Uusia tuulia: Tuntemattomaan ja takaisin on nyt myös VLOGI

Matkamessujen jälkeen olen vähän etsinyt itseäni bloggaajana. Tähän saakka olen tehnyt – ja tulen varmasti myös tekemään – melko tyypillisiä reissupostauksia, joiden pääfunktio on ollut lähinnä lukijoiden viihdyttäminen ja omien ajatusteni alas kirjaaminen. Hiljalleen on kuitenkin tullut olo, että haluan tältä jotain muutakin. Haluan myös vaikuttaa, kertoa tärkeistä asioista ja tuoda hieman tuntemattomampiakin juttuja ihmisten tietoisuuteen. “10 lempinähtävyyttäni Lontoossa” tai “5 syytä pitää välivuosi” -tyyppiset pintaraapaisujutut eivät ole niitä, joista haluan tulla muistetuksi, eivätkä edes maisemafiilispostaukset superlatiiveineen eri paikkojen ihanuudesta. Matkamessuhumussa lisäksi alkoi hieman ahdistaa suunta, johon matkabloggaaminen on menossa. Oli ihanaa nähdä tuttuja, jakaa jälleen kuulumisia ja päästä kärryille mitä tässä virtuaalimaailmassa tapahtuu. Samalla kuitenkin tuli fiilis, että tästä on tullut kilpailuhenkistä, mitä se ei mielestäni aiemmin ole ollut. Käyntikorttisirkus alkoi jo viime vuoden puolella ja monella bloggaajalla oli kalenteri täynnä tapaamisia koko messuviikonlopun yli. En voi heitä syyttää, painatinhan itsekin elämäni ensimmäiset käyntsärit ja peräti pari tapaamistakin loisti kalenterini sivuilla. (Tosin välihuomautus: toinen “tapaaminen” oli kahvituokio Rauli Virtasen kanssa, mikä oli kyllä mun messujen kohokohta!)

Viikonloppu kuitenkin herätti ja sai miettimään blogini kehityssuuntia. Ensinnäkin, pääpainopiste on edelleen kirjoitetussa blogissa ja tulen edelleen jatkamaan samanlaisia reissupostauksia kuin tähänkin saakka. Lisäksi kuitenkin haluan tehdä lisää teemapostauksia aiheista, jotka ovat reissuiltani jääneet mieleen pyörimään. Esimerkiksi naistenpäivän kunniaksi tekemäni postaus maailman naisista sai mielestäni tosi positiivisen vastaanoton, mistä olin superiloinen. Jotenkin nykyinen nettimaailma on saanut minutkin jo uskomaan, että ihmiset haluavat vain nopeasti luettavia, pinnallisia juttuja joissa skumppa virtaa ja raha palaa. Ei kai pitäisi koskaan sortua aliarvioimaan muita näin, tiedostan sen nyt. My bad.

Lisäksi päätin, että haluan valjastaa blogini itseni kehittämiseen. Kuvaaminen ja kirjoittaminen sujuu jo ihan kivasti, joten miksi en alkaisi tehdä videoita? Koulussa olemme opetelleen kuvaamaan ja editoimaan ja toimittajien työssä nykyään kaikki mahdollinen monimediaosaaminen on ihan mieletön etu. Monet mediatalot haluaisivat tehdä videoita ja tarmoa riittäisi, vaan aika harvalla todellista taitoa. Siksipä koin, että oman videokanavan luomiselle ajoitus on nyt täydellinen. Vlogin kautta kerron vaihtokuulumisia syksyllä alkavan Meksikon vaihdon saralta, mutta kanavallani tulee olemaan myös reissufiilistelyvideoita. Syksyllä haluaisin kokeilla, miten matkablogin voi pukea journalismin muotoon. Käytännössä siis tunnustelisin, miten tällaiseen matkablogikanavaani istuisivat hieman yhteiskunnallisemmat ilmiöjutut, joihin haastattelisin myös paikallisia. Katsotaan mitä tästä tulee, ainakin tosi jännittävä matka minulle itselleni!

Alkuvuoden blogini on ollut valitettavan syrjässä. Edellisen reissun juttuja on ollut hankala kirjoittaa. Haluan ne purkaa jokseenkin kronologisessa järjestyksessä, mutta kirjoitusprosessi on tökännyt ensimmäiseen lauseeseen tiedoston avatessani. Ai miksi? Koska maasta, josta en tykännyt, on vaikeaa kirjoittaa. Olen syntinen, enkä pitänyt Italiasta, ja lievä syyllisyys siitä hankaloittaa kirjoittamista entisestään. Toisekseen, olen ollut alkuvuoden uskomattoman kiireinen. Otin melkoisen haasteen vastaan ja päätin painaa kolmetoista kurssia, eli lähes 70 opintopistettä pelkän kevään aikana. Voitte kuvitella, että niiden esseiden naputtelun jälkeen ei paljoa enää muuta jaksa rustailla. Nyt kuitenkin kevät kuluu ja sen myötä taakka hieman helpottaa. Pari reissuakin on ihan kulman takana, niistä lisää ihan ikiomassa postauksessaan pian.

Tämän postauksen idea nyt kuitenkin oli lähinnä kertoa että jee! mulla on nyt ikioma Youtube-kanava, jonne alkaa hiljalleen virtaamaan kaikenlaista uutta settiä. Yritän aina uusista videoista kertoa myös täällä blogin puolella, mutta parhaiten niistä kartalla pysyt tilaamalla kanavani ja tykkäämällä sivustani Facebookissa. Olkaa armollisia: vaikka olenkin koulussa videoita tehnyt, ei se todellakaan tarkoita että erityisen pro olisin ja tämä kanava on nimenomaan treeniä varten. Palautetta, rakentavaa kritiikkiä, ideoita ja toiveita otan kuitenkin enemmän kuin mielelläni vastaan! Alta löytyy myös ihkaeka vlogipostaukseni, jonka viime yönä aavistuksen hermostuneena vapisevin sormin nettiin latasin. Jospa seuraava olisi vähän vähemmän vakava ja pikkasen rennompi.

Mitä tykkäätte uusista kehitysideoistani?

9 vastausta artikkeliin ”Uusia tuulia: Tuntemattomaan ja takaisin on nyt myös VLOGI

 1. Mulla on ollut vähän vastaavia fiiliksiä matkablogeista yms. enkä sen takia ole itseäni edes matkabloggaajaksi missään vaiheessa mieltänyt. Rehellisesti sanottuna en edes jaksa montaa vastaavaa lukea. Omassa blogissani oon aina tuonut jotain yhteiskunnallisia asioita esiin mm. Argentiinasta, Guatemalasta ja Espanjasta – missä se on ollut ajankohtaista kun olen siellä asunut. Sen takia oikein mielelläni lukisin jotain sellaista muidenkin blogeista. Myöskin ne (matka)videot, joissa lähinnä kuvataan bloggaajan “sössötystä” ja omaa pärstää on sellaisia, joita ei jaksa montaa sekuntia katsoa (enkä nyt viittaa tuohon sun ensimmäiseen videoon). Tämän takia sun idea mm. haastatteluista yms. kuulostaa mun korviin erittäin hyvältä! :)

  • Niin ja piti vielä sanoa, että taggailin sut eilen IG:ssä kun luin kirjan, joka voisi sua varmasti kiinnostaa. Siinä on paljon yhteiskunnallista- ja matkustusjuttua Lattareista, mm. Meksikosta. Jos ei vielä ole tullut vastaan, niin suosittelen ehdottomasti vaikka matkalukemiseksi. Markku Saksa – Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan.

   • Tiedätkö, sä luit mun ajatukset! Mä olin tosi lähellä kirjoittaa tuosta matkabloggaaja-termistä ylipäänsä, mutta jätin siitä nyt sen kummemmin avautumatta. Mutta mäkään en oikein enää tiedä mikä bloggaaja olen. Tai siis, kyllä mä yhä matkabloggaaja kai olen, mutta en välttämättä haluaisi lukeutua sen termin alle. En tiedä mikä sitten toinen vaihtoehto olisi… Maailmanbloggaaja? Who knows.

    Mutta sen verran kun blogiasi olen seuraillut (olen harmillisen laiska lukemaan, onneksi Facebookin fiidi nykyään helpottaa ja muistuttaa), olen kieltämättä jonkinlaista hengenheimolaisuutta tai samantapaista ideologiaa ollut havaitsevinani, mikä on kyllä tosi jees. Rupea säkin tekemään videoita! :)

    Tuohon kirjaan olenkin törmännyt kirjakaupassa ja vähän sitä uteliaana selannut. Se vaikutti melko tuhdilta paketilta, mutta ehkä tämän suosituksen myötä vielä ihan oikeasti tartunkin siihen, kiitti siis vinkistä!

 2. “Samalla kuitenkin tuli fiilis, että tästä on tullut kilpailuhenkistä, mitä se ei mielestäni aiemmin ole ollut”

  Näin lukijana sanoisin että jos jatkat samalla linjalla niin kyllä lukijoita varmaankin löytyy ja tuohon kilpailuun ei tarvitse suuremmin lähteä mukaan.

  Mun mielestä oot kirjottanut tähän mennessä sopivasti niin matkailu kun yhteiskunnallisia asioita mutta ei se haittaa vaikka sitten lisäisitkin matkailuun suoranaisesti littymättömiä juttuja.

  • Kiitos ihan hurjan paljon superista kommentistasi Osku, tuli tosi hyvä fiilis tästä! Mulla ehkä onkin vähän sellainen vanhan toimittajakunnan ideologia siitä, että kyllä tarpeeksi laadukkaan sisällön ääreen yleisö löytää ilman sen kummempaa meteliä tai sirkustemppuja. Mutta, joko tämä sääntö ei nettiaikakautena enää päde tai sisältöni ei vielä ole tiettyä laadun tasoa ylittänyt, kuka tietää.

   Pää kylmänä siis ja tällä linjalla mennään liikaa muita vilkuilematta. Kiitos vielä kommentistasi!

 3. ” pinnallisia juttuja joissa skumppa virtaa ja raha palaa” :D Hauskasti sanottu!!

  Mä en itse oikein jaksa lukeakaan tuollaisia juttuja, ne on niin kaukana omasta arjesta ja luksuksesta.

  Mullakin on “blogiloma” ts. ei ole tuntunut sitä, että kirjoittaisin. Katselin taas meidän Tampereen kuvia ja inspiroiduin meidän aamiaisesta Tornissa jälleen, siitä varmasti skriivaan seuraavaksi! Mutta muuten kun reissua on tiedossa vähän, olen tässä itsekin miettinyt jotain laajentumista. Vaikka J ust ennen pidin tärkeänä, että kun luen matkablogeja, saan lukea vain ja ainoastaan matkajuttuja. Nymmää oon muuttanu miältäni, näköjään.

  • Kiitos Rosita! Joo, mä myös tykkään lukea vähän realistisemmasta meiningistä. Itse en ihan ymmärrä niitä lukijoita, jotka nimenomaan haluavat tirkistellä elämäntyyliä, johon heillä itsellään ei ole varaa (vaikka usein tämäkin elämäntyyli on netin antaman kuvan luoma illuusio). Mulle tulee ainakin siitä helposti vaan paha mieli :D Blogiloma on musta ihan ok, kyllä mä uskon että oikeasti sun jutuista tykkäävät lukijat sen kyllä ymmärtävät ja pysyvät kelkassa mukana. Ja toisaalta, miksi sitä edes miettimään – itse ainakin teen tätä loppujen lopuksi itseäni varten, vaikka tietty lukijat on aika merkittävä ja mukava piste iin päälle.

   Mulla myös Villa-juttu vielä hautuu, mutta tulossa sekin on! Näppärästi juuri kun olen avautunut, miten matkabloggaus ja perinteiset postausformaatit (joihin hotellijutut mukaan luen) ei oikein nappaa, koska ovat muka pinnallisia :D Mäkin ehkä mieluiten luen tekstejä maailmalta, mutta en varsinaisia reissukirjoituksia. Ne usein jää sellaiselle “länkkäri ihmettelee muun maailman kummallisuuksia” -tasolle tai latteiksi päiväkirjoiksi reissulta asianmukaisine ateria- ja hotellikuvineen, eikä niissä yhtä hyvin kuulu kirjoittajan oma ääni ja mielipiteet. Mun mielestä ainakin aidosti mielenkiintoinen reissukirjoittaminen on yksi vaikeimmista kirjoittamisen muodoista, koska siinä niin monet fraasit, tunnelmat ja stereotypiat toistuvat niin usein. Miten keksiä jotain uusia kerronnan muotoja, siinä riittää pohdittavaa.

  • Niin mustakin Veera! Kiitos, toivottavasti näille tosiaan riittää myös innokkaita katselijoitakin, etten viikosta toiseen puhu tyhjälle näytölle, se se vasta surullista olisikin :D Suosittelen kyllä, oon aika varma jo nyt, et tää on aika hauskaa puuhaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *