Kumma, kummallisempi Suomi

Itse olen Sansibarilla juhannuksen vietossa tällä hetkellä, mahdollisesti köllimässä riippumatossa palmupuiden katveessa tai nauttimassa afrikkalaisista elokuvista. Ennen lähtöäni ehdin onneksi kuitenkin ajastaa yhden postauksen viikonlopun varalle :)

Matkustaessa osa huvista on myös se, että vieraan kulttuurin kautta oppii myös oman kotimaansa ja kulttuurinsa erityispiirteitä peilatessaan muiden maiden tapoja omiin tottumuksiin. Erityisen hauskaa minulla on ollut Afrikassa seuratessani ihmisten reaktioita Suomesta kertoessani. Tässäpä siis asioita, joiden olen havainnut kummastuttavan ulkomailla, niin täällä Tansaniassa kuin muuallakin maailmalla. Kuvituksena tällä kertaa otoksia Kivukonin kalatorilta Dar es Salaamin keskustasta.

1. Ilmainen korkeakoulutus

Harvinaista herkkua maailmalla. Ulkomaalaisten mielestä on käsittämätöntä, että voimme opiskella huoletta yliopistossa tai ammattikorkeassa ihan ilmaiseksi ja valtio vieläpä maksaa meille siitä. Ja onhan se älytöntä, jos tarkemmin ajattelee. Haaveilin aiemmin opiskelemisesta ulkomailla, kunnes oivalsin ettei kymppitonnien opintolainojen nostamisessa ole mitään järkeä. Suomessa voi suorittaa maailmallakin arvostetun tutkinnon ihan ilmaiseksi ja aina on mahdollista lähteä vaihtoon tai työharjoitteluun ulkomaille. Tosin vielä takaraivossani muhii yksi vaihtoehto, nimittäin maisteritutkinnon teosta ulkomailla… Mutta sen näkee sitten!

Myös muut sosiaalietuudet ihmetyttävät usein ulkomaalaista. Ilmainen terveydenhuolto? Työttömyyskorvauksia? Äitiyspäivärahaa? Eläkettä, jolla voi oikeasti elääkin?

IMG_3671

2. Sukupuoliroolit

Monessa maassa nainen ei maksa. Ei ruoasta, ei juomista, ei välttämättä kauppaostoksistaankaan herramiesseurassa. Monesti olen saanut selitellä, miten “suomalaisnaiset ovat itsenäisiä ja haluavat maksaa drinkkinsä ihan itse”. Naisen vähänkään maskuliininen pukeutuminen aiheuttaa välittömästi ihmetystä, eikä Tansaniassa tulisi kuuloonkaan, että nainen kosisi miestä. “How come you don’t have a boyfriend?” on myös kysymys, johon saa usein vastailla. Usein ihmetellään sitä, miksi suomalaiset menevät niin vanhoina naimisiin, eivätkä halua paljoa lapsia.

IMG_3672

3. Nuorena itsenäistyminen

Monessa maassa – kuten myös Tansaniassa – muutetaan pois kotoa vasta kun mennään naimisiin. Oletettavasti miehellä on tässä vaiheessa ostettuna jo oma talo. Myös Australiassa suurin osa paikallisista ystävistäni käy yliopistoa kotoaan käsin kalliiden vuokrien ja lukukausimaksujen vuoksi, joten kotoa pois muuttaminen lähes poikkeuksetta lukion jälkeen tuntuu olevan kovin pohjoismaalainen/pohjois- ja keskieurooppalainen tapa. Paikallisia tuntuu kovasti huvittavan ajatus siitä, että jo parikymppisenä asun omillani maksaen ruokani ja vaatteeni itse ja erityisesti se, että minulla on koira. Itseäni puolestaan kieltämättä huvittaa ajatus kolmikymppisistä peräkammarin pojista edelleen asumassa vanhempien nurkissa. Mutta maassa maan tavalla. Tansaniassa minulta on myös usein kysytty “do you cook?” ja kaikki tuntuvat hämmästyvän vastatessani myöntävästi. En oikein vieläkään ole saanut selville miksi. Johtuuko se nuoresta iästäni vai länsimaalaisuudestani? Sukupuolesta ei ainakaan pitäisi olla kyse.

IMG_3680

4. Sauna

Niin, se mystinen ja merkillinen sauna, josta kaikki ovat kuulleet, mutta kukaan ei oikein tiedä mikä se sitten on. “Eihän siellä mitenkään voi olla 80 saatikka 100 astetta, verihän kiehuu, ei ihminen voi sellaisista lämpötiloista hengissä selvitä”, ecuadorilaisystäväni joskus ihmetteli niin, että meidän piti lopulta googlettaa asia. Täällä puolestaan työkaveriani, nelikymppistä miestä hihitytti valtavasti ajatus siitä, että porukalla voidaan mennä huoneeseen istumaan alasti. “So you go there naked? And you take all your clothes off? In front of other people?” tämä hämmästeli. Vettä myllyyn voi kivasti lisätä vaikkapa kertomalla avantouinnista tai lumihangessa kierimisestä.

IMG_3681

5. Tuntipalkka ja säännölliset työajat

Harjoitteijakaverini kertoi yksi päivä kuulleensa huhua, että meillä päin työstä maksetaan tehtyjen työtuntien mukaan. Hänestä ajatus oli uskomaton. Täällä muutenkin ajatus säännöllisyydestä ja kahdeksan tunnin työpäivistä on melko vieras. Vaikka töihin tultaisiin kahdeksaksi, työpäivä toimituksessa venyy helposti kuuteen tai seitsemäänkin, eikä siitä juuri päätoimittajalle valiteta. Paikallisilla yrittäjillä taas harvoin työaikoja edes on: kojut ja liikkeet ovat auki aamusta iltaan, aina jos vain vähänkään potentiaalisia asiakkaita sattuu kulkemaan ohi. Voitte siis vain kuvitella, tunnetaanko Tansaniassa käsitettä “viikonloppu- ja iltalisät.”

IMG_3684

6. Kirkkoon kuulumattomuus tai jumalaan uskomattomuus

Tansaniassa uskonto on tosi iso juttu. Lähes jokainen on joko muslimi tai kristitty. Jos jollekin kertoo, ettei kuulu kirkkoon, seuraa uutista valtava tyrmistys ja kysymys “where do you belong then? Who do you believe in then if not god?” Tansaniassa tuntuu myös aiheuttavan ihmetystä se, etteivät kaikki suomalaiset käy kirkossa tai että meidän muslimiväestömme on todella pieni joukkio.

IMG_3687

Minkä asioiden te olette havainneet aiheuttavan ihmetystä ulkomaalaisten keskuudessa?

11 vastausta artikkeliin ”Kumma, kummallisempi Suomi

 1. Vaikka ilmainen korkeakoulutus on maailmalla harvinaista, kyllä sitä silti muualtakin löytyy. Oli mm. yksi syy miksi päädyin Skotlantiin opiskelemaan (en pulittanut opiskelusta senttiäkään). Maisteritutkintojen hinnat ovatkin sitten vähän eri tasolla.
  Mulle on lähinnä tullut yllätyksenä kuinka harvinaisia viikonloppu- ja iltalisät tosiaan on Suomen ulkopuolella, en vielä toistaiseksi tiedä toista maata, jossa sellaiset olis käytössä. Briteistä, Espanjasta, Ranskasta tai Kanadasta ei ainakaan löydy! :)

  Lisäks oon huomannu, että töitä tekevä nuori (ei pakosta vaan halusta) taitaa myös olla suomalainen harvinaisuus. Mun käsityksen mukaan harvassa maassa (keskiluokkaiset) nuoret menee jo teininä kesätöihin tienaamaan rahaa, ellei kyse ole ihan pakosta. Suomessa kuitenkin yleensä raha jää nuoren käyttöön, eikä ole mikään perheen elinehto, vaan tarkoituksena on lähinnä työkokemuksen saaminen ja kai jonkinlainen itsenäisyys. Jopa Briteissä (ja Espanjassa), puhumattakaan Lattareista, olen törmännyt ylipisto-opiskelijoihin, jotka eivät ole eläessään tehneet päivääkään palkkatyötä. Mun käsityksen mukaan vastaava on Suomessa aika harvinaista!

  • Jep, Skotlanti oli munkin yksi vaihtoehto silloin kun lukion jälkeistä elämääni puntaroin.

   Tuo on kyllä ihan totta! Usein kuulee puhuttavan suomalaisten korkeasta työmoraalista, olisiko tuossa jo yksi syy? Ausseissa tosin tuttavaperheeni tytöt tekivät töitä koulun ohella supermarketissa jo yläasteen ohella ja käsittääkseni se oli ihan tavallinen käytäntö siellä. Se oli aika jännää, koska koulun ohella aika harva Suomessakaan tekee töitä ennen korkeakoulua.

 2. Mua pistää monesti ärsyttämään se, miten helposti suomalaiset opiskelijat kitisevät opintotuen pienuudesta, ansiotulorajoituksista ja sosiaalitoimistojen toiminnasta – harva kun huomaa ajatella sitä, miten älyttömän suuria etuoikeuksia ne oikeastaan ovatkaan ja miten opintojen rahoittaminen valtion puolesta ei todellakaan ole maailmanlaajuisesti mikään itsestäänselvyys!

  Tuohon itsenäistymiskysymykseen sekä sukupuolirooleihin oon törmännyt itsekin usein ja itsekseen reissatessa ihmettelyjä nuoren tytön yksin matkustamisesta saa kyllä kuulla ihan länsimaissakin. Siinä vaiheessa, kun puheeksi tulee kotoa pois muuttaminen 16-vuotiaana, alkaa kummastelun määrä nousta jo huippulukemiin… :D Näin se vain on, että meille täysin itsestäänselvät asiat voivat todella olla käsittämättömän outoja jollekin muulle!

  • Niin totta! Suomalaisnuoret valitettavan usein unohtaa, miten etuoikeutettuja ovat. Itseänikin alkoi melkein nolottaa jälkeenpäin kitistyäni aiemmin siitä, että syksyllä on varmaan pakko nostaa opintolainaa kesätyöttömän kesän jälkeen. Siis voi ei – lähes ilmaista lainaa valtiolta, kaikkien ilmaisen opintojen ja nostettujen tukien jälkeen.

   Jep, huvittaa melkein välillä kommentit ja hämmästelyt joita yksin matkustava nuori nainen saa osakseen :)

 3. Thaimaassa on hauska kun niin monet ovat kiinnostuneita lumesta ja sanovat “pitävänsä” siitä. Kun yrittää selittää, että silloin saattaa olla -30 astetta, että ihminen oikeasti saattaa kuolla siinä lämpötilassa, niin saa osakseen vain sellaista tyhjää tuijotusta. Eihän nyt NIIIN kylmä voi olla! x)

  Sosiaalietuudet. Heh, parastahan on se jos aloittaa keskustelun valittavaan sävyyn ennenkuin tajuaa, että keskustelee henkilön kanssa jonka kk-palkka on puolet tästä summasta. Kyllä siinä avautuu omatkin silmät, että mistäs sitä nyt valittikaan.

  Itse kuitenkin myös koitan ajatella niin, ettei sitä loppujen lopuksi ihan kaikkea voi verrata. Vaikka Suomen ongelmat olisikin niitä “first world problems” niin ei nekään omassa kontekstissaan turhia ole.

  Taisit kyllä tähän kirjoittaa kaikki tärkeimmät tärpit! :) Eräs Thaimaalainen tyttö ihmetteli ja ihasteli kovasti sitä, että saan päättää itse kenen kanssa seurustelen. Sielläkin vielä on vanhempien mielipiteellä suuri vaikutus nuorten asioihin.

  • Haha, voi eiii. Suomessa asuva kamerunilaiskaverini myös joskus kertoi siitä, miten kuvitteli tietävänsä miltä kylmyys tuntuu. Vaan, sittenpä tämä tuli Suomeen…

   Auts, niin totta. Muutenkin raha-asioita on toisinaan tosi kinkkistä verrata eri maissa, sillä kuitenkin asuminen ja muut elinkustannukset nousevat palkkojen mukana. Mutta selvähän se on, että länkkärinä ei jotenkin mielellään puhu rahasta täällä päin, ihonväri alleviivaa jo rahapussin paksuutta ihan tarpeeksi. Vaikka oisin kuinka köyhä opiskelija kotona, täällä saa elellä silti ihan mukavasti.

   Sehän se, totta kai pitää pyrkiä kehityksessä eteenpäin ja kohti pienempiä tuloeroja, oli maa ja kulttuuri mikä hyvänsä.

  • Haha :D Mutta toisaalta, kyllä mun mielestä me suomalaiset ollaan myös aika lahjakkaita kritisoimaan kotimaatammekin. Itse olen ainakin aika taipuvainen “ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen” -ajattelumalliin. Suomessa kitistään ikävästä säästä ja arjen kurjuudesta, ulkomailla muistetaan kaivata sosiaalietuuksia ja tuttua, säännöllistä elämää.

   Olisi kyllä tosi mielenkiintoista lukea vastaava juttu vaikkapa Suomessa asuvan tansanialaisen kynästä!

 4. Hyviä ja hauskoja pointteja!
  Aikamoinen ahaa elämys kun joku nuori kertoo ettei ole ikinä käynyt koulua ja englantiakin oppinut turisteilta. Itse kun ei ole ennen uhrannut ajatustakaan ilmaiselle korkeakoulutukselle ja kiukutellut vaan ‘pienestä’ opintotuesta. Ja se että, suomalaiselle kaikki on mahdollista, voi opiskella miksi ikinä haluaa ja lähteä vaikka vuodeksi matkustelemaan jos siltä tuntuu. Tietysti töitä tarvitsee tehdä, mutta se että on mahdollisuus tähän kaikkeen on jo paljon.

  • Totta, ylipäänsä opintotuen olemassaolo on kuitenkin aika tosi siisti juttu, vaikka se ei muka riitä mihinkään muuhun kuin “vaan just ja just vuokraan”. Valinnanvapaus ja muutenkin taloudellinen vapaus tehdä käytännössä mitä elämällään huvittaa on tosi iso etuoikeus, minkä itse tajusin ekalla omalla reissullani Euroopan ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *