asioilla, jotka tuovat muistoja mieleen reissujen varrelta. On ihana fiilis, kun tuntee kotonaan olevan edes ripaus maailmaa. En tarvitse seinän kokoisia maailmankarttoja ja maapalloja ikkunalaudoille (vaikka myönnän kyllä, että sellainen tosi vanha, ruskistunut ja ruosteinen karttapallo olisi upea). Ennemmin keräilen pieniä asioita sieltä sun täältä, sellaisia jotka nimenomaan tuo tietyn paikan, tietyn hetken mulle mieleen. En varsinaisesti keräile materiaa ja aika hillitysti ylipäänsä ostan mitään, rinkka yleensä painaa muutenkin jo tarpeeksi. Reissuilleni en lähde shoppailemaan. Kun jotain ostan, ostan mieluiten paikallista käsityötä. Siitä tulee hyvä fiilis niin mulle kuin kauppiaallekin. Kaupan päälle saa yleensä myös mukavan juttutuokion.

Lauantaina ystävien kesken meillä istuessamme iltaa sain kodistamme suurimman kohteliaisuuden tähän saakka: “Vau, tämähän on koti“, ensi kertaa meillä käyvä ystäväni tuumasi. Totta, syksyn mittaan tästä opiskelijoiden kimppakämpästä kuoriutui ikioma koti, paikka josta en kyllä luovu ennen kuin on pakko. Paikka, jonne on ihana palata reissuilta. Siitä inspiroituneena päätinkin hieman kuvata joitain kotikolomme yksityiskohtia blogiinkin saakka.

Eteisen peiliin lähinnä kämppikseni on koonnut kollaasia mielenkiintoisista grafiikoista, joista suurimman osan tämä toi mukanaan Berliinistä. Sekaan kuitenkin heitin Jenkkien dollarin ja Swazimaan kympin. Lisäksi kollaasi elää jatkuvasti eri tapahtumien flaijereiden ja kyllästymistason mukaan.

IMG_9821

Swazimaan kuningas on kyllä ihan kingi - hän esiintyy joka ikisessä maan setelissä ja kolikossa.

Swazimaan kuningas on kyllä ihan kingi – hän esiintyy joka ikisessä maan setelissä ja kolikossa.

Lisäksi vaatehuoneen ovi on saanut kuvan Balilla näkemästäni julisteesta. Siinä se inspiroi mua joka ikinen aamu.

IMG_9826Usein myös kuulemme ihmettelyä siitä, miksi vessamme ovessa on kuningatar Elisabethin kuva. Yleensä ihmettelen takaisin, miksi ei olisi?

IMG_9827Seuraavat aarteet toin mukanani Mosambikista, tutulta käsityöläiseltä Tofon torilta. En osannut päättää kumman puuveistoksista haluaisin, joten päädyin klassiseen ratkaisuun ja ostin molemmat. Eebenpuu on mun mielestä vaan hurjan kauniin väristä. Mielenkiintoiset on myös hahmojen vartaloiden alaosat, jotka on jätetty käsittelemättömäksi karkeaksi puuksi.

IMG_9804Tykkään valtavasti suitsukkeista ja tuoksukynttilöistä ja varsinkin talvisaikaan niitä kuluu. Suitsuketeline mulla on vain ollut etsinnässä jo pidemmän aikaa. Viime viikolla viimein sievän ja simppelin sellaisen löysin Maailmankauppa Mangosta täältä Jyväskylästä. Voitte uskoa, että suitsukkeita on viime päivinä palanut.

IMG_9830Televisiotason yläpuolelle olen ripustanut muutaman lempparikuvani matkojen varrelta. Reunimmaiset ovat Laosin Luang Prabangista, keskimmäinen Perun Cuscosta.

IMG_9833Kämppikseni kädenjälkeä on myös keittiömme tarjotinasetelma, jonka purnukoihin on jemmattu meidän pellavansiemeniä, chia-siemeniä, siitepölyä, etikkoja, suolaa ja joitain muita mausteita. Tarjotin ja suurin osa purnukoista on tuotu Tukholmasta.

IMG_9834IMG_9838Oman nurkkaukseni ehkä olennaisin elementti on kirjahyllyni, joka toimittaa myös yöpöydän virkaa. Sen nikkaroimme ystäväni kanssa yhdessä vanhasta puutavarasta ja lopputulos näyttää vanhoilta perunalaatikoilta.

Hyllykön varjoviikuna ei ole tuotu mistään, mutta reissuni takia se on kyllä kokenut kovia: kämppikseni unohti kastella sitä kun olin Afrikassa. Nyt se on vähän karun näköinen, mutta toivon yhä parasta. Kevättä odotellessa.

Hyllykön varjoviikuna on ihan suomalaista perua, mutta reissuni takia se on kyllä kokenut kovia: kämppikseni unohti kastella sitä kun olin Afrikassa. Nyt se on vähän karun näköinen, mutta toivon yhä parasta. Kevättä odotellessa.

Aiemminkin on varmaan käynyt selväksi, että kirjat on mulle rakkaita. Sen lisäksi, että niistä oppii valtavasti ja ne viihdyttävät, ovat ne myös kauniita pitää esillä ja kertovat omistajastaan.

After Mandela ja Dances With Devils -kirjat ostin Etelä-Afrikasta, vielä en ole ehtinyt lukea. Lontoon lentokentältä taas mukaan osui yksi lempikirjoistani, Alice's Adventures in Wonderland ihanine kuvituksineen. Toki sekaan mahtuu pari matkaopasta, Afrikkaan sijoittuvaa romaania ja Imagen artikkeleita. Esillä on myös kaunis tuhkis, jonka Mosambikista ostin tupakoivien ystävieni varalle. Mutta onhan se liian kaunis parvekkeelle piilotettavaksi, vai mitä?

After Mandela ja Dances With Devils -kirjat ostin Etelä-Afrikasta, vielä en ole ehtinyt lukea. Lontoon lentokentältä taas mukaan osui yksi lempikirjoistani, Alice’s Adventures in Wonderland ihanine kuvituksineen. Toki sekaan mahtuu pari matkaopasta, Afrikkaan sijoittuvaa romaania ja Imagen artikkeleita. Esillä on myös kaunis tuhkis, jonka Mosambikista ostin tupakoivien ystävieni varalle. Mutta onhan se liian kaunis parvekkeelle piilotettavaksi, vai mitä?

Kirjojen lisäksi kirjahyllyä koristaa Meksikosta neljä vuotta sitten ostettu pääkallopariskunta, joka on vuosien varrella kolahdellut milloin mihinkin ja liimattu kerta toisensa jälkeen uudestaan kokoon. Naishahmohan on Catrina, ehkä tunnetuin Kuolleiden päivän (Dia de Muertos) ikoni.

IMG_9844Kirjahyllyn päällä lepäävä taulu on myös Meksikon tuomisia. “All you need is love” – teksti on kyllä turhan imelä, mutta tykkään silti siitä valtavasti – kirjaimet on nimittäin leikattu autojen rekisterikilvistä.

IMG_9846Keittiöön on myös heitetty pari flaijeria Berliinistä.

IMG_9847Mun teevarastot ei kyllä näe vielä ehtymisen merkkejäkään, sen verran runsaalla kädellä raahasin Rooibosta mukanani Afrikasta. Tässä pari kauneinta pakkausta.

IMG_9904Jääkaapin magneettien tangot, Audrey Hepburnit ja Frida Kahlot on tuotu Buenos Airesista. Mieluusti pidän myös Boliviasta ostamaani satulalaukkua esillä, se on musta hirmu kaunis edelleen.

IMG_9839Esille asettelen yleensä myös maailmaa ja matkoja käsitteleviä lehtiä. Musta nekin on vain kiva lisä, kauniita ja näppäriä fiiliksen nostattajia.

Musta oli huikeeta, kun Maailmankauppa Mangosta löysin Swazimaata käsittelevän lehtisen. Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-lehti tarttui mukaan perjantain Uganda-illasta.

Musta oli huikeaa, kun Maailmankauppa Mangosta löysin Swazimaata käsittelevän lehtisen. Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-lehti tarttui mukaan perjantain Uganda-illasta.

Kuitenkin rakkain maailmalta meille tullut on Pluto – tuo karvainen kaveri, joka tänne on lentänyt vuoden vanhana Brasiliasta saakka <3

Koti1KotiPieniä juttuja on siis koti täynnä, mutta niistä se fiilis jo tulee. Eikä koti ikinä ole valmis, sistustus elää sen asukkaiden (ja reissujen) mukana :)

 

 

 

 

 

 

11 vastausta artikkeliin ”Maailma kotona

  1. Tosi hienoja sisustuselementtejä sulla Laura! :) Oon joskus piipahtanut ohimennen tuolla Maailmankauppa Mangossa Jyväskylässä, ja siellä oli kyllä kaikkea jännää. Melkein ostin sieltä söpön käsintehdyn pingviinikangaskassin, jonka nähtävästi vieläkin muistan (etten ostanut!!) :/ Ja pääkalloista tosiaan tulee taas Meksiko-kuume, aijai! :)

    • Kiitti! Mä ihailin Mangoa tosi kauan ikkunan takaa, mutta vasta nyt viimein pääsin sisälle asti. Siellä on kyllä hurjan paljon kaikkea kaunista. Mun mielestä Meksiko-henkiset pääkallokuvat on kans hullun tyylikkäitä ja melkein houkuttaisi tatuointikin moisesta, mutta toisaalta, pääkallo iholla kuulostaa vähän vieraalta mulle :D

  2. Kaunis matkaajan koti! Ihanasti olet tuonut esille matkoja :) Etenkin silmään pisti nuo Afrikasta tuodut puuveistokset, upean näköisiä! Ja kivasti olet saanut matkateemaa vähän sinne ja tänne, pitäisi itsekin levitellä sitä vähän laajemmallekin kämppään :) Meinasinkin tässä kunhan tulee aurinkoinen päivä niin tehdä jatko-osan mun edelliseen sisustuspostaukseen, kun siihen ei vielä kaikki mahtuneet ja on tullut uusiakin juttuja..:) Auringonvaloa odotellessa!

    • Voi kiitos! Taitavat nuo puuveistokset olla mun omatkin lempparit ja saa nähdä miten överiksi menee kun seuraavaksi tiedossa on melkein neljä kuukautta Afrikassa… Liika on kuitenkin aina liikaa :D Musta on just ihaninta kun on ihan pieniä asioita sieltä sun täältä, jotka muodostaa yhdessä sen oman reissufiiliskokonaisuuden. Tee ihmeessä! Parveke ja sen tuunaus ois varmaan mun seuraava aluevaltaus, mutta taitaa mennä ensi kevääseen se projekti.

  3. Aivan mielettömän ihana tuo sinun perunalaatikkohyllykkö..! Tuli itsellekin heti himo ruveta nikkaroimaan jotain :D Muutenkin tosi kiva tyyli sun blogissa, täytyy ruveta tekemään syvempää tarkastelua :)

    • Ooh mitenköhän tämä kommentti on mennyt jotenkin aivan ohi silmien, pahoitteluni! Voi kiitos hirmuisesti! Parasta hyllykössä on ehkä se, kun aina sitä katsellessa muistaa ihmisen ja sen hetken kun sitä yhdessä tehtiin. Kiva jos tykkäät, tervetuloa mukaan :)

  4. Päivitysilmoitus: Tervetuloa reissunaisen kotikoloon | Wanted: A Life Less Ordinary

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *