Enkä ole edes käynyt Lapissa | #suomiretki

Ihan viime aikoina suomalaisbloggaajat ovat selkeästi alkaneet nostaa esille kotimaan matkailua. Marinella haastoikin muut bloggaajat lähtemään tutkimusretkille myös Suomen rajojen sisäpuolella ja jakamaan kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa hashtagilla #suomiretki. Inka puolestaan haastoi bloggaajat esittelemään omaa kotikaupunkiaan – pitäähän muiden reissareiden tietää mitä vieraissa Suomi-kaupungeissa kuuluu nähdä! Itselläni oli jo muhinut kaksi postausta mielessä, toinen lempparikahviloistani ja toinen lemppariliikkeistäni Jyväskylässä. Tämä ideani laajenikin kuitenkin varsinaiseksi trilogiaksi Inkan haasteen myötä. Pysykäähän kuulolla siis!

Nämä tuoreet sometempaukset eivät olisi voineet osuvampaan saumaan tulla. Itse olen huomannut valittelevani toisinaan sitä, että olen kiertänyt maailman ympäri ja kolunnut kaikkia mantereita, mutta… Joskus vain pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Olen hiljalleen tajunnut miten huonosti tunnen Eurooppaa, Suomen naapurimaita ja ennen kaikkea omaa kotimaatani. Lapissa en ole käynyt koskaan. (ellei Rovaniemen reissua viisivuotiaana tai kisareissua hevosen kanssa Pudasjärvelle lasketa?) Monelta ulkomaalaiselta olen kuullut olevani huono suomalainen.

Tällä hetkellä minulla ei oikein ole varaa lähteä nimenomaisesti matkustamaan – tiedättehän, sellaisena kunnon suomituristina – joten olen kotimaanreissuni pukenut oveliin valeasuihin. Tai sanotaanko ennemmin niin, että nyt pyrin joka reissulle tavoittelemaan vähän lomafiilistä, vaikka kyseessä olisi vain automatka mummolaan. Miksei vaikkapa yrittäisi käydä tulevilla reissuilla aina jossain uudessa mielenkiintoisessa paikassa, oli kyseessä sitten tuttu tai vieras kaupunki. Varmasti Helsingistäkin löytyy joka visiitille uusi kiehtova kuppila, mielenkiintoinen taidenäyttely tai vain häikäisevä maisema. Minun tapauksessani niitä vasta löytyykin. Tunnustan, että Helsinkikin on mulle jäänyt aika vieraaksi.

Koiran kanssakin matkustus on yllättävän näppärää.

Koirankin kanssa matkustus on kotimaassa yllättävän näppärää.

Tällä hetkellä mun suuri suomihaave olisi kulkea kesäaikaan liftaten käsivarren pohjoisimpaan kolkkaan. Siitä olisi kivaa jatkaa vaikka Norjan puolelle ja jäämerelle. Ahvenanmaa tietysti myös kiehtoo – siellä jopa minä haluaisin nimenomaan pyöräillä, vaikka lajin varsinainen fani en muuten olekaan. Hangossa olen käynyt joitain vuosia sitten kisareissulla hevosen kanssa, ja kaupunki näytti niin hurjan kauniilta, että sinne haluaisin palata ihan ilman perässä hinattavia trailereita. Ja lopuksi, haluaisin viikonlopuksi jooga-meditaatiokurssille oikeastaan ihan mihin vaan, kauas kaupungista.

Naapurimaiden kohteista haluaisin ihan vain tutustua Tukholmaan, jonka halki olen aina vain kiirehtinyt eteenpäin pysähtymättä sen kummemmin. Tämä toiveeni onneksi toteutunee pian. Lisäksi Venäjä kiehtoo tosi paljon. Haluaisin niin Punaisen torin laidalle Moskovaan syömään borssikeittoa tai esittelemään “njet njet-da”-kielivarastoani Pietariin.

Toistaiseksi olen aloittanut suomimatkailun melko maltillisesti. Toissa viikonloppuna pyörähdimme kaveriporukalla roadtrip-henkisesti Lahdessa. Missiona oli kurkata ystävämme uutta lukaalia tämän muutettua Porista. Tälle reissulle ei valitettavasti kuulunut jänniä ravintoloita tai korkeakulttuuria, mutta matkan varrelta tein koulutyönä videon, jonka yritän täälläkin julkaista jos siinä esiintyvät henkilöt antavat luvan.

koiratwiittiViime viikon lopulla lähdin Lappeenrantaan moikkaamaan siskoani ja hänen perhettään. Tällä reissulla kulttuurielämykset jäivät Helinä-keiju-elokuvaan, jonka kävin tyttöjen kanssa katsomassa. Sen sijaan kahvilavinkin voin antaa: Caffe Violet keskustassa on hurmaava! Minun ja Sohvin yhteisestä pistaasilimekakkupalastakin olisi helposti liiennyt vaikka kolmannellekin, niin valtavia palat olivat.

IMG_0626

Näin ja kiva-täti-pisteet kerätty.

Parilla edellisellä Lappeenrannan visiitilläni linnake ja satama ovat olleet lemppareitani. Päivien ollessa maaliskuisen masentavan harmaita, linnakekin näytti jo kaukaa sen verran ankealta, että tällä kertaa jätin väliin. Sen sijaan touhusin Saimaan ammattikorkeakoululla ja Lappeenrannan yliopistolla radiotyön kurssin tehtävän parissa ja käytiin muksujen kanssa uimassa uimahallilla. Lappeenrannassa suosittelen myös kirppareita! Suomi- ja Euro-kirppareilta tarttui vaikka mitä mukaan, vaikka nimet vähän arveluttavia olivatkin.

Muutama aika muikea tyttö leffan jälkeen Caffe Violetissa.

Muutama aika muikea tyttö leffan jälkeen Caffe Violetissa.

Lappeenranta oli ensimmäinen pidempi reissu, jonka tein Pluton kanssa bussilla. Matka meni hyvin, kiitos fiksun koiran. Silti ihmetyttää Matkahuollon käytäntö: Bussikuskilla on täydet valtuudet määrittää hinta koirasta niin halutessaan. Jyväskylä-Lappeenranta ja Lappeenranta-Kangasniemi -väleillä Pluto sai  tällä kertaa matkustaa ilmaiseksi. Aiemmin olen kuitenkin joutunut maksamaan hassuja muutaman euron maksuja, jotka kuski on päättänyt hetken pään raapimisen jälkeen. Eihän kyse tosiaan isosta rahasta ole, vaan pikemminkin periaatteesta. Olisi kiva jos linja olisi yhtenäinen niin, että osaisi aina varata tarpeeksi käteistä ja välttyisi ikäviltä yllätyksiltä.

koiratwiitti2Viime viikonloppu kuitenkin vierähti kotona äidin pöperöiden ja ystävän parikymppisjuhlien parissa. Sunnuntaina kotiin palasi väsynyt, mutta onnellinen minä (ja Pluto).

Perjantaina suuntaankin Helsinkiin, jossa odottaa jännät paikat: tapaan ensi kertaa Tansanian vaihdon koordinaattorit sekä kolme muuta harjoitteluun lähtevää suomalaistyttöä! Jään varmaan kaupunkiin yöksi, sillä kaverini muuttaa samaisena päivänä kaupunkiin ja lupasi esitellä Lauttasaaren parhaan karaokemestan. Jepjep…Sitten on sitä korkeakulttuuria! (not). Onko teillä mitään vinkkejä, mitä pitäisi ehdottomasti nähdä tai tehdä Helsingissä juuri nyt?

5 vastausta artikkeliin ”Enkä ole edes käynyt Lapissa | #suomiretki

 1. Hienoa että oot mukana! Ja täytyy ikävä kyllä tuottaa pettymys ja kertoa, että Pudasjärvi ei oo ihan vielä Lappia, vaikka kaukana onkin.mutta tuo liftausreissu kuulostaa huipulta! Toivottavasti ei jää vaan suunnitelmaksi.

  • Vähän arvelinkin, että ihan oikean pohjoissuomalaisen mielestä Pudasjärven väittäminen Lapiksi kuulostaa vähintäänkin naurettavalta. Jep, viime kesänä sain jo sen päähäni, mutta ongelma vain on, että a) en ole oikein tavannut lomailla kesällä ja b) tänä kesänä en ole edes Suomessa. Ehkä joskus vielä :)

 2. Ihan mahtava juttu, että lähdit mukaan! Liftausreissu kuulostaa ihan huipulta ja toivon, että pääset sen toteuttamaan. (: Noin muutenkin täällä on vaikka mitä nähtävää ja koettavaa, mulla on tulossa siitä aiheesta vinkkipostaus pikapuoliin.

  Lisäsin tän postauksen dreamdo:hon ja pistän jakoon myös tviitaten! Huippu postaus!

  • Mustakin tää koko juttu on aika mahtava! Ehkä sitten joku kaunis kesä, kun maltan vähän lomailla ja olen Suomessa, siihen voi mennä kyllä vuosi jos toinenkin. Kiitti paljon!

   Helsingin visiitistä taisikin tällä kertaa tulla päiväreissu, mutta katsotaan mitä ehdin paikan päällä puuhata. Jos ei muuta, niin onneksi keväällä pitäisi olla muitakin käyntejä sinne suuntaan tiedossa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *