Tukholma ensikertalaisen silmin

Joulukuun alun risteilyllämme meillä oli päivä aikaa tallata Tukholman katuja. Heti alkuun nöyränä tunnustan, että tämä oli eka kerta kun kaupungissa käyn. Olen toki ennen juossut matkalaukkuineni kaupungin halki Göteborgiin lähtevään junaan tai pikkutyttönä katsellut bussin ikkunasta maisemia matkatessani äidin kanssa kohti Kolmårdenin eläintarhaa. Nyt kuitenkin oli ensimmäinen kerta, kun itse asiassa kävin itse kaupungissa.

Harmaaseen pilviverhoon kietoutunut taivas ja loskasää ei antane imartelevinta kuvaa Tukholmasta, mutta enpä juuri sen suurempia odottanutkaan Helsingin skandinaaviselta sukulaiselta.

IMG_9615-1

Ihanat Archie Gone Lebanon -blogin Inka ja Marimenten Mari!

Ihanat Archie Gone Lebanon -blogin Inka ja Marimenten Mari!

Laivasta päästyämme suuntasimme ensimmäisenä Globenia kohti. Siellä sijaitsee SkyView, jonka lasigondolilla nousimme pallon muotoisen maamerkin, Ericsson Globen huipulle 130 metrin korkeuteen. Ylhäältäkin käsin Tukholma näyttäytyi kovin harmaana. Visiitti oli ihan hauska, mutta ei mielestäni pääsylipun hinnan väärti. Noin puolen tunnin vierailu kustantaa 145 kruunua (reilu 15 euroa), jota omasta pussistani tuskin maksaisin SkyView:n tarjoamaa maisemaa vastaan.

IMG_9595-1IMG_9585-1

Meillä sattui olemaan Stockholm Cardit, jotka Visit Swedenin kautta saimme päiväksi käyttöömme. Kortti on näppärä ja sitä voin suositella muillekin, pienin varauksin. Kortin avulla voi julkisella liikenteellä suhata niin paljon kuin huvittaa ja suurin osa turistinähtävyyksistä ja museoista ovat ilmaisia. Muitakin etuja piisaa ja ne löytyvät netistä. Itse koin ainakin julkisen liikenteen käytön näppäräksi, mutta tietysti on tapauskohtaista ja omista reissusuunnitelmista riippuvaista kannattaako Stockholm Card vaiko vain julkisen liikenteen kortti.

Archie Gone Lebanon -blogin Inka ja kameraisku asemalla.

Esimerkki: 24 tunnin Stockholm Card on 525 kruunua (reilu 55 euroa), kun taas saman ajanjakson rajaton julkinen liikenne vain 115 kruunua (reilu 12 euroa). Kolmen päivän Tukholma-kortti on puolestaan 825 kruunua (reilu 87 euroa) ja julkiset samalle ajalle 230 kruunua (reilu 24 euroa). Kortti on siis varsin arvokas, mutta reissaajan muista suunnitelmista riippuen se voi kuitenkin olla halvempi ratkaisu. Monien museoiden pääsymaksut voivat olla myös yllättävän kalliita. Toisaalta, jos aikeissa ei ole juosta turistinähtävyyksissä, vaan viettää paljon aikaa myös kaupungilla tunnelmia haistellen, kortti lienee turha hankinta.

Me käytimme kortin eduista julkista liikennettä (115 kruunua) sekä ilmaisia sisäänpääsyjä Fotografiskaan (120 kruunua) ja SkyView:in (145 kruunua). 380 kruunun eli noin 40 euron kuluilla ei kortin hankkiminen olisi meille ollut kannattavaa. Toisaalta aikamme kaupungissa oli lyhyt ja täydellä päivällä varmasti olisi tullut käytyä jossain muuallakin.

IMG_9639-4IMG_9605-1

SkyView:n jälkeen suuntasimme siis vielä Fotografiskaan ja sieltä kohti vanhan kaupungin kapeita katuja ja Stortorgets Julmarknadia. Ihmismäärä alkoi nopeasti hieman ahdistaa ja siirryimme väljemmille vesille keskustan kauppoja kohti, jossa Marin kanssa varsin lyhyessä ajassa ehdimme esitellä vakuuttavat shoppailutaitomme: alle tunnissa molemmilla oli kassissa uudet talvipopot. Ei huono suoritus laisinkaan. Ostosten jälkeen vähän vielä sekoiltiin metrojen kanssa ja kipitettiin viimeisten joukossa autioita käytäviä pitkin laivaan. Vaikka kuinka oltaisiin matkabloggaajia, se ei tosiaan tarkoita että kaikki aina menisi putkeen edes eksoottisessa Ruotsissa.

Archie Gone Lebanon -blogin Inka ja Karim, keskeltä kurkkii myös Pingviinimatkojen Juhana.

Archie Gone Lebanon -blogin Inka ja Karim, keskeltä kurkkii myös Pingviinimatkojen Juhana.

IMG_9657-1 IMG_9654-1

Fiilis Tukholmasta? Ihan hyvä, mutta tunnustan toki ettei kaupunki valtavasti säväyttänyt. Mieluiten ensi kerralla sinne menisin sohvasurffaten tai muuten paikat hyvin tuntevan kaverin kanssa. Yön, yöelämän ja paikallisten suosimat kulmat kävisin mieluusti katsastamassa. Ihan näin turistina tuskin kaupunkiin palaan aivan heti. Toisaalta, Etnografiska-museoon kyllä kävisin tutustumassa sen turistisetin puolelta, jos tilaisuus sen sallisi. Huhtikuun loppuun saakka siellä olisi tarjolla valokuvanäyttely Etelä-Afrikasta, joka kiinnostaisi nähdä.

IMG_9640-1

Loppuun haluan vielä tehdä pienen huomion, mihinkäs muutenkaan kuin rakkaaseen ruotsin kieleen liittyen. Oma ruotsini on ollut hieman ruosteessa vuosien käyttämättömyyden jälkeen, vaikka muutaman viikon göteborgilaisessa lukiossa opiskelinkin täysin ruotsiksi vajaa neljä vuotta sitten täysin sujuvasti. Kuitenkin juuri pakollisen akademisk svenska -kurssin yliopistolla suoritettuani tavoitteenani oli pyrkiä päivän pyrähdyksellä käyttämään ruotsia edes ihan vähän. Fotografiskan vessassa muuan nainen yritti saada vettä vesihanasta, tuloksetta. Kehotin häntä ruotsiksi (mielestäni ihan sujuvasti ja virheittä) kokeilemaan edessäni olevaa hanaa, jota olin hetkeä aiemmin itse onnistunut käyttämään.

Aksenttini tunnistettuaan ei-riikinruotsalaiseksi nainen vastasi: “Thank you.”

3 vastausta artikkeliin ”Tukholma ensikertalaisen silmin

 1. Oli niin koukuttava otsikko, että pakko lukea juttu – siis että löytyy joku, joka ei ole käynyt Tukholmassa :-)
  Turussa lapsuutensa ja nuoruutensa viettäneenä jotenkin tuntui aina, että kaikki käyvät siellä koko ajan. Itse asuimmekin siellä 80-luvulla pari vuotta. Ja nyt ollaan loppuviikosta taas menossa – sukuloimaan ja ajatuksena käydä Moderna Museetissa ja ehkä Abba-museossakin.

  Kyllä se Tukholma siitä aukenee kunhan teet lisää vierailuja!

  • Kyllä vaan, meitäkin vielä löytyy vaikka kovin uhanalainen joukko ollaankin :) Rannikolla asuvien takuulla onkin helpompi lähteä kuin Keski-Suomen asukkien, mutta ei sijaintikaan taida tarpeeksi pätevä selitys olla. Ei vaan ikinä ole tullut lähdettyä, sen verran edullisesti pääsee nykyään jo hieman pidemmällekin ja lähimatkailun hienouden olen löytänyt vasta hiljattain.

   Kaupungissa asuvien tuttujen kautta (ja tietysti omien asuinkokemusten avulla) Tukholma takuulla aukeneekin aivan eri tavalla! Mä olen muutenkin tosi nirso nykyään kaupunkimatkojen suhteen, mua kun kiinnostaa enemmän Afrikan savannit, lattarikylät ja Itä-Euroopan karuus, joten en tiedä tulenko ikinä Tukholmasta ikinä tykkäämäänkään sen kummemmin. Mutta kiva aina käydä totta kai!

 2. Hehee, musta on niin huojentavaa että löyty toinenkin joka ei ollut käynyt Tukholmassa :) Pisteet sulle ruotsin kielellä puhumisen yrittämisestä, mulla se vaan ei taivu mihinkään suuntaan, ehkä korkeintaan kirjoitettuna ymmärrän jotain…

  Mutta oli hauska reissu, ja oon edelleen ylpeä meiän pettämättömistä shoppailutaidoista ja kenkäkauppojen tehokkaista täsmäiskuista – ei siinä kauaa tarvinnut ihmetellä kun löyty hyvät popot ja ne on toiminu täällä Venetsiassakin loistavasti kun on tullu käveltyä paljon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *