IG Travel Thursday: Darin aakkoset

Koska Darista löytyy läjäpäin pieniä seikkoja, joihin arjessani törmään ja joista muuten unohdan kertoa, ajattelin koota kaupungin ja oikeastaan koko Tansanian ikiomat aakkoset a:sta z:aan.

A

Albiinot: Albiinot ovat Tansanian vaalea ja vainottu kansanryhmä. 2012 tehdyn väestönlaskennan mukaan albiinot ovat pienin “vammaisten ryhmä”. Albinismissa kyse on ennen kaikkea poikkeavasta ulkonäöstä, mutta albiinot ovat myös alttiimpia ihosairauksille sekä heikolle näölle ja usein kuolevat tummaihoisia nuorempina, jopa ennen 30 vuoden ikää. Työkykyyn poikkeavuus ei tavallisesti vaikuta. Väestöstä 0,04% kantaa albiinogeeniä ja selkeä enemmistö heistä asuu Dar es Salaamissa, melkein 2000 henkeä.

Tansaniassa albiinojen henki on halpa: maa on edelleen erittäin taikauskoinen ja vaaleahipiäisten ruumiinosilla uskotaan olevan taikavoimia. Noitatohtoreille ja poppamiehille maksetaan hurjia summia vaikkapa albiinoverestä, jonka kaatamisen kaivokseen uskotaan tuovan tuottoa. Vainot ja raa’at murhat ajavat albiinot piilottelemaan, eristäytymään yhteiskunnasta ja elämään pelossa. Ensimmäinen tuomio albiinon murhasta langetettiin vuonna 2009 ja kehitys on parempaan suuntaan, mutta edelleen toivottoman hitaasti. Aiheesta on brittiohjaaja Harry Freeland tehnyt dokumentin nimeltä In the Shadow of the Sun. Itse en ole vielä katsonut, mutta aikeissa on.

Arabiperintö: Arabit asuttivat Tansanian rannikkoseutuja jo ennen portugalilaisvalloittajien saapumista 1400-luvulla. Erityisen vahvasti arabikulttuurin perintö näkyy yhä Sansibarilla, jossa esimerkiksi peräti 99% väestöstä on muslimeja (mantereella vastaava luku on noin 35%). Arabit ja Sansibar olivat tunnettuja myös orjakaupastaan.

Mwenge Woodcarvers' Marketja ihana tansanialainen taide

Mwenge Woodcarvers’ Marketja ihana tansanialainen taide

B

Bajaaj: Sama kuin Aasian tuktuk, eli kolmipyöräinen menopeli, jolla pääsee nopeasti ja edullisesti perille pahimmassakin ruuhkassa. Kuitenkin melkoinen vaara liikenteessä, sillä kuskit viilettävät vaikka mistä koloista omia liikennesääntöjä soveltaen.

Bongo Flava: Tansanialainen, etenkin nuorten suosima hip hop-musiikkigenre, joka on kehittynyt 1990-luvulla. Soi kaikkialla, niin yökerhoissa kuin päivisin TBC:llä musiikkivideoiden muodossa. Tunnettuja artisteja esimerkiksi Diamond Platnumz, Juma Nature,  Lady Jaydee, Mzungu Kicha ja AY. Oma suosikkini on ehkä kuitenkin vahingossa löytämäni sympaattinen pieni kaveri Dogo Muu.

Brown envelope: Journalisteille tuttu ilmiö. Kouraan sujautettu tukku rahaa (siis oikeastikin suuri summa, ei vain pressitilaisuuksissa jaettu “lounasraha”) takaa sen, että poliitikko tai yritys saa mediassa toivomansa imagon. Kukaan tuntemani toimittaja ei ole ainakaan tunnustanut ikinä törmänneensä saatikka vastaanottaneensa mystistä kuorta, mutta itse en oikein usko, niin paljon olen niiden olemassaolosta kuullut.

C

Chapati: Intialaisesta keittiöstä tuttu leipä, jonka intialaiset toivat mukanaan 1800-luvulla ja jota syödään kaikkialla Tansaniassa, joko ruoan lisukkeena tai teen kanssa.

D

Dala dala: Värikäs, hauskan näköinen bussi, joissa on takuuvarma tiivis tunnelma. Ainoa paikallisliikenteen muoto.

Denguekuume: Edelleen Tansanian suurena riesana malarian ohella, leviää hyttysten välityksellä. Dengue on vakavuusasteeltaan kausi-influenssan luokkaa, sillä vasta ensimmäisen tartunnan jälkeen saatu toinen infektio, dengue-verenvuotokuume, on vaarallinen. Onneksi harvinaisempi.

Dala daloja!

Dala daloja!

E

East African Community (EAC): Itä-Afrikan hallitustenvälinen organisaatio, johon kuuluvat Tansania, Kenia, Uganda, Ruanda ja Burundi. Tulevaisuuden suunnitelmissa on mm. yhteinen viisumi kaikkiin yhteisön jäsenmaihin, mikä olisi turisteillekin hieno juttu. Tämänhetkinen puheenjohtaja on Kenian presidentti Uhuru Kenyatta. EAC:n alainen elin on East African Legislative Assembly (EALA).

Elintasoerot: Yksi työkeikka kaupungin toiselta laidalta toiselle riittää, jotta pistää merkille rajut erot ihmisten elintasoissa. Kun enemmistö elelee vaatimattomissa, laittomasti rakennetuissa aaltopeltohökkeleissä, tuntuvat Oyster Bayn rantabulevardin luksuskartanot hävyttömiltä. En ole vielä ihan oikealla maaseudulla Darin ulkopuolella käynyt, mutta siellä tiedän jo törmääväni huomattavasti yksinkertaisempiin asumuksiin ja elintapoihin.

F

Film Festival: Zanzibarin International Film Festival (ZIFF) alkoi viime viikonloppuna ja jatkuu juhannusviikonloppuun saakka. Tänään mekin sinne suuntaamme ja olemme sunnuntaihin saakka. Pääasiassa afrikkalaista elokuvaa ja iltajuhlia Sansibarin kuvankauniissa maisemissa, olen valmis!

Lisää upeita maalauksia. Näitä pitkänmallisia tauluja on ehkä pakko tuoda pari mukanaan Suomeen elokuussa.

Lisää upeita maalauksia. Näitä pitkänmallisia maasaitauluja on ehkä pakko tuoda pari mukanaan Suomeen elokuussa.

G

Goat Race: Vuosittainen hyväntekeväisyystapahtuma, jonne kerääntyvät muun muassa Darissa asuvat länkkärit kannustamaan lempparivuohiaan voittoon. Kummallinen laji. Tapahtumassa myös palkitaan parhaiten pukeutuneita. Tämän vuoden teema oli “Great Goatsby”, joten osa väestä oli pukeutunut 1920-lukua mukaillen.

H

Hakuna matata: Leijonakuninkaasta kaikille tuttu fraasi, joka ihan oikeastikin swahiliksi tarkoittaa “ei huolia” ja toimii monessa tilanteessa. Matkalla Mbudya-saarelle pari venekyytiä odottanutta brittityttöä hävisi rannasta. “Hakuna matata”, kipparimme totesi, nosti ankkurin ja niinpä lähdimme ilman tyttöjä.

I

Intialaiset: Intialaisia on Dar es Salaamissa paljon. Keskustasta löytyy myös oma intialaiskaupunginosa intialaisine vaatekauppoineen ja ravintoloineen.

Islam: Toinen valtauskonto kristinuskon lisäksi. Ei kuitenkaan muutoin näy arjessa mitenkään silmiinpistävästi muutoin kuin joidenkin naisten pukeutumisessa. Myös alkoholikulttuuri maassa on huomattavan erilainen. Tarkkoja lukuja ei ole, mutta arviolta 35% väestöstä on muslimeja, 30% kristittyjä (katolisia ja protestantteja) ja loput eri luonnonuskontojen edustajia. Uskonto on muutenkin mahdottoman tärkeää tansanialaisessa kulttuurissa.

InstagramCapture_19d09587-98c6-42da-82e7-97baafa1c998_jpg

J

Jakaya Kikwete: Vuonna 2010 toiselle kaudelleen valittu nykyinen presidentti, jonka puoliso on herttainen Salma Kikwete. Vuonna 2015 valta vaihtuu.

Jalkapallo: Arvatenkin Tansanian suosituin laji. Futishuuma on melkoinen nyt mestaruuksien aikaan.

K

Kassava: Eli maniokki, mahdottoman hyvää take awaytä piripiri-kastikkeen kanssa. Afrikassa syödään usein esimerkiksi perunan tilalla.

Coco Beachin kassava, parasta lounasta!

Coco Beachin kassava, parasta lounasta!

Kanga: Tansanialainen värikäs kangastyyppi, josta ommeltuihin vaatteihin monet paikalliset naiset pukeutuvat. Kankaat toimivat myös vauvojen kantoliinoina.

Kiinalaiset:  Tansanialla ja Kiinalla on valtavan tiivis ystävyysssuhde, jonka yksi hedelmä on Kiinan tuella rakennettu 1800 kilometrin pituinen junarata Tansaniasta Sambiaan (TAZARA). Kiinalaisia näkyy paljon ja kiinan kieltä voi nähdä niin opastuskylteissä hallintorakennuksissa kuin dala dalojen kyljissäkin. Kumppanuutta on myös kritisoitu suuresti, sillä kiinalaiset hiljalleen levittävät lonkeroitaan ympäri Afrikkaa. Toisaalta, siinä missä kehitysavun antajamaat pyrkivät vaikuttamaan kohdemaidensa sisäpolitiikkaan ja arvoihin, kiinalaiset eivät juuri demokratian ja ihmisoikeuksien perään kysele niin kauan kuin bisnes kukoistaa ja luonnonvaroja riittää. Kikwete kuitenkin vastasi esitettyyn kritiikkiin viime vuonna: “Africa needs a market for its products and technology for its development, all of which China is ready to provide. What is wrong with that?”

Kilimanjaro: Koillis-Tansaniassa sijaitseva, Afrikan korkein vuori, jonka korkein huippu on 5895 metriä. Yksi Tansanian symboleista.

Kolonialismi: Kolonialismi on jättänyt jälkensä Afrikkaan, ja vasta paikan päällä toivoin kuunnelleeni tarkemmin aiheesta historian tunneilla. Etiopiaa lukuunottamatta kaikki mantereen maat ovat olleet eurooppalaisten vallan alla 1800-luvun lopulta alkaen. Dekolonisaatio tapahtui nopeasti 1950-luvun loppupuolelta lähtien ja suuri osa valtioista itsenäistyi vuonna 1960. Tansania saavutti lopullisen itsenäisyytensä 1964. Kolonialismin perintö on silti yhä vahva, ja paikan päällä sen laajuuden käsittää aivan uudella tasolla. Konflikteja ilmenee esimerkiksi maanomistuksen ja mielivaltaisesti vedettyjen valtiorajojen aiheuttamien kiistojen takia etnisten ryhmien välillä. Mediassa eurooppalaisia muistetaan edelleen osoitella sormella mantereen köyhyydestä ja muista ongelmista säännöllisin väliajoin. Kiinalaisten marssia mantereelle ja eurooppalaisten maanvuokrausintoa onkin kuvailtu jo uuskolonialismiksi ja kummatkin ovat saaneet kritiikkiä osakseen. Tietääkö muuten kukaan kiinnostavia kirjoja (vaikka ihan romaanejakin) Afrikan kolonialismiin liittyen?

Korruptio: Tämän selitykseksi riittää kaksi sanaa: valtava ongelma.

Ollaan tyttöjen kanssa parina viime sunnuntaina vietelty skumppabrunsseja etupihalla. Toimii!

Ollaan tyttöjen kanssa parina viime sunnuntaina vietelty skumppabrunsseja etupihalla. Toimii!

L

Liikenneruuhkat: Darin keskustan ruuhkat ovat ehkä uskomattomimpia joita olen hetkeen nähnyt. Varsinkin sen huomasi maahan saapuessa, mutta nyt liikenteen seisomiseen huomaa jo tottuneensa.

M

Muzungu: Nimitys valkoihoisille swahiliksi. Kuulee niin töissä kuin kaduillakin. Sävy ei kuulemma ole loukkaava, mutta mistä sitä todellisuudessa tietää. Jos toimittajakollegani eivät pressitilaisuuksissa tavatessamme muista nimeäni, käy nimenä näppärästi myös muzungu from TBC.

Mikocheni: Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä keskustasta sijaitseva asuinalueemme, jonka oivalsimme olevan hieman hienompaa seutua heti muutettuamme. Paikallisten kysyessä kotimme sijaintia, on reaktio usein “ooo it’s very expensive”. Kuitenkin vuokrani on pienempi kuin Suomessa ja työmatkani viitisen minuuttia. Alueella samaan maisemaan sulautuvat paksujen muurien takaiset kartanot ja niiden edustalla hortoilevat kanat. Meiltä on myös melko lyhyt matka merenrantaan, mikä on aika kivaa. Kuitenkin naapurustomme ehdoton lemppari on itämaishenkinen shishabaari, jossa usein istumme iltaa.

Meren rannalla toimii erityisen hyvin sunnuntaina aamulenkki.

Meren rannalla toimii erityisen hyvin sunnuntaina aamulenkki.

Malaria: Lähes arkipäiväinen ongelma. Ainakin kaupungissa paikalliset tuntuvat toisinaan sitä sairastavan lähes kuumetaudin tavoin, mutta lääkkeiden puuttuessa vaarallinen: hyttynen tappaa edelleen enemmän kuin mikän muu eläin maan päällä.

Maasait: Kenian ja Tansanian alueilla elelevä paimentolaiskansa, jonka jäseniä tosin näkee kaupungillakin talsimassa. Kenties Afrikan tunnetuin etninen ryhmä. Maasaiden elämä on hyvin simppeliä ja moniavioisuus suosittua.  Tunnettuja sotureistaan, mutta tämä perinne on jo pienenemään päin. Maasayhteisöillä on läjäpäin rituaaleja ja tapoja, joista yksi on miesten aikuistumisriitti, viikkoja kestävä leiri metsän keskellä jonka lopuksi poika ympärileikataan ilman puudutusta. Operaation aikana ei saa itkeä tai leimautuu heikoksi. Myös naisten ympärileikkaus on edelleen yleistä, vaikka se on laissa kielletty sekä Keniassa että Tansaniassa.

N

Nyerere: Julius Nyerere oli Tansanian ensimmäinen presidentti, jonka johdolla maa itsenäistyi 1964. Suurin saavutus oli ennen kaikkea itsenäisyys yli heimo- ja luokkarajojen. Nyerere oli myös ensimmäinen tansanialainen, joka valmistui brittiyliopistosta. Jäi eläkkeelle 1985 ja kuoli leukemiaan 1999.

O

Oyster Bay: Dar es Salaamin rikkaiden ja kauniiden kallis asuinalue meren rannalla Coco Beachin tuntumassa. Asutettu aika pitkälti länkkäreillä. Esimerkiksi Suomen suurlähettiläs asustelee kartanossaan Oyster Bayssa muiden lähettiläiden ja virkaihmisten naapurissa.

Coco Beach Oyster Bayssa

Coco Beach Oyster Bayssa

P

Peittävä pukeutuminen: Moneen maahan matkustaessa turisteja kehotetaan jo etukäteen pukeutumaan peittävästi, mutta valitettavan usein länkkärit silti kulkevat pikkubikineissään kaupungillakin. Monessa maassa itsekin tunnustan sortuneeni lyhyisiin sortseihin ja tuubitoppeihin. Tansaniassa ei kuitenkaan tule mieleenkään lähteä kulkemaan napapaita päällä ja yritän ohjenuorana pitää, että kaupungille ei mennä olkapäät sekä polvet paljaana, vaan aina vähintään kunnolla peittävä ylä- tai alaosa (siis pitkät housut/maksihame tai t-paita). Työvaatetus puolestaan peittää aina olkapäät sekä polvet. Kun työkaverini näki minut ensi kertaa alle polven pituisessa hameessa eräs ilta, oli kommentti “näytätpä hyvin eurooppalaiselta tänään”.

Polygamia: Moniavioisuus on Tansaniassa sallittua ja ilmeisen tavallista maasaiden keskuudessa. Esimerkiksi erään maasaikylästä lähtöisin olevan ystäväni isällä on kaksi vaimoa. Myös islaminuskossa polygamia on sallittua, ja ymmärtääkseni miehellä saa Koraanin mukaan olla neljä vaimoa. Moniavioisuus ei kuitenkaan ole kovin yleistä Tansaniassa yleisesti ottaen.

Kolumnissaan (“The cost of ideological disorientation, Africa Tomorrow3/2014) Afrikan asemasta kolonialismin jälkeen Yoweri Museveni kirjoitti mielestäni varsin mielenkiintoisesti idän ja lännen arvojen yhteentörmäyksestä: “There are even attempts to attack the core African values on the family in, for instance, the matter of homosexuals. Indeed, in the West they, for instance, criminalize polygamy by law. In Africa it is and always has been part of our way of life. Yet we do not complain. When, however, we legislate against the homosexuals, in response to the provocation by Western-sponsored NGOs visa-vis our traditional values we are threatened with sanctions. This is all “dharau” – contempt as we say in Swahili.

InstagramCapture_995821ec-fbbe-4b12-b2ef-996e123f76a3_jpg

R

Rikollisuus: Tansania tuntuu melko turvalliselta mitä omaan turvallisuuteen tulee. Sen sijaan tavarat katoavat sitäkin nopeammin. Hannalta ehti hävitä puhelin laukusta keskustassa, Päiviltä laukku sisältöineen bajaajista (itse istuin vieressä, mies vain tuli liikennevaloissa, repi laukun Päivin käsistä ja juoksi) ja sohvasurffaaja-Leeviltä kännykkä suoraan kädestä ohi ajaneen auton ikkunasta roikkuvan pitkäkyntisen ansiosta. Itse olen tähän saakka roistoilta välttynyt, mutta katsotaan kauanko hyvä onni jatkuu. Kuumottavinta on kulkea yksin tien laitaa pitkin läppäri laukussa.

S

Swahili: Tansanian ehdoton valtakieli siitäkin huolimatta, että myös englanti on toinen virallinen kieli. Puhutaan myös lähimaissa, kuten Keniassa ja Ugandassa. Palvelu on heti länkkäreille ystävällisempää ja hinnat laskevat kohisten, kun sekaan heittää joitain sanoja swahiliksi.

Serengeti: Yksi Tansanian pyhästä turismikolminaisuudesta Kilimanjaron ja Sansibarin lisäksi. Maan tunnetuin kansallispuisto sen pohjoisosissa, joka vetää eniten vierailijoita vuosittain. Myös paikallinen olutmerkki.

Sähkökatkokset: Tavallisia, harvasen päivä sattuvia. Yöllä ikävimpiä, koska ilman tuuletinta ei oikein uni tule. Maitotuotteita ei kannata hirveitä määriä jääkaapissa jemmailla (pakasteista puhumattakaan), koska joitain kertoja sähköt ovat olleet poissa pitkiäkin aikoja. Pieni taskulamppu on täällä ystävä.

Savanna: Maailman parasta siideriä, joka on suorastaan luotu viinilasista juotavaksi limen kera. Valitettavasti eteläafrikkalaista, mutta täällä toimii silti erinomaisesti.

Perjantain Media Cocktail -tilaisuuden jälkeen ajeltiin Mlimani Tv:n piikkiin kaverimme Hayqalin luo katsomaan jalkapalloa.

Perjantain Media Cocktail -tilaisuuden jälkeen ajeltiin Mlimani Tv:n piikkiin kaverimme Hayqalin luo katsomaan jalkapalloa.

T

Tanganjika: Nimi, jolla nykyinen Tansania tunnettiin vuosina 1961-1964 ennen lopullista itsenäistymistä brittien vallan alta, yhdistymistä Sansibarin kanssa ja Tansanian tasavallan nimityksen käyttöönottoa. Lännessä on myös Tanganjikan järvi.

Talk of the Town: Naapurissamme sijaitseva intialaisravintola, jonka ruoka on taivaallista ja sisustus jännittävän punainen, twin peaks-henkinen. Rakennus on ulkopäin vaaleanpunainen. Toimii.

TBC: Tanzania Broadcasting Corporation, Tansanian Yle ja harjoittelupaikkani. Valtion rahoilla kustannettua swahilinkielistä tv- ja radiotuotantoa, joka ei ruokkivaa kättä pure. TBC:n toimittajat ovat myös toimittajakunnan parhaiten tienaavasta päästä, yllätys yllätys.

TIA: eli This Is Africa. Toimii selityksenä kaikelle hämmentävälle, oudolle ja epämääräiselle. “Koska Tansania” on myös pätevä selitys lähes kaikelle.

Matsi ohi!

Matsi ohi!

U

Ugali: Maissijauhoista tehtyä valkoista puuroa, joka tarjoillaan riisin tai ranskalaisten kaltaisena lisukkeena. Maistuu maalta, mutta helppoa syödä sorminkin lusikan puuttuessa liisterimäisen koostumuksen ansiosta.

Uiminen: Mukavia uimapaikkoja ei merenrannasta täältä kaupungista meidän läheltä juuri löydy. Sen sijaan löydettiin läheltä kuntosali, jolla on ulkouima-allas. Toisinaan siellä on ollut tosi kiva käydä uimassa, etenkin töiden jälkeen iltaisin. Olen myös huomannut, että paikalliset uimataitoiset ovat harvassa, mikä on ollut aika jännää ottaen huomioon meren läheisyyden. Meitä on myös välillä huvittanut, miten salin altaalla raavaat miehet ovat kyselleet uimaopetusta meiltä.

“Umeolewa?”: -“Oletko naimisissa?” Usein toistuva kysymys.

V

Vesi: Siitä puhe mistä puute, tiedättehän. Vesi on jatkuvasti mediassa esillä, sillä maaseudulla harvoin on juoksevaa vettä. Hanastakaan tuleva vesi ei juomakelpoista ole. Hallituksessa on myös oma salkku vesi- ja kasteluministerille ja se kuuluu tällä hetkellä Jumanne Maghembelle. On myös ihan normaalia, että jokin aamu hanasta ei tulekaan vettä. Koska Tansania.

W

White Sands: Lempparihotellimme pikkumatkan päässä meiltä. Rannalla sijaitsevalla uima-allasalueella saa notkua hotellin ulkopuolisetkin parin euron pääsymaksua vastaan. Rannasta pääsee veneellä myös Mbudyan saarelle.

TBC:n toinen harjoittelija Jabu on ehkä maailman suloisin.

TBC:n toinen harjoittelija Jabu on ehkä maailman suloisin.

Y

Yhteisöllisyys: Individualismin käsite on Tansaniassa vieras ja omia henkilökohtaisia valintoja saa usein selitellä. “Miksi et ole naimisissa, haluatko lapsia (no totta kai haluat lapsia), miksi sinulla on tatuointeja, mitä etkö ole uskossa, miksi olet kasvissyöjä?” Niin, asiat on totuttu tekemään tietyn kaavan mukaan. Toisaalta taas oma heimo ja perhe ovat tosi tärkeitä juttuja ja oman heimon kieli määrittelee aika paljon identiteettiä.

Z

Zanzibar: Tansanian autonominen saariryhmä Intian valtamerellä vain muutaman tunnin laivamatkan päässä Dar es Salaamista. Tunnettu arabihistoriastaan, sulttaaneistaan, mausteistaan, kuvankauniista rannoistaan ja historiallisesta asemastaan norsunluun ja orjien kauppasatamana. Nykyinen reilun miljoonan ihmisen väestö on pääasiassa muslimeja. Saaret ovat päässeet viime aikoina myös ikäviin otsikoihin: viime vuonna englantilaistytöt saivat happoa kasvoilleen, viime viikonloppuna Stone Townissa räjähti pommi, josta yksi sai surmansa.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown – blogista, Nella Kaukokaipuu – blogista ja Veera Running With Wild Horses – blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

26 vastausta artikkeliin ”IG Travel Thursday: Darin aakkoset

  • Kiitos! Sitä hiljalleen kirjoittelinkin jo viime viikolla ja eilen kasasin loppuun. Mutta näitä oli ihan hauskaa miettiä! :)

 1. Hauska lista! Useaan kertaan Tansaniassa käyneenä allekirjoitan monta listan kohtaa! Tuli mieleen sellainen kommentti, että kassava ja maniokki on muuten yksi ja sama vihannes. Rakkaalla lapsella vaan on kaksi nimeä :) Englanninkielisissä maissa usein kutsutaan kassavaksi ja ranskankielisissä maniokiksi. Mutta hyvää ja terveellistä anyways, oli nimi mikä hyvänsä :)

 2. Aikamoinen tietopakkaus, ihan mielettömästi uutta asiaa minulle! Sait kyllä kiinnostumaan tuosta Freelandin elokuvasta, mutta saa nähdä “uskallanko” katsoa… Ei varmasti mikään kevyt lauantaileffa!

  Nyt maistuisi kyllä pullo Savannaa, ei muuta kuin hakuna matata ja huolettomasti kohti juhannusta :) Hieno postaus!

  • Ei varmasti, mutta itsekin aion sen kyllä vielä jostain käsiini hankkia, albiinovähemmistön karu kohtelu ja tuo taikausko on jotain ihan uskomatonta.

   Voi, taidanpa itsekin heti ensi töikseni yhden korkata asuntomme parvekkeella sinne saavuttuamme. Kiitos tosi paljon, ihanaa juhannusta sinne Norjaan!

  • Jep, päätin lopulta tiivistää kaikki yhdeksi isoksi faktavyöryksi. Tansania on ihana, tänne pitäisi jokaisen matkustaa kerran elämässään (niin kuin ehkä sataan muuhunkin paikkaan maailmassa…) :)

 3. Miten mä vasta nyt löydän sun blogin! Oon ollut itse Tansaniassa kaks kertaa, ekalla kerralla vaihdossa ja tokalla vaan moikkailemassa tuttuja ja hengailemassa. Nyt oon elokuussa vihdoinkin muuttamassa sinne vuodeksi ja tulossa tekemään ihan oikeaa työtä!

  Taidankin tänään paneutua sun blogiin ihan kunnolla ja lukea, että millainen on ollut sun afrikan kierros! Afrikka on niin omituisen ihana paikka! Mun on tarkoitus tansaniavuoden jälkeen tehdä X-määrä töitä ja lähteä sitten kiertämään Väli-Amerikkaa, Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa. :) Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

  – jenni / http://no-more-lovesongs.blogspot.com

  • Hei, kivaa että eksyit tänne! Mitä olet tulossa tänne tekemään tarkalleen ottaen? Pitääkin alkaa seurailemaan blogiasi myös, vilkaisin nopeasti ekaa postaustasi ja alkoi naurattaa kommenttisi Sansibarin perinteestäsi: itsekin sain viikonloppuna elämäni ensimmäisen ruokamyrkytyksen juurikin kyseisellä saarella :D

   Aika vähän ollaan Tansaniassa reissattu, Sansibar oli oikeastaan eka kunnon matka johonkin ja viikon päästä olisi tarkoitus lähteä vähän enemmän liikkeelle pohjoiseen. Vinkit ovat siis enemmän kuin tervetulleita! Hauskaa muuten sinänsä se, että itse myös koen Afrikan lisäksi Lattarit eniten omakseni ja haaveilenkin vaihtovuodestani jossain sillä suunnalla :)

  • Valtava maanosa, jolla on niin paljon tarjottavaa ihan kenelle tahansa. Afrikka on ihana, vaikka niin vähän siitä vasta olenkin loppujen lopuksi nähnyt. Tänne kyllä tulen palaamaan vielä niiiiiin monta kertaa. Kiitos tositosi paljon!

  • Hauska kuulla! Afrikka onkin valitettavan usein maanosa, jonka kaikkiin maihin viitataan helposti vain “Afrikkana”, jolloin tarkemman, maakohtaisen tiedon taso jää aika heikoille kantimille. Kuitenkin yli 50 eri maan sisälle mahtuu aika monta eri kulttuuria :)

 4. Mahtava tietopakkaus! Todella mielenkiintoista luettavaa ja moni asia tuli uutena! Tansania on kiehtonut jo jonkin aikaa, ehkä vielä jonakin päivänä…:)

  • Kiitos hurjan paljon! Juhannus tuli ja meni, mutta kiitos silti, toivottavasti Suomessakin kelit edes jokseenkin suosivat :)

 5. Paljon olisi asioita mihin tarttua, oli niin mukava kirjoitus, mutta tämä nyt hymyilytti eniten :)

  “Alueella samaan maisemaan sulautuvat paksujen muurien takaiset kartanot ja niiden edustalla hortoilevat kanat”

  Tuollaistahan se on. Vaikka olisi kuinka rikkaiden alue, niin samanlaisia piirteitä taitaa löytyä ympäri maailmaa. Jakartassa, todella hyvin toimeen tulevien ihmisten asuinalueella vuohet ja kanat painoivat menemään loistoautojen seassa. Hiukkasen hymyilytti.

  • Haha, niin totta! Tosin, Oyster Bay on kyllä täällä aika hämmästyttävän tehokkaasti putsattu kaikesta vähääkään Afrikkaan viittaavasta niin, että rikkaat saavat käyskennellä palmupuiden alla kaikessa rauhassa. Muualla kyllä kanoja ja vuohia löytyy senkin edestä…

 6. Tää oli Laura tosi kiinnostava juttu, ihanaa että jaksoit koota kattavan tietopaketin! :) Tosi hyvä idea, vois soveltaa moneenkin kohteeseen :)

  • Kiitos hurjan paljon! Tätä oli oikeastaan aika hauskakin kirjoittaa, tuli samalla testattua miten hyvin itse olen jo sisällä tämän maan asioissa :)

 7. Tää oli kyllä älyttömän informatiivinen ja mielenkiintoinen postaus! Musta tuntuu, että mun yleissivistys kasvoi tän tekstin lukemisella aivan hurjasti :D Varsinkin tuo albiino-juttu sykähdytti ja jäi mietityttämään eikä mulla oo ollut aavistustakaan, että tuollaista todella tapahtuu!

  • Haha, ihana kommentti! : D Kiitos tosi paljon! Joo, täällä aihe on aika paljon puhuttu, joten musta on ollutkin aika jännää miten hiljaa länsimainen media aiheesta on ollut. Joitain juttuja kyllä löytyi suomalaismedioistakin, mutta aika pieniä. Elokuvafestareilla käytiin katsomassa yksi leffa aiheesta, White Shadow, jota myös suosittelen lämpimästi! Kaverini myös aikoo tehdä albiinoista isomman jutun tässä kesän aikana, voin yrittää muistaa vinkata siitä myös blogin puolella kun se jossain ilmestyy :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *