Muistot musiikissa

Musiikkimakuni on kokonaisuudessaankin melko laaja ja inhoan genrerajoitteisia ihmisiä. Laajimmillaan mun musiikkivalikoima on kuitenkin takuulla reissun päällä. Bussissa istuessani kuulokkeista voi tulla ihan mitä vaan mongolialaisen kurkkulaulun ja ranskalaisen chansonin väliltä. Parasta kuitenkin on, kun tietyistä biiseistä tulee tiettyjen maiden tai paikkojen tunnareita. Tiedättehän, sellaisia, että juuri sen biisin kuullessaan tulee tietty hetki tai ihminen mieleen.

Sujuvasti tästä pääsemme siis päivän aiheeseen: omat “The Reissubiisini”, olkaa hyvät:

1. Rosana – Wax

Mietin pitkään mikä olisi virallinen Balin yöttömien öiden biisi. Niitä oikeasti on tosi paljon. Rosanan Waxista tulee aina mieleen sveitsiläinen kaverini Mark, joten se vei voiton. Muita olisi ollut Snoop Doggin ja Wiz Khalifan Young Wild and Free, Jay Z:n Niggas in Paris tai AWOLNATIONin Sail. Kaikki musiikkia, jota tuskin muuten kuuntelisin, mutta koska Bali.

)

2. Layla – Eric Clapton

Aasiassa on tosi paljon livemusiikkia tarjolla ja hiljalleen meidän illallispaikan alkoi ratkaista se, missä oli mielenkiintoisin bändi esiintymässä. Tyypillisimmin siis kokoonpanona oli akustinen kitara-rumpu-laulu ja pian huomattiin, että biisivalikoimatkin oli usein kaikilla bändeillä lähestulkoon identtiset. Yksi Layla-biisin veto on jäänyt mieleen ollessamme Essin ja ranskalaistyttöjen kanssa iltaa istumassa Balin Ubudissa ja siksi se olkoon valintani numero kaksi. Tähän kategoriaan kuuluvat ehdottomasti myös Lynyrd Skynyrdin Free Bird, R.E.M:in Losing My Religion, CCR:n Have You Ever Seen The  Rain ja Pink Floydin Another Brick in the Wall.

)

3. Pumped up Kicks – Foster The People

Tämä biisi oli melkoinen hitti, kun eräänä iltapäivänä istuttiin Kuta Beachin rantahietikolla, jonne oltiin porukalla tultu varta vasten katsomaan sekopäisiä meksikolaisia, jotka söivät sieniä ja surffasivat. Taustalla soi lähes koko päivän tämä biisi. En voi enää ikinä kuunnella tätä ilman että silmissäni alkaa vilistä meksikolaisten ja sienien kuvat.

)

4. Love Generation – Bob Sinclar

Hyvän mielen biisi, joka toimii reissussa missä ja milloin vaan. Itselleni tästä tulee mieleen viimeisin iltapäiväni Balilla. Fiilis oli tosi haikea, kun odotin illan lentoani Australiaan. Vietin päivän rannalla istuen kavereiden kanssa, soitettiin, laulettiin, kuunneltiin hyvää musiikkia ja juotiin Jack Danielsia. Tämä biisi on jostain syystä jäänyt niistä kaikista mieleen. Musiikkivideo on myös ehkä maailman söpöin.

)

5. Paradise – Coldplay

Viimeinen rantabiisi, lupaan! Kerran istuin Gilillä pari tuntia rannalla ja kuuntelin repeatilla Coldplayn Paradisea. Myös Viva la Vida toimi aika kivasti reissussa. Nyt tosin molemmat biisit on jo aika loppuunkuunneltuja, heh.

)

6. Little Talks – Of Monsters and Men

Mä inhoan tätä biisiä ja olen aina inhonnut. Ironista onkin, että Australian virallinen soundtrack tiivistyy tähän, erityisesti Hervey Bay. Saavuimme Annikan ja Annin kanssa pikkukaupunkiin, mielessämme mahdollinen käynti Fraser Islandilla. Kuitenkin myrsky iski ja kaupunki oli pian veden saartama. Tulvien takia pois pääsi vain lentämällä ja Fraser Island suljettiin. Ainoa tekeminen oli hostellilla istuminen, sateen tuijottelu, kortin peluu ja viinin juominen. Hostellillamme soi radio ja tämä biisi oli juuri silloin hitti ja siksi soi koko ajan. Luulimme, että kertosäkeessä laulettiin “Listen to the rain outside” ja suunnilleen hakkasimme päätämme seinään. Myöhemmin tosin selvisi, että siinä laulettiinkin “Don’t listen to a word I say”. Mutta silti.

)

7. Maybe You Are – Asaf Avidan

Biisi, jonka tunnen paremmin nimellä “Cleaning Song”. Ollessani töissä Lobitoksessa aloitimme joka ikisen aamun Delfinin ja Lunan kanssa soittamalla tämän. Kestoltaanhan biisi on melkein yhdeksän minuuttia, joten sen aikana piti ehtiä siivota hostellin yleiset tilat: yksi hoiti vessan, yksi keittiön ja yksi olohuonetilat. Jos joku ei ehtinyt musiikin soidessa, oli muille velkaa oluen. Toisinaan edelleen siivouspäivinä mulla soi taustalla tämä biisi. Myös Avidanin One Day on ihana!

)

8. Let’s Go – Matt and Kim

Biisi, johon ei sisälly tiettyä hetkeä tai ihmistä vaan tietynlainen fiilis. Jotenkin sellainen sopivasti haikea, mutta kuitenkin uudesta tuntemattomasta innostunut. Tämä siis ehdottomasti kuulokkeista soimaan bussissa, junassa, lentokoneessa tai ihan missä vaan.

)

9. Sunshine Reggae – Bob Marley

Toimii, toimii ja toimii, about aina ja kaikkialla. Reggaeklassikoita kuulee vaikka ja missä ja niistä on tullut mun soittolistoilla jo aika vakiokamaa, johon ei ikinä kyllästy. Sunshine Reggaeta voi luukuttaa ihan aina, piristykseksi paskana päivänä tai fiilistelynä hyvänä päivänä. Tähän voisin listata myös Marleyn muut ihanat, kuten The Sun Is Shining, Is This Love, Could You Be Loved ja Inner Circlen Sweat. Onhan nämä kaikki tosi kliseitä, mutta musta on vaan ihanaa, miten kaikki nämä samat soivat samantyyppisissä paikoissa. Viimeisimmäksi fiilistelin näitä Mosambikin bonfire partyissä ja reggae nights-illoissa. Tekeillä mulla myös on Spotifyssä parhaillaan kunnollisempikin reggaelista – voi olla että sille tulee tarvetta Darissa kesällä.

)

10. Como Me Gusta La Noche – Nene Malo

Äärimmäisen rasittava biisi, mutta voi miten tätä tanssittiin salsaillassa Australian Brisbanessa. Sen jälkeen myöhemmin Perun Lobitoksessa tämä soi myös ihan kaikkialla ja löytyi jokaisten bileiden soittolistalta. Aika karmiva, mutta ei sitä voi olla kuuntelematta.

)

11. Africa – Toto

Viime uutena vuotena olimme hollantilaisten kanssa viinitilalla reiveissä. Koko yön teknon tanssimisen jälkeen paljaat vapaat huusivat jo hoosiannaa ja muutenkin olin tosi loppu. Teltan alle kuitenkin tuli aamun ensimmäiset auringonsäteet kahdeksan aikaan aamulla, jolloin kaiken sen teknon ja trancen jälkeen dj yhtäkkiä pyöräyttikin Toton African soimaan. Fiilis oli mahtava! Yhtäkkiä oivalsin kuinka siistiä on olla Afrikassa just nyt ja kuunnella vieläpä Totoa! Moni muu taisi miettiä aika pitkälti samoin, koska muutamat jopa itki onnesta tämän aikana. Huhhuh.

)

12. Just The Way You Are – Bruno Mars

Tästä biisistä tulee aina mieleen yksi opettaja Balin surffikoululta. Joskus, täysin vitsillä tämä alkoi laulaa mulle tätä biisiä rannalla. Kun se huomasi miten kiusaannuin, se totta kai otti sen tavaksi. Joten, tästä lähtien aika monet kerrat sain kuulla Just The Way You Area korvat punaisina, ja joskus jamppa jopa käveli kadulla mun perässä laulaen. Näin jälkeenpäin ajateltunahan se oli toki ihan hauskaa, niin sivustakatsojien ihmettely ja mun nolous, mutta että mua sillon ärsytti.

)

13. Maailma on sun – Tehosekoitin

Voimabiisi reissussa kuin reissussa, joka tuskin selityksiä kaipaa.

)

Siinä olivat nyt tiivistettynä ensimmäisenä mieleen tulevat. Huomaa, että suurimmassa osassa biisejä yhdistyy tietynlainen nuoruuden ylistys ja vapauden kaipuu, jännää. Olen myös ylläpitänyt ja päivittänyt edellisreissulta omaa “On the road again“-soittolistaani Spotifyssä jo seuraavaa lähtöä varten. Tuo lista on kyllä melkoinen sekoitus vähän kaikkea sisältäen kaiken muun lisäksi dancehallia, reggaeta ja Afrikka-viboja, mutta mulle toimii.

Onko muilla tiettyjä voimabiisejä reissussa tai mitä ylipäätään musiikki merkitsee matkustaessa?

 

 

 

 

4 vastausta artikkeliin ”Muistot musiikissa

  1. Oi vitsi todellakin musiikki + reissut, niistä syntyvät muistot ja mini lomat paikkoihin kun vaan sulkee silmät! Olin unohtanut varautua 1,5 tuntiseen junamatkaani Saksassa pari viikkoa takaperin ja yllätyin iloisesti löytäessäni puhelimelta edelleen levyjä ja biisejä jotka muistuttivat reilikesistä. Musiikilla saa aikaan ihan mielettömiä fiiliksiä muuten niin ehkä arkisista tilanteista. Tuo Bob Sinclarin biisi kuuluu myös mun reissumuistobiiseihin :)

    • Nimenomaan arkisista tilanteista totta tosiaan! Oispa muuten jännä palata joihinkin erityisen rakkaisiin paikkoihin ja istahtaa siellä alas kuuntelemaan just sinne sijoittuneita biisejä – kolahtaisikohan ne vielä yhtä kovaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *