Tansanialaisyhteiskunta lukuina vuonna 2012

Lupasin aiemmin kertovani tarkemmin siitä lehdistötilaisuudesta, jossa itse presidentti Kikwetekin oli paikalla yli tunnin puheineen. Oikeastaan itse tilaisuudesta ei juuri kerrottavaa ole, mutta sen aiheesta kylläkin. Mitäpä muutakaan näin maanantai-illan ratoksi tekisi, joten paneudutaanpa tansanialaisen väestönlaskennan ihmeellisen maailmaan.

Kyllä – aihe oli näinkin kuiva. Petyittekö jo? Kyseessä oli sellaisen viranomaistahon kuin National Bureau of Statistics tekemä väestönlaskenta (Population and Housing Census 2012 – Basic Demographic and Socio-Economic Profile). Sisäinen statistiikka- ja taulukkonörttini heräsi heti talviunilta kun sain pressimateriaalit käteeni (pari valtavaa julistetta, iso kirjanen ja cd-levyllinen taulukoita). Taulukkoja, diagrammeja, prosenttilukuja, vuosilukuvertailuja! Mutta nyt kaikkien ei-niin-statistiikkanörttien ei kannata vaipua epätoivoon. Vakuutan edelleen aiheen olevan oikeastikin mielenkiintoinen, sillä kaikki nämä mitatut asiat ja numerot antoivat mulle ihan uudenlaisen käsityksen tansanialaisesta yhteiskunnasta ja elämästä täällä 2010-luvulla. Osa luvuista oli aika hurjaakin luettavaa.

Dar es Salaamin keskustaa ja yksi sen tosi monista pinkeistä taloista.

Dar es Salaamin keskustaa ja yksi sen tosi monista pinkeistä taloista.

Tämä väestönlaskenta on siitä jännä, että se tehdään kymmenen vuoden välein. Siis kymmenen. Kun vuosittainen väestönkasvu on 2,8 prosentin luokkaa, on jotenkin uskomatonta, että kärryille päästään kymmenen vuoden välein. Edellinen laskenta tehtiin siis 2012 ja sitä edellinen 2002. Toissavuoden tulokset kuitenkin julkistettiin vasta nyt, mikä oli myös aika mielenkiintoista. Mutta toisaalta, hakuna matata, ei kiirettä, koska this is Africa.

IMG_3700

Toissavuonnahan populaa piisasi hieman vajaa 45 miljoonan verran. Heistä 70% elelee maaseudulla, eli kaupungit ovat suhteessa vielä melko pieniä – vaikka Dar es Salaamissa laskennan mukaan asuikin 4,4 miljoonaa henkeä. Muita suurempia, reilun kahden miljoonan kaupunkeja oli yhteensä kahdeksan, esimerkiksi Morogoro, Tanga ja Dodoma.

IMG_3712

Tämä kartoitus kattoi kuitenkin uskomattoman määrän informaatiota tansanialaisväestöstä. Esimerkiksi, 44% väestöstä on alle 15-vuotiaita (voitte vain kuvitella, että ikäpyramidi näytti suomalaiskaimansa vastakohdalta) ja vain 4% 65-vuotiaita tai vanhempia. Vuonna 2012 syntyneen lapsen elinikäodote on 61 vuotta ja naiset keskimäärin saavat 5,2 lasta. 2002 luku oli vielä 6,3. Erikoista oli kuitenkin se, että elinajanodote oli vuonna 1988 50 vuotta. Vuonna 2002 se oli edelleen vain vaivaiset 51 vuotta. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kehitys on kuitenkin mennyt harppauksen eteenpäin ja nyt elinajanodote onkin jo edellämainitut 61 vuotta, mikä on kyllä loistojuttu – toivotaan, että kehitys jatkuu samaan malliin.

Mun mielestä on edelleen jotenkin tosi hämmentävää, että näinkin homokammoisessa yhteiskunnassa kuin Tansania, on miesten käsi-kädessä kävely ihan normihommaa.

Mun mielestä on edelleen jotenkin tosi hämmentävää, että näinkin homokammoisessa yhteiskunnassa kuin Tansania, on miesten käsi-kädessä kävely ihan normihommaa. Tämä on Garden Avenue, kotimme ohi kulkeva tie.

Huolestuttavaa oli se, että vain 15 prosentilla tansanialaisista on syntymätodistus. Syy on yksinkertainen: moni edelleen synnyttää kotonaan ja matkat rekisteröintiasemille voivat olla pitkiä. Valtio käynnisti ohjelman asian korjaamiseksi jo vuonna 2002, mutta se ei ole ottanut tuulta siipiensä alle. Resurssipula ja tiedonpuute dokumentin tärkeydestä lienevät olennaisimmat ongelmat. Tässä myös syy, miksi valtava väestönlaskenta ylipäänsä tehdään kymmenen vuoden välein: lapsia ei syntyessään välttämättä rekisteröidä olemassa oleviksi. Suomalaisessa holhousyhteiskunnassa varttuneelle ajatus on suorastaan hurja.

Lähikauppamme katua vastapäätä jos banaania tai avokadoa tekee mieli.

Lähikauppamme katua vastapäätä jos banaania tai avokadoa tekee mieli.

Tutkimuksessa mitattiin myös naisten pyörittämien kotitalousten määrää (33%), lapsi- ja äitikuolleisuutta, lukutaitoa ja koulunkäyntiä sekä keskimääräistä naimisiinmenoikää (miehet 26v, naiset 22v). Näiden osalta kehitys on ollut positiivista ja luvut olivat jo ihan mukavannäköisiä. Esimerkiksi 83% miehistä ja 73% naisista on lukutaitoisia. Toki työtä riittää, mutta jo vuodesta 2002 kehitystä oli tapahtunut, sillä tuolloin esimerkiksi vain 62% naisista osasi lukea. Koulua käy 76,8% lapsista.

Bajaajia ei yleensä kauaa tarvitse kodin edustalla odotella. Niitä kyllä täällä riittää.

Bajaajia ei yleensä kauaa tarvitse kodin edustalla odotella. Niitä kyllä täällä riittää.

Itselleni lähes häiritsevimpiä faktoja olivat karut luvut tansanialaisten asumuksista. Metallikatto on 65% ja lattia 39% tansanialaistalouksista. Tämä siis tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 61% taloista on edelleen maalattia. Sähköä valonlähteenä käyttää 21% ja vesijohtovettä juomavetenään (keitettynä) 37% kotitalouksista. Vessaluvut myös olivat aika karuja: 8% ei ole vessaa lainkaan ja 76% omistaa alkeellisen kyykkyvessan. “Flush toilet” löytyi vain 14% ja VIP-vessa 1,5% talouksista, mitä tuo mystinen VIP ikinä tarkoittaakaan. Vessanpönttöä?

IMG_3719

Niin, ja meille niin tuttu juttu kuin jääkaappi tai kaasuliesi, ne eivät ole lainkaan itsestäänselvyyksiä täällä. Jääkaappi löytyy vain 3,3% ja liesi 6,8% kotitalouksista. Keittiö on käytännössä siis yhtä kuin nuotio etupihalla ja ruokaa ei paljoa kylmässä jemmailla. Myös televisio löytyy vain 16% tansanialaisilta kun taas radio jyrää, 62% tansanialaiskotitalouden sellaisen omistaessa. Voitte vain kuvitella, miltä luvut näyttävät vaikkapa tietokoneiden tai internetin kohdalla.

Oma suosikkilukuni on kuitenkin 3,1%. Ai miksi? Koska se on niiden kotitalouksien määrä, jotka omistavat kamelin tai aasin.

Laskennan mukaan 39% tansanialaisista omistaa pyörän. Kaupunki ei kuitenkaan ainakaan liian pyöräilijäystävällinen ole enkä itse ainakaan uskaltautuisi kaksipyöräisellä liikenteen sekaan.

Laskennan mukaan 39% tansanialaisista omistaa pyörän. Kaupunki ei kuitenkaan ainakaan liian pyöräilijäystävällinen ole enkä itse ainakaan uskaltautuisi kaksipyöräisellä liikenteen sekaan.

Lähes kaikista aihepiireistä oli tarjolla diagrammit myös alueittain, niin kaupungeittain kuin mantereeseen ja Sansibariin jaoteltuna. Lähes kaiken kohdalla kaupungit olivat kehityksessä huimasti edellä, maaseudun kitkutellessa jossain vuosikymmeniä jäljessä. Jotenkin kaikki nämä numerot, taulukot ja eteen leväytetyt faktat realisoivat sen, mikä todella odottaa tähän saakka näkemäni Dar es Salaamin ulkopuolella. Tiedostin entistä vahvemmin sen, miten mukavaa elämää vietämme Mikochenin hienostoalueella kaasuliesinemme, jääkaappeinemme, länkkärivessoinemme ja portinvartijoinemme. Vaikka kaiken suhteen kehitys on ollut plusmerkkistä jo nyt, on Tansaniassa paljon vielä tehtävää. Toivotaan, että vuonna 2022 prosentit ovat jälleen kasvaneet kohisten.

Ja loppuun vielä presidentti Jaykaya Kikwete superpitkää puhettaan pitämässä, olkaa hyvät! Myös pääministeristä löytyisi samanlainen pönötyskuva, mutta taidan jättää julkaisematta. Tilaisuudessa tapasin myös miehen, jolla on siistein ammatti ikinä: hän on vastuussa presidentin ruoasta ja juomasta! Hän siis matkustaa siisteihin paikkoihin, koemaistaa kaikki ruoat, avaa vesipullojen sinetit ja kaataa juoman Kikweten lasiin. Ei hassumpi työnkuva.

Ja loppuun vielä presidentti Jaykaya Kikwete superpitkää puhettaan pitämässä, olkaa hyvät! Myös pääministeristä löytyisi samanlainen pönötyskuva, mutta taidan jättää julkaisematta. Tilaisuudessa tapasin myös miehen, jolla on siistein ammatti ikinä: hän on vastuussa presidentin ruoasta ja juomasta! Hän siis matkustaa siisteihin paikkoihin, koemaistaa kaikki ruoat, avaa vesipullojen sinetit ja kaataa juoman Kikweten lasiin. Ei hassumpi työnkuva.

Oletteko jo aivan sekaisin kaikista numeroista? Mikä oli mielestänne yllättävin väestönlaskennan tulos?

 

10 vastausta artikkeliin ”Tansanialaisyhteiskunta lukuina vuonna 2012

 1. VIP-vessa on ventilated improved pit latrine, joka siis periaatteessa on vähän parempi kyykkyvessa, jossa on kunnolliset rakenteet ja ilmankierto/tuuletus-systeemin ansiosta se on vähän hajuttomampi ja mukavampi kun tavallinen kuoppakäymälä. Terveisin eräs eteläisessä Afrikassa sanitaation parissa työskennellyt :D

  Kiinnostavia lukuja, tohon elektroniikkakohtaan olisi ollut kiinnostava lisä kuinka monella prosentilla on kännykkä (jos sellaista tietoa oli saatavilla), mua ainakin aikoinaan yllätti että niitä on monissa Afrikan maissa “kaikilla” ja niillä pystyy hoitamaan monia muitakin tositosi-hyödyllisiä asioita vaikka ovatkin yleensä tosi kaukana mistään hienoista älypuhelimista (esim. vastaanottamaan ja lähettämään rahaa tekstarilla) joita ei Suomessa ehkä tule ajatelleeksi.

  • Hei, kiitos! Selvisipä sekin siis. Nimi tosin antaa vähän hohdokkaamman kuvan, rinnastettuna siis siihen, että lopulta kyse kuitenkin on kyykkymallista :D

   Totta muuten, kännykät alkaa olla aika vakiokalustoa jo ja kyllä ainakin kaupungissa älypuhelimetkin alkavat olla aika tavallisia – ainakin paikallisten mukaan kannattaa kännykkää kantaa kädessä, jotta se ei katoa laukusta. Kun itse sanoin, etten halua julistaa maailmalle olevani länkkäri kulkemalla älypuhelin kädessä, kaverini vain nauroivat – se ei siis enää ole vain rikkaiden lelu. Ja tosiaan, operaattoribisnes täällä on ihan valtavaa, Tigo, Airtel ja Zantel ovat täällä yhtä näkyviä brändejä kuin vaikkapa Coca Cola. Tai okei, Coca Cola vie toistaiseksi vielä voiton, sillä meidän lähellä on peräti Coca Cola Road.

   Mutta siis, kännyköitä on keskimäärin 63,9 % tansanialaisista. Maaseudulla 54,2% väestöstä omistaa kännykän, kun taas kaupungissa sama luku on 82,9%. Kurssilla toukokuussa puhuttiinkin siitä, miten Afrikassa pitäisi jo hiljalleen alkaa keskittyä enemmän online-journalismiin, koska pian älypuhelimet yleistyvät niin paljon, että nettiä käytetään pääasiassa puhelimella tietokoneiden hintojen pysyessä vielä korkeina.

 2. Tosi mielenkiintoista luettavaa nähdä jotain konkreettisia lukuja sieltä suunnalta. Mua jäi myös kiinnostamaan tuo tietokoneiden ja kännyköiden määrä, koska argentiinalaisissa “slummeissa” työskennellessä tuli nähtyä useitakin kotitalouksia, joilla ei edes kunnon kattoa ollut päänsä päällä (kunnon vessasta puhumattakaan), mutta tietsikat ja kännykät kyllä löyty.

  • Kiva, että tykkäsit! Pelkäsin, että postaus vilisee niin paljon numeroita, ettei moni sitä jaksaisi oikeasti lukea ja siksi vähän tietoa jemmailinkin. Mutta siis, kännykkä löytyy 63,9% (maaseutu 54,2% ja kaupunki 82,9%), eli puhelimia kyllä on. Tietokoneiden suhteen luku kuitenkin on vielä tosi pieni: läppäri/kone löytyy 2,7% tansanialaisista, pääasiassa kaupungista siis. Jonkinlainen internet taas on 4,7% väestöstä.

 3. Toi asuntojen laatu eniten ehkä pistää silmään se vastaa semmoista vähän stereotyyppistä kuvaa Afrikkalaisesta asumuksesta

  Toisaalta Tansania on anakin wikipedian mukaan edelleen maatalousvoittoinen valtio nin saa nähdä miten se muuttuu tulevaisudessa ja rupeaako ihmiset muuttamaan paljonkin kaupunkeihin tyyliin
  Kiina ja parantaako se sitten ihmisten elmänlaatua vai syntyykö köyhiä slummeja joissa on ehkä lattia mutta muuten olot kurjat

  Mitenkään siis väheksymättä tämänhetkistä köyhyyttä

  Mutta kyllähn noista lukutaitoa ja koulua käyvistä lapsista kertovat luvut kertoo hyvästä kehityksestä ja todennäköisesti Afrikan maat jossain vaiheessa hyötyy tosta ikärakenteesta

  Ja mitä jo aikaisemmin mainittiinkin niin noista internet ja puhelmen käytöstä olis kiva saada kanssa lukuja

  Toinenasia mihin on uutisissakin törmännyt niin kehitys/kehittyvien maiden ylipaino-ongelma

  http://www.hs.fi/tiede/a1388717246634

  oliko niistö mitään lukuja Tansanian osalta ?

  • Ihan totta. Itse olen yrittänyt suhtautua positiivisesti tähän maahan, enkä heti lähestyä tätä vain köyhänä kehitysmaana täynnä kurjuutta, onhan täällä niin paljon muutakin. Onhan tuokin tosi kärjistys, mutta siis, aika alkeellistahan täällä edelleen on ja nuo luvut palautti aika tehokkaasti maan pinnalle.

   Maatalousvoittoista on edelleen, sillä 62,1% elää edelleen maataloudella. Saa tosiaan nähdä miten nopeasti kaupungistuminen jatkuu, sillä nyt ainakin vauhti on ollut kiihtymään päin. Dar es Salaam on ainakin kaupunki, johon tulee massoittain ihmisiä muualta, mutta kukaan ei muuta pois.

   Ja kännykkähän löytyy 63,9% (maaseutu 54,2% ja kaupunki 82,9%), eli puhelimia kyllä on. Tietokoneiden suhteen luku kuitenkin on vielä tosi pieni: läppäri tai tietokone löytyy 2,7% tansanialaisista, pääasiassa kaupungista siis. Jonkinlainen internet taas on 4,7% väestöstä.

   Ylipainosta ja muista terveysseikoista ei kyllä ollut eliniän ja äiti- ja lapsikuolleisuuden lisäksi vielä mitään tässä tutkimuksessa.

  • Kiitos, ihanaa että jaksat innostua luvuista ja muista, mua pelotti että tämä postaus olisi tosi tylsä muiden mielestä. Kyllä maailma näyttää heti aika erilaiselta paikalta kokonaisuudessaankin, kun on nähnyt miten valtaosa maailman väestöstä elää. Kaikki on vain itsestä kiinni, ei muuta kuin reissuun!

 4. Ei ollu tylsää ollenkaan ! Just mielenkiintosta saaha jotain tälläsiä konkreettisia lukuja, saa vähä perspektiiviä miettiä noita juttuja :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *