Taidetta tiellä | #suomiretki

Sähkökaapit ovat pömpeleitä, joita on vähän joka kulmalla, mutta niiden olemassaoloa harvoin huomaa. Silloin kun huomaa, yleensä se on poikkeuksellisen törkeän graffitin tai vaikkapa päällä nököttävän kaljatölkin ansiota. Kas näin:

SURKEEVaan Jyväskylän kaupunkipa keksi vuosi sitten näppärän tavan piristää kaupunkikuvaamme. Koulumatkallani pari mielenkiintoista kuvaa kiinnittivät katseeni ja niiden yläreunan teksti “Taidetta tiellä” painui mieleen. Yksi päivä googletin sen ja kappas vain: kyseessä onkin Jyväskylän Energian, Jyväskylän taiteilijaseuran, Yläkaupungin Yö-tapahtuman ja Äkkigallerian yhteistyönä toteutettu taideprojekti. Taidetta kadulle jalkautettuna ja rumia sähkökaappeja piiloon. Voilá, kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Tähän alkuun pieni pohjustus niille, jotka eivät Jyväskylää tunne. Kaupungin keskustahan on mahdottoman helppo hahmottaa. Ensinnäkin, se on melko mäkinen. Toisekseen, on kolme pitkää katua. Keskellä kulkeva Kauppakatu on pääkävelykatu, jonka toisessa päässä on keskustan kaupat, toisessa päässä yliopiston pääkampus, Seminaarinmäki. Kauppakadun yläpuolella kulkee Yliopistonkatu (jonka yläpuolella puolestaan kuuluisa Harju) ja ihan alimmaisena (Vapaudenkatu ja) Hannikaisenkatu, jota myöten junarata kulkee, ja jonka varrelta löytyy Matkakeskus busseineen ja junineen. Kolmanneksi, pituussuunnassa kaupunki jaetaan ylä- ja alakaupunkiin. Alakaupungilla tarkoitetaan kauppojen valloittamaa ydinkeskustaa, yläkaupungilla opiskelijoita vilisevää Seminaarinmäkeä ja sen lähiympäristöä. Näiltä huudeilta löytyvät esimerkiksi kaupungin kivoimmat kahvilat ja muut kuppilat – ja halvimmat.

Tästä viimein päästään palaamaan aiheeseen. Taidetta tiellä -projekti sijoittuu siis yläkaupungille. Kun näin netissä vieläpä kartan sähkökaapeista, tiesin kaupunkisuunnistusta olevan tiedossa. Niinpä yksi päivä hyppäsin pyörän selkään ja lähdin kiertämään sähkökaappeja!

Ensimmäinen löytyi suoraan kirkkopuistosta. Puistossa kävellessäni tajusin ensinnäkin, että Jyväskyälään muutettuani en ole kertaakaan tässä kaupungin ehkä tunnetuimmassa puistossa käynyt, aina vain kiitänyt ohi. Nyt ainakin tuli kirkon ympäri käveltyä etsiessäni ekaa taideteosta kuumeisesti. Tämä oli lopulta ehkä yksi lemppareistani.Kirkkopuistosta olisi ilmeisesti pitänyt löytyä toinenkin taidekaappi, mutta tajusin sen vasta kotona.

Tuomas Mikkonen, Green Effect

1. Tuomas Mikkonen, Green Effect

Toinen löytyi Lucky Balwin’s-irkkupubin vierestä kirkkopuistoa vastapäätä. Sijoituspaikkojakin on taidettu miettiä teoksia tehdessä – vai lieneekö teoksen lucky bastards-teksi vain sattumaa?

2. Tuukka Toijanniemi, Music Is The Best

2. Tuukka Toijanniemi, Music Is The Best

Kolmannen sijoituspaikka oli hieman outo ja jälkeenpäin luin, että tämän kääntöpuolella olisi ollut vielä toinenkin kuva. Meni multa kyllä aivan ohi, mutta ei mahda mitään.

3. Laura Dahlberg, Kädelliset

3. Laura Dahlberg, Kädelliset

Kaupunginkirjaston lähellä oleva apina on kuitenkin ehkä mun ihan lemppari. Se jotenkin vaan sopii paikalleen tosi hyvin.

4. Mikko Hietaharju, (m)animalism

4. Mikko Hietaharju, (m)animalism

Seuraavan, Tero Ahosen teoksen ohi taas kävelen useasti viikossa, mutta ikinä ennen sen olemassaoloa en ole tajunnut. Kertoo niin hyvin siitä, miten vähän todellisuudessa tutkimme tuttua ympäristöä.

5. Tero Ahonen,

5. Tero Ahonen

6. Maija Holma, Pohjoinen

6. Maija Holma, Pohjoinen

7. Pertti Karjalainen

7. Pertti Karjalainen

Punainen oli teos, josta alunperin bongasin koko projektin. Ylistönrinteeltä espanjan tunneilta tullessani se osuu matkan varrelle ja kerran jäin sitä ihmettelemaan hetkeksi. Mitähän kieltä kauniz mahtaa olla?

8. Päivi Hintsanen, Punainen

8. Päivi Hintsanen, Punainen

Läpinäkymän juju piilee selkeästi sijoittelupaikassa. Hetken pyörinkin risteyksessä teosta etsiessäni, kunnes tajusin seisovani sen edessä – sulautuminen ympäristöön onkin koko tämän kaapin idea.

9. Jenni Sormunen, Läpinäkymä

9. Jenni Sormunen, Läpinäkymä

Seuraava kaappi ei mua erityisesti sykähdyttänyt, sillä nimestä huolimatta mulle ei vaan tule teoksesta Bangkok mieleen? Lisäksi on ihme, että tuonkin ohi olen kävellyt tosi usein ja silti en ikinä ennen ollut huomannut tuota – toisin kuin saman tien varressa olevan Punainen-teoksen.

10. Johanna Pisto, Bangkok

10. Johanna Pisto, Bangkok

Lopuksi kierroksen sympaattisimmat: kuvataidekoulun nuorten oppilaiden teokset, jotka sijaitsevat hieman syrjässä muista, Mäki-Matin perhepuiston läheisyydessä. Näistä jälkimmäisen olinkin kotimatkallani joskus nähnyt. Molemmat jotenkin sopivat miljööhön tosi hyvin ja ovat mukavan freesejä.

11. Jyväskylän kuvataidekoulun 9 - 10 v oppilaat

11. Jyväskylän kuvataidekoulun 9 – 10 v oppilaat

12. Jyväskylän kuvataidekoulun 8 v oppilaat

12. Jyväskylän kuvataidekoulun 8 v oppilaat

Sellainen päiväsuunnistus oli se. Reilu tunti meni kaikkiaan kiertämiseen ja mulla oli itseasiassa tosi hauskaa, sillä tuli kuljettua paljon teitä pitkin, joilla harvoin muuten liikkuu. Kiva uutinen on myös se, että tänä keväänä tempaus uusitaan. Maaliskuun lopussa julkistettiin kilpailu, jossa etsitään uusia taideteoksia seuraavaan projektiin Raadin valitsemista ehdotuksista lopulliset voittajat valitaan yleisöäänestyksellä Facebookissa ja kaapit kuvitetaan toukokuussa. Multa iso peukku! Katutaidetta ei ikinä voi olla liikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 vastausta artikkeliin ”Taidetta tiellä | #suomiretki

 1. Tosi kiva postaus ja pointsit Jyväskylän kaupungille toteutuksesta. Piristää kaupunkikuvaa kummasti! Toi apina oli tosi hauska, ja sen lisäksi tykkäsin varmaan eniten numeroista 6 ja 12. Upeita!

  • Jep, tosiaankin! Aika pienillä jutuilla voi loppujen lopuksi vaikuttaa kaupungin yleisilmeeseen. 12 on myös mun lemppareita, tosi kivaa että myös kuvataidekoulujen tulevaisuuden lupaukset ovat päässeet esille.

 2. Hienoja kuvia ihmiset taiteilleet! Pitääkin kiertää nuo jossain vaiheessa läpi jos sattuisin taas olemaan Jyväskylässä ajan kanssa. Tampereella olen sähkökaappitaidetta jo ihastellut ja kuvaillut, piristävät ilmettä paljon. Katutaiteen, yksityiskohtien ja värien ystävänä olen sitä mieltä, että vastaavaa taidetta saisi olla enemmänkin :)

  • Ai, en ole tiennytkään että Tampereellakin on vastaavaa, onpas hienoa! Mä myös kaipaan katutaiteen lisäksi rohkeampaa värien käyttöä rakennuksiin ihan ehdottomasti! Ja graffitteja, tyylikkäitä sellaisia, paaaljon lisää.

 3. Teean tavoin olin kirjoittamassa, että tampereellakin on muutamia kaappeja koristeltu kivoilla teoksilla.

  Ja Bangkok! Itselleni se aukesi ainakin siinä mielessä, että kuvassa on selkeästi pilvenpiirtäjiä ja skytrain :D

  • Haha, sulle se ehkä aukeaakin paremmin kaupungin eksperttinä. Mun kolmen päivän visiitin perusteella itse olisin kaappiin maalannut todennäköisesti tuktukeja, neonvaloja ja leidiboyn :D Mun varmaan pitää ihan oikeasti joskus ottaa itseäni niskasta kiinni ja antaa Bangkokille vielä tilaisuus.

 4. Vau, nää on aivan mielettömiä! Miten on mahdollista, ettei yksikään oo koskaan sattunut omaan silmään… täytyy varmaan lähteä tekemään ihan erityinen sähkökaappikierros ja keskittyä ihastelemaan näitä aivan kunnolla :D Mahtava idea!

  • Tosiaankin! Hämmästyttävän hyvin kuvat sulautuvat maisemaan, vaikka joissain on värejäkin käytetty reippaasti. Ehkä sitä tuttua ympäristöä ei tosiaankaan vaan tule katsottua niin tarkasti? Suosittelen, sillä itse ainakin tunsin itseni 10-vuotiaaksi aivan pähkinöissäni sen kartan kanssa touhutessani, kunnon aarrejahti suorastaan :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *