Before They Pass Away

Aiemmin olen monesti jo maininnutkin, miten oma kohokohtani Tukholman reissulla oli Fotografiska-valokuvamuseo. Reissumme ajoitus oli ihanteellinen. Olen seurannut ihaillen valokuvaaja Jimmy Nelsonin työtä jo vuosien ajan. Niinpä Facebookissa ystävieni talvimasennuspäivitysten ja koulukiireiden keskeltä se osui silmiini: Nelsonin näyttely avattaisiin Fotografiskassa 27. marraskuuta, reilu viikko ennen omaa reissuamme. Täydellistä!

Niinpä suuntasimme kohti Stadsgårdenia ja Fotografiskaa, minä seurueestamme ehkä liikaakin intoa puhkuen. Galleriassa kahlasimme eri näyttelyitä kahdessa kerroksessa lähes ähkyyn saakka (Lisen Stibeckin “Daughters” oli myös vaikuttava, kuva alla), kunnes Nelsonin teokset viimein kohosivat edessäni.

IMG_0897

Nelson ei ole pelkästään valtavan lahjakas valokuvaaja, vaan myös inspiroiva tyyppi. Lapsuutensa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa viettänyt mies kulki jalan Tiibetin halki 19-vuotiaana taltioiden kokemuksiaan valokuvin matkansa varrella. Nyt hän tekeekin uraansa valokuvaajana ja kuvajournalistina, suurimpana projektinaan 2009 alkanut “Before They Pass Away“. Projektiin hän on kuvannut heimoja ja alkuperäiskansoja ympäri maailmaa 44 maassa. Ja termillä “ympäri maailmaa” todellakin tarkoitan joka ikistä maailman nurkkaa, sillä kuvissa esiintyy niin Uuden Seelannin maoreja, Tansanian maasaita, Mongolian kasakkeja kuin Argentiinan gauchojakin. Kuvat ovat tutkimusmatka heimojen tapoihin ja perinteisiin, rituaaleihin sekä siihen, miten ulkopuolinen maailma niitä kohtelee.

“The purity of humanity exists. It is there in the mountains, the ice fields, the jungle, along the rivers and in the valleys.” beforethey.com

IMG_9636-1

IMG_0917IMG_0909

Kuvat ovat ihan uskomattoman kauniita ja kuvastavat upeasti sitä, miten monimuotoisessa maailmassa me elämmekään. Kaupunkiympäristössä sitä helposti unohtaa, miten erilaisia tallustajia meitä tänne mahtuukaan. Ihan uskomattoman upeaa, että tietyt kansat vielä pitävät perinteitään yllä ja tietoisestikin erkautuvat sivilisaatiosta. Voi kuulostaa tosi naiivilta, tiedän, mutta silti – nämä kuvat ovat siitä vain tosi kaunis muistutus itse kullekin. Upeaa myös, että joku taltioi näitä ihmisiä ja perinteitä – projektin nimen mukaisesti – ennen kuin on liian myöhäistä ja globalisaatio kuihduttaa kulttuureita.

IMG_0912

Tietysti kannattaa pitää mielessä, että näyttely esittää heimot romanttisina ja kauniina, mikä on sen tarkoituskin. Kuvat eivät ole kuvajournalismia, vaan tarkoituksella visuaalisesti näyttäviksi ja esteettisiksi tehtyjä esityksiä, joita varten kuvissa esiintyvät ihmiset ovat pukeutuneet parhaimpiinsa. Todellisuudessa alkuperäiskansat valitettavan monella maaperällä elävät ahtaalla, niin luonnonvarojen niukentuessa kuin ulkomaailman painostaessakin. Saattavatpa he oikeasti myös kulkea ihan tavallisissa t-paidoissa, kuka tietää.

Jos “Before They Pass Away” -näyttelyn mielii Tukholmassa nähdä, kannattaa kiirehtiä, sillä se on Fotografiskassa vain 1. helmikuuta saakka. Lisäksi se on mahdollista nähdä tänä vuonna vielä Brysselissä (7. helmikuuta saakka), Hollannin Berg En Dalissa (maaliskuuhun saakka), New Yorkissa (helmi-huhtikuu), Lontoossa (syys-marraskuu) ja Berliinissä (maalis-huhtikuu).

FOTOGRAFISKA

Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm, Sweden
Avoinna ma-su 9-23
Pääsymaksu aikuisilta 120 kruunua, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 90 kruunua

4 vastausta artikkeliin ”Before They Pass Away

  1. Eih, mä olin jo innoissani miettimässä, että äkkiä yksi yö Tukholmassa reissulle, jotta pääsisi ihastelemaan näitä kuvia, mutta näyttely loppuu jo niiin aikaisin! Ehkäpä syksyllä Lontoossa… ? Hmmm :)

    • Kyllä tässä on ihan tarpeeksi syytä lähteä Lontooseen! Sitä paitsi Norwegianin siivillä sinne pääsee nykyään melkeinpä samaan hintaan kuin paatilla Tukholmaan, joten hintakaan ei ole pätevä tekosyy olla lähtemättä ;)

  2. Hyvä postaus! Olen jo vuoden ajan himoinnut Before They Pass Away-kirjaa, sillä valokuvaus, matkailu ja heimojen perinteet todellakin kiinnostavat. On kyllä aina surullista lukea kuinka alkuperäiskansojen oikeuksia tallataan, mutta onneksi näitä asioita tuodaan edes tällä tavoin esiin.

    • Kiitti Anna! Sama, tuo kirja olisi ihanaa saada omaankin hyllyyn, mutta mokomalla on hintaa melkoisesti. Jonain päivänä… Tansaniassa sai lukea lähes viikottain hallituksen ja maasaiden erimielisyyksistä maankäytöstä, siellä ongelmat näki ihan konkreettisesti. Tosi sääli…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *