Mitä joululahjaksi maailmanmatkaajalle?

Yhdeksän päivää jouluun, huh. Vuosi on hurahtanut taas pikakelauksella. Suurimmalla osalla varmaan alkavat joululahjat olla jo ostettuna tai ainakin mietittyinä. Itse vähän vierastan kaikkea sitä materiavyöryä ja kaupallisuutta, jonka joulu tuo tullessaan. Jos joku minulle haluaa lahjoja antaa, arvostan kaikista eniten jotain pientä ja persoonallista, joka on selkeästi hankittu saajaansa ajatellen – omalla kohdallani toimisikin parhaiten todennäköisesti reissujutut, matka- tai pääsyliput, luomutuotteet, luonnonkosmetiikka tai kiinnostavat kirjat. Aineettomat lahjat on mun mielestä huippuja, varsinkin jos se tarkoittaa yhteistä aikaa lahjanantajan kanssa! Festari-, keikka- tai leffaliput kelpaa todennäköisesti aivan kaikille.

Itse olen ottanut tavaksi osallistua siskojeni kanssa vanhempieni kimppalahjaan. Lisäksi olen tuonut kummipojalleni reissusta jotain, joten tänäkin vuonna hän saa joululahjansa vasta tammikuun puolella. Tänä vuonna lisäksi ostan lahjan poikakaverille ja kämppikselle, mutta siinä se sitten onkin. En ole oikein koskaan innostunut kovin paljoa joulusta, sillä mulle uuden vuoden aatto on ollut aina paljon tärkeämpi ja jotenkin symbolisempi. Uuden vuosiluvun pärähtäessä kalenteriin on ihana kerrata miten paljon tapahtuikaan edellisvuonna ja nollata kaikki. Joka vuosi on aina yhä toiveikkaampi fiilis, on ikään kuin lupa taas odottaa suuria seuraavalta vuodelta.

Mutta takaisin jouluun. Tässä omat vinkkini kaikille viimetippailijoille. Näistä ainakin itse innostuisin tänä vuonna.

kollaasi 4

1) Olen ihaillut Jimmy Nelsonin “Before They Pass Away” -projektia jo kauan. Viikko sitten Tukholmassa minulle sattui puolivahingossa tilaisuus nähdä miehen valokuvanäyttely Fotografiskassa ja olin ennustetusti aivan myyty. Gallerian kaupasta ostetut postikortit toimivat väliaikaisratkaisuna, mutta kyllä minä hänen kirjansakin vielä haluan. Tässä siis maailman kulttuureista, katoavista heimoista, taiteesta ja valokuvauksesta kiinnostuneille kavereille hervottoman kokoinen (siis oikeasti – ehkä suurin kirja, jota olen koskaan käsissäni pitänyt) teos pukinkonttiin. Hieman arvokas toki, sillä kustantaa 128 euroa – ehkä siis kimppalahjana kaveriporukalla?

2) Legendaarinen ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen on yksi esikuvistani, jonka tapaaminen kasvokkain joku kaunis päivä olisi valtava kunnia. Hän on matkustanut maailman jokaisessa itsenäisessä maassa lukuisia kriisipesäkkeitä myöten, työskennellyt kirjeenvaihtajana suunnilleen kaikille Suomen suurille medioille ja asunutkin suuren osan elämästään ulkomailla, mm. New Yorkissa. Siksipä voittekin arvata, että miehen hiljattain julkaisema omaelämäkerta “Reissukirja” olisi aika nappi lahja niin minulle kuin monelle muullekin reissaajalle. Jos tämäkään kirja ei nappaa, niin Into Kustannuksella on ihan valtava valikoima mielenkiintoisia kirjoja.

3) Jos kaverisi tai perheenjäsenesi ei kirjoja jaksa lukea, mutta lehdet kyllä käyvät, voi myös lehtitilaus olla hyvä idea. Itse tilaisin ehdottomasti kaverille Maailman Kuvalehden, mutta varmasti reissukaveri arvostaisi myös esimerkiksi Mondoa. Entäpä hitaan journalismin Long Playn vuositilaus?  Nämä ainakin ehtivät vielä takuuvarmasti jouluksi!

kollaasi 1

4) Löytyykö reissaajakaveriltasi kunnollinen reissureppu? Oma kettureppuni ainakin vetelee viimeisiään – vetoketju on ryöstöyritysten myötä ratkennut ja kulahtamisaste hipoo taivaita. Pinkki värikin jo tympii. Mieluiten päivittäisin omani tummansiniseen, nahkahihnaiseen Fjällraven Kånken No. 2:seen, mutta tietty kannattaa miettiä sopiiko oman lahjansa saajalle kettureppu vaiko kenties jokin vähän sporttisempi tai muodikkaampi laukku.

5) Itse olen aina haaveillut reissussa kunnon kuulokkeista. Tiedättehän, sellaisista joista ei bussin ryminä tai junan jyskytys kuulu läpi nappikuulokkeiden tavoin. Jykevyyden lisäksi niiden kuitenkin tulisi olla näppärän kokoiset, eihän kukaan matkassa jaksa kantaa hervottoman kokoisia kuulokkeita. Varmaan monelle muullekin reissaajalle kelpaisi?

kollaasi 3

6) Entäs sisustus tai korut? Toimisiko vaikkapa maailmankartta, johon voi raaputella reissaamiaan maita tai kenialaisten käsityöläisten tekemät kauniit säilytyskorit? Entä Meksikon kartasta tehdyt kierrätyskorvikset, Tierra-siemenkaulakoru tai unisiepparikaulakoru?

kollaasi 2

7) Harva kuitenkaan ostaa yli parinkympin lahjoja kavereille ja pikkulahjojen ostaminen lienee aina kaikista hankalinta. Kauniit tuoksukynttilät, suitsuketelineet ja suitsukkeet luultavasti toimivat aina. Entä Korresin, Laveran, Mádaran tai Flow’n luonnonkosmetiikka? Itse ainakin löytäisin Ruohonjuuresta tai Ekolosta aika varmasti joka kaverille jotain, vaikka he eivät muuten erityisen kiinnostuneita ekojutuista olisikaan. Varma lahja puolituntemattomallekin on aina luomutee- tai viini – ja Alkossa on vieläpä nykyään tosi hyvä valikoima edullisia ja ekologisia viinejä.

8) Joka ikinen reissaaja kuitenkin tietää, mikä todellisuudessa on ihan kaikista paras lahja. Matkaliput. Norwegianin ja Ryanairin lentoja saa jo melkoisen edullisesti vaikka ostaisi itselleenkin, toki myös laivalla pääsee Tallinnan tai Tukholman puolelle. Jos uuden vuoden suunnitelmat eivät ole vielä selvillä, vielä ehtii järkkäämään yllärireissun parhaalle kaverille, siskolle, poika- tai tyttökaverille. Myös aiemmin mainitut pääsyliput on huippuja!

9) Ja ihan lopuksi. Kaikkihan me tunnemme yhden: ihmisen, jolla on jo kaikkea. Mitäpä jos tänä vuonna antaisitkin aineettoman lahjan hänen sijastaan kehitysmaihin? Luotettavia lahjoitusväyliä on lukuisia ja lahjoituksen voi suunnata kohteeseen, jonka uskoisi olevan mieluisin lahjansaajalle. Itse esimerkiksi lisään poikakaverini pakettiin 24 euron lahjoituksen Suomen Pakolaisavun Parempaan Lahjaan. Tällä summalla saadaan sodan runtelemien maiden pakolaisleirille palkattua opettaja kuukaudeksi. A usein puhuu koulutuksen tärkeydestä ja pitää sitä väylänä kehitykseen, joten siksi tällä kertaa päädyin tähän. Eläinrakkaan kaverin puolesta voi lahjoittaa vaikkapa vuohen tai naisten oikeuksien puolesta puhuvan puolesta ammatin naiselle. Vaihtoehtoja riittää aina puhtaaseen veteen, lääkkeisiin, rakkauteen, rauhaan, ystävyyteen ja halaukseen saakka.

Kuten aiemmin sanoin, väyliä on monia, mutta paljon vaihtoehtoja löytyy myös esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavulta, UN Womenilta, UNICEFilta, Suomen Punaiselta Ristiltä ja Solidaarisuudelta. Näistä löytyy takuulla jokaiselle jokin sopiva eettinen ja ekologinen lahja. Ja mikä parasta – tämän lahjan mukana tuleva kortti/e-kortti varmasti ehtii perille jouluksi!

Oman listani lisäksi kannattaa vilkaista Kepan joululahjalista, johon on listattu valtava kasa ideoita ja nettikauppoja eettisistä lahjoista ja josta jotkut ylläolevistakin ideoista on poimittu. Esimerkiksi Juuttiputiikin, Kaarna Livingin, Karman ja Mifukon sivuilta löytyy valtavasti kaikkea inspiroivaa. Kepan sivulla myös Pupulandian Jenni Rotonen ja Kemikaalicoctailin Noora Shingler antavat vinkkinsä. Jos tilaa  nettikaupoista parin päivän sisään, niin tuotteiden pitäisi vielä ehtiä jouluksi.

Missä vaiheessa teidän jouluostokset on? Osuiko teidän suunnitelmiin mikään omista ideoistani tai saitko mitään vinkkejä?

 

14 vastausta artikkeliin ”Mitä joululahjaksi maailmanmatkaajalle?

 1. Tosi hyvä postaus tämä! :) Varmasti hyödyllinen monelle, joka haluaa antaa reissuja edistävän lahjan.

  • Kiva kuulla! Sehän se, ja vaikka moni näistä lahjoista ei varsinaisesti itse reissuun olekaan, auttavat ne tuomaan maailmaa kotiin :)

 2. Hauska postaus! Itse tykkään antaa lahjoja, mutta kammoksun turhaa materiaa ja sitä, että ostan tavaraa (omaan tai muiden) kaappiin tai roskikseen. Joten olen hyvin tarkka siitä mitä lahjaksi annan. Palvelut (esim. lahjakortti henkilön lempikampaajalle, ravintolaan jne. mutta edelleen sitä ihmistä ajatellen – kaikki eivät esim. tykkää käydä hierojalla), ruoka sekä matkat toimivat puolin ja toisin. Matkoja olen antanut esim. siskoille lahjaksi yhteisvoimin ja se on erityisen hauska lahja antajankin silmin, koska olen itse lähtenyt matkaan mukaan :D. Joulua hauskempaa on kuitenkin muistaa toista silloin kun tilaisuus tulee luontevasti. Esim. tarjoamalla kahvit, lounaan, viemällä elokuviin, järkkäämällä yllätysjuhlat tms. siinä arjen lomassa, antaminen on hauskempaa silloin kun se on toiselle yllätys eikä juhlan tuoma oletus.

  • Kiitti Teea! Jep, olen samoilla linjoilla. Itsellenikin tulee tosi syyllinen olo, jos huomaan sullovani jonkun lahjaksi antamia asioita kaapin perälle, joten ihan vihoviimeisenä haluan itse syyllistyä antamaan vastaavaa turhaa krääsää. Ennemmin olen sitten kokonaan antamatta lahjoja, kuin annan jotain jota ei ole antajaa ajatellen ostettu. Lahjakortit toimii ihan varmasti! Harva (opiskelija ainakaan) koskaan käy vaikkapa kasvohoidoissa tai muissa hemmotteluissa, joten se olisi melko luksuslahja, ainakin mun mielestä. Olisi ihanaa, jos itsekin muistaisi nuo arjen pikkulahjat paremmin. Mulla on ollutkin vähän mielessä, että nyt reissun päällä joulun aikaan olisi kiva keksiä juurikin joku spontaani pikkulahja vielä lisäksi – ainakin meidän joulukohteessa oisi yksi valokuvanäyttely, jonne voisin A:n viedä :)

 3. Voih, mullekin kelpaisi uusi reissureppu tai mondo! Itse olen saanut aikaiseksi hankkia vasta yhden lahjan vaikka listalla on tänä vuonna useampi ostettava/tehtävä. En myöskään tykkää turhasta materiasta ja ostelusta, mutta kun viime jouluna olin siellä Espanjassa enkä päässyt lahjomaan ketään niin tänä vuonna on otettava vahinko takaisin! No, onhan tässä vielä päiviä…

  • Hahaa, ei siis ollut ihan hakoteiltä nämä mun listaukset, ne kun pohjautuvat aika pitkälti siihen mitä itse vastaanottaisin lahjan muodossa mielihyvin – hyvä etten puhu vain omasta puolestani :D Mut on myös joululahjoista vieroittanut aika hyvin juuri se, että edellisenä kahtena vuonna en ole ollut jouluna Suomessa, enkä tänäkään vuonna tule olemaan. Toki lahjoja voisi ostaa etukäteen, mutta toisaalta se tuntuu vähän hölmöltä kun ei itse sen kummemmin joulua juhlista. Ensi vuonnakaan en ole, mutta jos jouluna 2016 minäkin sit ryhdistäytyisin kunnolla lahjojen suhteen, jos siis silloin Suomessa sattuisin olemaan.

   Mutta ei paniikkia, hyvin sä vielä ehdit! Lehtitilaukset onkin näppäriä, ne ainakin ehtii varmasti perille. Ja jos ei itse tuotteita keksi, niin lahjakortit mieluisiin liikkeisiin toimii aina :)

 4. Mulla ei ole ollut tapana ostella lahjoja, jotain pientä tai itsetehtyä annan lähimmille kavereille ja äidilleni. Tänä vuonna ainut lahja on itse piirtämäni taulu, jonka vien äidille. Tällä kertaa aion muutenkin skipata koko joulun ja lähteä kaveriporukalla Antillien saarille muutamaksi viikoksi :)

  Tässä oli kyllä monta hyvää lahjavinkkiä, pidän mielessä tulevaisuutta ajatellen! Kuulokkeista tuli mieleen, että suosittelen mallia Sony MDR-V55. Mulla on ollut nämä jo pari vuotta ja ihan nappiostos. Vaimentaa hyvin ulkopuolisen metelin, äänenlaatu on loistava, taittuvat pieneen tilaan ja johto ei sotkeudu – ihan täydelliset siis myös reissussa! Yhtä hyviä kuulokkeita ei varmaan vieläkään samasta hintaluokasta löydy.

  • Antillit kaveriporukalla kuulostaa aika mielettömältä joulusuunnitelmalta! Jos mulla yhtään olisi taitoa juurikin käsitöihin, piirtämiseen, leipomiseen tai vastaavaan niin ihan varmasti itsekin hyödyntäisin. Itsetehtyjä lahjoja mielellään vastaanottaisinkin, on ihanaa saada persoonallisia lahjoja joiden eteen toinen on nähnyt vaivaa.

   Kiitti tosi paljon kuulokevinkistä! Voi nimittäin olla, että sellaiset on kevään ostoslistalla joka tapauksessa, mutta en ole vielä tarkempaa tutkimustyötä tehnyt siitä, mitkä haluaisin. Tsekkaampa siis nuo, kun asia on ajankohtainen :)

  • Kiitos kommenteista ja ei mitään, aina ei huomaa ihan kaikkea :) Mä olen itsekin miettinyt pitäisikö ostaa omalle seinälle tuo kartta. Vaikka itse en varsinaisesti maabongari olekaan, niin ainahan se on hauska seurailla missä päin maailmaa on tullut seikkailtua. Sääli vain, että raaputtamalla siitä tulee niin kovin kirjava, mun mielestä kun se on sisustuksellisesti tyylikkäämpi noin, vähän hillitympänä ruskeana.

  • Ole hyvä! Vaikka itse en Virtasen kirjaa olekaan ehtinyt muuta kuin selailemaan (hyvin huolellisesti tosin) niin ainakin kirja-arvosteluissa sitä on kovasti kehuttu, joten en liene suosituksineni yksin.

   Ja kiitos myös itsellesi tosi paljon kirjavinkistä! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, pitääpä tuokin ehdottomasti pistää lukulistalle. En ollutkaan tuohon teokseen aiemmin törmännyt.

 5. Reissukirja vaikuttaa tosi lupaavalta parin arvion perusteella. On ostolistalla, jos nyt ei ihan enää jouluisella sellaisella. Vai miltä tämä kuulostaa: “Lukuisista sodista ja muista kriiseistä raportoineelle konkaritoimittajalle mikään inhimillinen ei ole vierasta. Hyvin kirjoitettu ja taiten jäsennelty teos on verraton, koukuttava nojatuolimatka, jonka varrella saa moneen otteeseen niin itkeä kuin nauraa.” [ http://kulkuri.org/2015/04/oh-boy-mika-matka-rauli-virtasen-reissukirja-koukuttaa-ja-hakellyttaa/ ]

  Olen sitä mieltä, että useimmat matkakirjat on tosi turhia nimenomaan oikealle matkaajalle, koska harvoin niissä matkakertomuksissa on mitään sellaista mitä itselläkin ei ole tullut vastaan. Mutta toi Rauli Virtanen on kohdannut sellaisia juttuja, joita kukaan meistä ei ole kokenut — eikä tule kokemaan. Muutenkin tietty kiehtoo tuo nettiä edeltänyt reissaaminen, ihan eri todellisuus kuin mitä nykyään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *