Itsenäisyyspäiväksi Ruotsiin + vuosi Mandelasta

Puhuin yksi päivä kaverilleni, miten mulla alkaa olla jo melkeinpä tapana viettää joulu ja uusivuosi ulkomailla. “Niin, ja itsenäisyyspäivä ja pääsiäinen ja juhannus ja oikeastaan kaikki muutkin juhlapyhät…”, ystäväni täydensi. Niin, oikeassahan tuo taisi osittain olla. Ainakin viimeisen vuoden aikana ovat vierähtäneet kaikki edellämainitut ulkomailla. Loppuvuosikaan ei ole poikkeus. Viime vuonna lensin itsenäisyyspäivänä kohti ensimmäistä Afrikan seikkailuani Etelä-Afrikkaan. Tänä vuonna epäisänmaallisempi reissukohdevalinta olisi luultavasti vain Venäjä – tänä iltana nimittäin seilaan laivalla kohti Tukholmaa, kun lähdetään pienellä reissubloggaajaporukalla parin yön reissulle. Tästä tulee kivaa!! Linnan juhlia en siis näe tänäkään vuonna. Viimeksi taisin niitä seurata vuonna 2011?

Vuosi sitten tänään oli merkittävä päivä. Tuolloin Nelson Mandela kuoli 5.12.2013 kunnioitettavassa 95 vuoden iässä. Itse kuulin suuren uutisen aamuyöllä itsenäisyyspäivänä, muutama tunti ennen lentoni lähtöä. Olin suunnitellut jatkavani matkaa suoraan Etelä-Afrikasta joko Zimbabween tai Swazimaahan, mutta heti uutisen kuultuani tiesin, että Etelä-Afrikkaan pitää jäädä. Maan rakastetun johtajan poismeno oli tapahtuma, joka tulisi näkymään ja kuulumaan kaikkialla viikkoja eteenpäin.

IMG_8283

Jäinkin Johannesburgiin seurailemaan tunnelmia neljäksi päiväksi ja kuten arvelinkin, Mandela oli yhtäkkiä kaikkia. Televisiosta oli mahdotonta nähdä mitään muuta kuin Mandelan kasvoja kanavien lähettäessä ohjelmaa hänestä vuorokauden ympäri. Sanomalehdet kävivät läpi Mandelan elämänkaarta ja kertoivat muistotitlaisuuden valmistelusta. Kaduilla jaettiin Mandela-julisteita ja hänen kasvonsa näkyivät kaikkialla. Lopulta kaikki huipentui FNB-stadionin muistotilaisuuteen, jonne kokoontuivat maailman johtajat kunnioittamaan Etelä-Afrikan apartheidista vapauttamaa johtajaa, josta myöhemmin tuli maan ensimmäinen musta presidentti. Paikan päällä kuulin puheet niin YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonilta, Obamalta, Zimbabwen presidentti Mugaben ja Etelä-Afrikan nykyiseltä presidentiltä Jacob Zumalta, joka sai osakseen täystyrmäyksen yleisöltä buuausten muodossa. Todistin myös paikan päällä, miten Raul Castro ja Obama kättelivät.

IMG_8368IMG_8393 IMG_8387IMG_8485mvIMG_8516

Kirjoitin vuosi sitten muistotilaisuudesta sekä meiningistä Mandelan talolla. Lisäksi koostin videon muistotilaisuudesta. Se ei ole kovin taidokkaasti kasattu, mutta ainakin tunnelman pitäisi välittyä.

Nyt siis istun parhaillaan autossa kohti Helsinkiä ja viiden maissa on suunta kohti Tukholmaa. Meidän bloggaajareissua kannattaa seurailla Instagramissa, #SiljaSymphony-hashtag ainakin tulee olemaan käytössä. Ihanaa viikonloppua ja itsenäisyyspäivää kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *