District Six Museum

Kapkaupungissa tuli puolivahingossa käytyä toisessakin museossa Robben Islandin lisäksi. Hyppäsin District Sixin kohdalla bussista ulos ihan vain mielenkiintoisten näköisten rakennusten vuoksi. Satuin kulkemaan District Six Museumin ohi, ja koska oven suulla uteliaisuuteni heräsi oli pakko piipahtaa sisällä. Lipunmyyntitiskit näyttivät olevan kiinni, joten oletin paikkaan olevan vapaa pääsy. Varma tosin tästä en ole vieläkään, sillä nettisivuilla kyllä on pääsymaksut listattuna, joten en nyt oikein tiedä olinko rikollinen vai en. Hupsista.

IMG_9331District Six on siis 1800-luvun lopulla nimensä saanut kaupunginosa, jossa alunperin asui lähinnä vapautettuja orjia, kauppiaita, maahanmuuttajia ja taiteilijoita – kakkosluokan kansalaisia siis.

IMG_9340IMG_9341Mustia alettiin pakkosiirtää pois kaupunginosasta jo 1900-luvun alussa lähiöön kaupungin laidalle.Vuonna 1966 hallitus päätti, että District Sixistä luodaan vain valkoisten asuinalue ja näin ollen kaikki mustat, yhteensä yli 60 000 ihmistä pakotettiin jättämään kotinsa. Heidät sijoitettiin Cape Flats-alueelle yli 25 kilometrin päähän. District Sixin taloista suurin osa raivattiin maan tasalle.

IMG_9334

Seinät täynnä kuvia ja tarinoita.

IMG_9338Alueen kunnollista uudelleenrakennusta ei kuulunut ja alue jäi karuksi. Apartheidin kaaduttua 1994 perustettiin paikalle museo ja hallitus hiljalleen alkoi palauttaa vanhojen talojen tai niiden raunioiden omistusoikeuksia entisille asukkailleen. Vasta vuonna 2004 Nelson Mandela ojensi avaimet ensimmäisille asukkaille, jotka palasivat District Sixin kotiinsa 38 evakkovuoden jälkeen. Seuraavan kolmen vuoden aikana yli 1600 perhettä palasi kotiin.

Europeans only - mustat pysyköön poissa tältä penkiltä. Karua.

Europeans only – mustat pysyköön poissa tältä penkiltä. Karua.

District Sixin tyypillinen koti.

District Sixin tyypillinen koti.

Itse museossa on kerrattu yleisesti apartheidin historiaa ja tapahtumia kuin myös District Sixin elämää ennen pakkomuuttoja. Jälkimmäinen tekeekin museon joistain osista jopa hieman sympaattisia. Seinillä on valokuvia perheistä arkisissa askareissaan ja museoon on rakennettu 60-luvun kampaamoita ja toimistohuoneita. Toki apartheid-ajan muistot palauttavat maan pinnalle melko pian. Museo toikin rotusyrjintää esille informatiivisesti, mutta ennen kaikkea ihmisten omien kokemusten, muistojen ja tarinoiden kautta. Siitä itse pidin.

Mun sympatiapisteet keräsi äärimmäisen suloinen kampaamo, jota vastapäätä oli rakennettu miesten parturi.

Mun sympatiapisteet keräsi äärimmäisen suloinen kampaamo, jota vastapäätä oli rakennettu miesten parturi.

IMG_9342Vinkki: Jos kukaan sattuu olemaan Kapkaupungin suunnalla, näyttäisi District Six-museossa tällä hetkellä olevan Cape Peninsula University of Technologyn ja Aalto yliopiston yhteisnäyttely “Shaping a Shared World”. Valitettavasti näyttely tosin loppuu jo 15.3.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *