Kapkaupungin lumoissa

Aiemmin jo kerroinkin, että Kapkaupunki hurmasi mut. Se on melko hyvä saavutus, sillä yleensä mun lempparipaikkoja on pienet merenrantakylät, joissa on reggaeta ja rento meininki. On aika perustella hieman lisää, miksi Kapkaupunki on Afrikan helmi.

IMG_9172

V&A Waterfront, Kapkaupungin yksi turistimestoista, josta mm. lautat Robben Islandille lähtivät.

IMG_9171

Waterfrontin satama.

Kapkaupungissa on turistihoodeja, kuten kaikissa isommissa kaupungeissa, totta kai. Tämä oli kuitenkin ehkä eka kerta mulle, kun en edes jaksanut antaa moisen häiritä. Mä keskityin kaikkialla vaan ihailemaan miten kaunista joka puolella oli.

IMG_9175Tuleeko kellekään mieleen mitään muuta suurkaupunkia mieleen, jossa koko ajan voi nähdä joko meren, vuoren tai molemmat? Kapkaupungissa Pöytävuoren, Devil’s Peakin ja Lion’s Headin siluetit yhdistettynä taivaanrantaan kipuavaan valtamereen on mun mielestä täysin ainutlaatuista.

Tänä vuonna kannattaa kaupunkiin suunnata myös siksi, että se on World Design Capital 2014. Itse olin paikalla vain vuoden ekan viikon, eikä teemaa hirveästi vielä tuotu esiin. Epäilen kuitenkin tiedossa olevan paljon siistejä juttuja – kaupungille titteli sopii kuin nenä päähän.

World Design Capital -nimityksen kunniaksi Waterfrontin majakka (tai mikä hyvänsä olikaan?) oli maalattu keltaiseksi.

World Design Capital -nimityksen kunniaksi Waterfrontin majakka (tai mikä hyvänsä olikaan?) oli maalattu keltaiseksi.

Kapkaupungissa kauniiden maisemien lisäksi mun huomion kiinnittivät kaupungin vahvat kontrastit: vuori ja meri, valkoiset ja mustat, historia ja tulevaisuus, keskiaikaiset kirkot, linnat ja pilvenpiirtäjät. Siitä tykkäsin, valtavasti. Kaupungissa on ihan varmasti jokaiselle jotain. Afrikan henki on vahvasti läsnä, mutta silti kaupunki on jotenkin tosi eurooppalaisvaikutteinen. Kapkaupunkia on mahdoton pistää mihinkään lokeroon, se on täysin oma lukunsa.

Katusoittajat viihdyttämässä ohikulkijoita afrikkalaisin rytmein.

Katusoittajat viihdyttämässä ohikulkijoita afrikkalaisin rytmein.

Devil's Peak

Devil’s Peak

 

Castle of Good Hope, joka oli hassusti keskellä kaupunkia rannikan tai korkean paikan sijaan.

Castle of Good Hope, joka oli hassusti keskellä kaupunkia rannikan tai korkean paikan sijaan.

IMG_9353

Näkymät linnakkeelta pilvenpiirtäjille.

Näkymät linnakkeelta pilvenpiirtäjille.

IMG_9324

IMG_9298

Yksi kaupungin maamerkeistä oli myös kirkko, joka jostain syystä ei kuitenkaan tuntunut olevan mikään varsinainen nähtävyys. Kiva se oli silti. Tai ehkä just siks.

Yllättävää oli erityisesti Kapkaupungin ydinkeskustan siisteys. Tai oikeastaan kaikki lähiötkin joilla liikuin olivat siistejä. Itse yövyin talossa, joka sijaitsi Observatoryn alueella joidenkin kilometrien päässä keskustasta. Observatory on hipsteriopiskelijoiden kansoittama boheemi kortteli, josta tykkäsin kovasti. Etenkin ravintolojen ja pikkupubien tarjonta oli mun mieleen. Toki kuitenkin taksien ikkunoista näin alueita joilla ei pyyhkinyt ihan niin hyvin; Räikeää kontrastia oli myös se, että kivenheiton päässä muurein ja sähköaidoin ympäröidyistä kivitaloista saattoi olla tosi kurjia aaltopeltihökkelikyliä. Missään muualla en ole nähnyt yhtä konkreettisesti tuloerojen seurauksia. Voisin kuvitella, että ehkä Brasiliassa voisi törmätä johonkin vastaavaan? Hökkelikylät olivat kuitenkin syrjässä ydinkeskustasta, joka oli mun silmään yllättävän siisti ja järjestelmällinen, ainakin jos verrataan kaaosmaiseen Johannesburgiin tai muihin näkemiini afrikkalaisiin pääkaupunkeihín Mbabaneen ja Maputoon. Kerjäläisiä oli myös selkeästi vähemmän ja liikenne hämmästyttävän selkeää. Autossa istuessani mietin monesti miten itsekin olisin kaupungin keskustassa uskaltanut ajaa ihan hyvin, vasemmanpuoleisesta liikenteestä huolimatta.

IMG_9326

Kapkaupunki sijaitsee Pöytävuoren ja meren välissä.

IMG_9319

IMG_9316Vieläkin mua muuten mietityttää miksi oikeastikin afrikkalaisen julkisen liikenteen muotoa, minibusseja tai pakuja tai mitä ikinä olivatkaan, pitäisi kutsua. Siis pakujahan ne oli, “shared taxis” viralliselta nimeltään ja takseiksi niitä puhekielessä nimitettiin. Musta kun vaan taksi on yksityinen autokyyti ja kun pakuista puhuttiin takseina, en tiennyt miksi mun olisi sitten ihan oikeita takseja pitänyt kutsua. Private taxi? Jos taas näitä pakuja kutsui minibusseiksi tai busseiksi, kukaan ei ymmärtänyt mitä tarkoitin. Omaa taksia en itse tarvinnut kertaakaan, joten englannin termiksi vakiintui taksi. Mutta entäs sitten suomeksi? Minibussi? First world problem, tiedän, mutta kunhan nyt piti päästä tämäkin vuodattamaan.

IMG_9304

Minibussiasemissa oli mun mielestä sitä jotain. Siellä kuuli aina uskomattomimmat stoorit ja tapasi omituisimmat tyypit – ihan niin kuin suomalaisillakin bussiasemilla.

Toisin kuin Johannesburgissa, Kapkaupungissa näkyi joitain valkoisiakin matkustamassa minibusseilla omien maastureiden sijaan. Tällaisetkin pienet ja turhalta tuntuvat asiat kertovat mun mielestä jo paljon kaupungin luonteesta ja ilmapiiristä.

Kaupungissa oli vahvasti tietysti läsnä myös maan historia. Löytyi Robben Islandi, District Six Museum (josta lisää myöhemmin) ja ennen kaikkea Nelson Mandela, kaikkialla. Waterfrontilla oli pikkuruinen Nobel Square, jolle oli pystytetty Etelä-Afrikan neljän Nobel-palkinnon saajien patsaat: Nkosi Albert Luthulin, arkkipiispa emeritus Desmond Tutun sekä ex-presidenttien F. W. de Klerkin ja Nelson Mandelan.

Suunnilleen joka kirjakaupasta löytyi oma hylly Nelson Mandelalle. Jopa hänestä kertovien lastenkirjojen osasto oli hämmentävän suuri.

Suunnilleen joka kirjakaupasta löytyi oma hylly Nelson Mandelalle. Jopa hänestä kertovien lastenkirjojen valikoima oli melkoisen suuri.

Etelä-Afrikan nobelistit.

Etelä-Afrikan nobelistit.

Mandela ei kyllä hirveesti näyttänyt itseltää, jos ihan rehellisiä ollaan.

Mandela ei kyllä hirveesti näyttänyt itseltää, jos ihan rehellisiä ollaan.

IMG_9289

Aukion laatoista löytyi myös nobelistien sitaatteja, kuten “What is important is that we can build an homogeneous South-Africa on the basis not of colour but of human values.”

IMG_9287

“Never, never and never again shall it be that this beautiful land will experience the oppression of one by another.”

Aukion vieressä oli myös aivan ihana ruokahalli V&A Market On The Wharf, täynnä kansainvälisten keittiöiden antimia sekä luomu- ja lähiruokavalikoimaa joka makuun. Itse maistelin uskomattoman hyvää jogurttijäätelöä alle parin euron hintaan.

IMG_9306

Tuorepuristettua mehua, nammmmm.

Tuorepuristettua mehua, nammmmm.

IMG_9296 IMG_9294Käsitöitä myös oli tarjolla useissa paikoissa, mutta itse tyydyin pyörimään vain Waterfrontin käsityömarkkinoilla. Mitään ei täältä tarttunut mukaan, mutta paljon sieltä olisi löytynyt kauniita asioita jos mun budjetti olisi ollut kohdillaan.

Kapkaupungin suurin sisätiloissa sijaitseva käsityömarkkina.

Kapkaupungin suurin sisätiloissa sijaitseva käsityömarkkina.

Yksi mun omista lemppareista kaupungissa oli rantabulevardi, mikä oli jopa yllättävämpää kuin se, että ihastuin valtavasti suurkaupunkiin. Yleensä vastaavien rantakatujen yleinen viba ja ilmapiiri on tosi pinnallinen ja pröystäilevä, ja biitsi on lähinnä pakollinen näyttäytymispaikka. Oli alue toki Kapkaupungissa myös hieman näitä, mutta siitä huolimatta se onnistui jotenkin säilyttämään viehättävyytensä. Kuulemani mukaan kyseisen kadunvarren yökerhot ja baarit ovat myös niitä, joissa julkkikset käyvät. Jos joku kaunis päivä olisi hirmu rikas, saattaisin ostaa bulevardilta talon – ei vaan oikein huvilan, uima-altaineen, palvelijoineen ja marmorilattioineen.

Nojoo, en oikeastaan. Mutta sellainen vaikutus rannan alueella oli. Sitä luuli haluavansa ihan älyttömiä juttuja, haluavansa täysin häpeilemättä olla kaunis, rikas ja kuuluisa, unohtaa oikean elämän realiteetit ja sulkeutua omaan onnellisuuden kuplaan.

IMG_9499

IMG_9480

IMG_9518

En pistäisi kyllä lainkaan pahakseni työskennellä Etelä-Afrikan yleisradiolla SABC:llä. Sea Pointilla sijaitsevalta toimistorakennukselta on maisemat suoraan merelle.

IMG_9520

Sea Pointilla pöjötti myös majakka.

Niin joskus halusiin päästä kokeilemaan varjoliitoa, se näyttää niin siistiltä!

Niin joskus halusiin päästä kokeilemaan varjoliitoa, se näyttää niin siistiltä!

Itse biitsi, joita alueella oli neljä hieman erilaista. Näistä yksi niille rikkaille ja kauniille näyttäytymispaikaksi, yksi hieman kaikille, yksi perheille ja yksi nudisteille.

Itse biitsi, joita alueella oli neljä hieman erilaista. Näistä yksi niille rikkaille ja kauniille näyttäytymispaikaksi, yksi hieman kaikille, yksi perheille ja yksi nudisteille. Veteen en kyllä Kapkaupungissa kyennyt, sillä Atlantin ja Intian valtameren kohtaamispisteessä vesi on jäätävää. Surffaamiseenkin olisi tarvinnut märkäpuvun. Ja haitakin on nähty, hyi. Tuolla oli muutama kuukausi sitten ihminen kuollut hain hyökättyä.

Voi, auringonlaskut. Niistä minä tykkään.

Voi, auringonlaskut. Niistä minä tykkään.

Kapkaupunkia suosittelen lämpimästi ihan kaikille. Löytyy historiaa, kulttuuria, ihania ihmisiä ja periaatteessa luontoakin, sillä voihan Pöytävuorelle vaikka vaeltaa. (Niin, kuinka monen kaupungin keskellä on kansallispuisto?) Kesäaikaan on myös jatkuvasti musiikkitapahtumia, etenkin tekno- ja tanssimusiikkifestareita. Ajankohtainen tapahtumakalenteri menovinkkeineen on Cape Town Magazine, josta löytyy myös runsas lista vinkkejä kaupungin kokemiseen kaikilta eri kanteilta. Kannattaa vilkaista ennen matkustamista!

Toki kannattaa ottaa huomioon, että puhuessani hämmästyttävästä siisteydestä ja toimivuudesta, vertailukohteenani ovat lähinnä muut enemmän reissaamani kaupungit niin  Afrikassa kuin muuallakin vähemmän kehittyneissä maanosissa. Euroopasta suoraan saapuessa varmasti kokee kaupungin hieman eksoottisempana. Itse koin kuitenkin Kapkaupungin olevan kaikkea muuta kuin perinteistä Afrikkaa. Se on moderni sekoitus hieman kaikkea, omanlaisensa kansojen sulatusuuni.

Itse jo ehdin harkita Kapkaupunkia myös vaihtokohteekseni, mutta harmi että siellä valtakieli on englanti. Haluaisin kuitenkin vaihdosta ottaa kaiken hyödyn irti ja lähteä Lattareihin ottaakseni espanjan haltuun kunnolla.

Menkää te kuitenkin Kapkaupunkiin, se on ihana!

 

 

 

 

 

 

7 vastausta artikkeliin ”Kapkaupungin lumoissa

  1. Mun on ehkä pakko alkaa tehä listaa paikoista, joissa haluaisin käydä… ja Kapkaupunki kuuluu sille listalle ehdottomasti ! Kuulostaa mielenkiintoselle :)

  2. Kuulostaa kyllä kaikkien näiden sun tarinoiden pohjalta aivan uskomattoman ihanalta paikalta! Sait ainakin mut sataprosenttisen vakuuttuneeksi siitä, että tuonne kannattaa reissata :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *