IG Travel Thursday: Vieras naapurimme Pietari

On aikani kertoa teille hieman Pietarista, kaupungista jossa valitettavan harva suomalainen on käynyt länsinaapuriimme verrattuna. Mielikuvissani Pietarin tunnelma oli sekoitus tsaarien arvokkuutta ja neuvostohenkistä autenttisuutta. Mahtipontisten kultakupolien ja karujen betonikuutioiden seasta olin vakaasti päättänyt löytää jotain muutakin ja missiossani mielestäni onnistuinkin. Kuten salaa toivoinkin, Pietarista löytyy roppakaupalla alakulttuurien kuhinaa ja minun mieleistäni pöhinää. Löytyy räppiä, katutaidetta ja asennetta. Toisaalta, ilahduin suuresti myös Eremitaasin tiibetiläisestä ja mongolialaisesti taiteesta, joka salakavalasti oli jemmattu kolmannen kerroksen syövereihin. Joskus onnistun myös yllättämään itse itseni.

Pääsiäiselle sijoittunut kolmen yön matkani oli myös hetki hengähtää, hoivata kaikesta kiireestä stressaantunutta minua. Salapoliisityöni lisäksi melko antaumuksella annoin itseni eksyä, harhailla yhden maailman syvimmän metron rullaportailla ylös ja alas (pietarilaiset muuten varmaan viettävät uskomattoman suuren osan elämästään näissä rullaportaissa seisoskellen ja kirjoja älykkään näköisinä lukien) sekä välillä istuksien hotellihuoneemme ikkunalaudalla kaupunkia ylhäältä päin ihmetellen.

Breikkini oli onnistunut. Suomeen palasi levännyt, entistä ehompi minä.

thumb_IMG_2490_1024

thumb_IMG_2489_1024
thumb_IMG_2534_1024thumb_IMG_2535_1024thumb_IMG_2552_1024thumb_IMG_2595_1024Processed with VSCOcam with f2 presetthumb_IMG_2582_1024thumb_IMG_2550_1024thumb_IMG_2551_1024thumb_IMG_2606_1024thumb_IMG_2626_1024

Tämä postaus on osa joka kuun ensimmäinen torstai vietettävää Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown – blogista, Nella Kaukokaipuu – blogista ja Veera Veera Bianca – blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

25 vastausta artikkeliin ”IG Travel Thursday: Vieras naapurimme Pietari

 1. Olin samaan aikaan Moskovassa, ja kuvasi voisivat olla yhtä hyvin sieltä. Niin samanlainen fiilis näistä tuli. Oikein hävettää sanoa, että olen ollut Pietarissa vain ohimennen työmatkalla. Sinne todella pitäisi palata ajan kanssa, edes pitkäksi viikonlopuksi.

  • Moskovassa olisi myös kyllä tosi kiva käydä, jotenkin olen aina ajatellut että se olisi jotenkin vieläkin autenttisempi ja “venäläisempi” ja Pietari olisi sen hieman eurooppalaisempi pikkusisko. Pitkä viikonloppu on juuri hyvän pituus Pietarille. Sitä lyhyemmässä ajassa ei ehdi kyllä nähdä juuri mitään, sen verran suuri kaupunki on kuitenkin kyseessä.

 2. Pietari on kaunis ja varsinkin Pietarin metro ihan omanlaisensa – niin upea. Kolme päivää on varmasti ollut oikein sopiva aika. Me käytiin vain risteilyllä, joten kaupungissa ehti olla vain päivän. Olisi kiva päästä näkemään kaupunki myös hämärän tullen. :-)

  • Pietarin metrossa on kyllä tunnelmaa! On aika sopiva tosiaan, sen lyhyemmässä ajassa ei valitettavasti ehdi nähdä juuri mitään ja nuo risteilyt on vähän petollisia. Musta tuntuu että mulle tulis vaan vähän paha mieli sellaisella, näkisi nopeasti mielenkiintoisia paikkoja, mutta ei olisi aikaa jäädä niitä tutkimaan. Illalla ylös nousevat sillat on aika hauskoja! Lisäjännitystä elämään lisäsi se, pääseekö enää Pietarin yöstä takaisin hotellille, vai onko sillat kiinni ja tie selvä :D

  • Totta! Mä myös nautin siitä että vihdoin olen päässyt itänaapurissa käymään. Itse tulee helposti päiviteltyä, jos ulkomaalainen ystävä ei ole koskaan käynyt naapurimaissaan, vaikka itsellään ei kyllä pitäisi olla mitään sanottavaa :D

 3. Oon ite käyny Pietarissa viimeks vuonna 1997 ja sanon koko ajan että olis kiva mennä, mutta vielä ei oo osunu oikeaa hetkeä kohdalle. Eremitaasin muistan olleen kaunein näkemäni rakennus siihen astisessa elämässäni!

  • Jep, ja loppujen lopuksi Pietarin reissuun riittää ihan vaan se viikonloppukin, kun sinne niin näppärästä hurauttaa vaikka junallakin. Mä en hirveän helposti innostu rakennuksista, mutta Eremitaasi oli kyllä hieno!

 4. Me oltiin miehen kanssa jo vähällä lähtee Pietariin, kun bongasin niitä viisumivapaita risteilyjä jotain 25 eurolla. Ei kuitenkaan saatu aikatauluja mätsäämään niin jäi tällä kertaa menemättä :( Uusi yritys joku toinen kerta! Hienoja kuvia (:

  • Ehkä ihan hyväkin, koska mä suosittelisin ehdottomasti vähän pitempää reissua kun niitä lyhykäisiä risteilyitä. 72 tunnin aikana ehtii nähdä tositosi vähän, Pietari on niin iso. Mutta pitäkää ehdottomasti mielessä, se on tosi jees kaupunki! Kiitos paljon :)

 5. Minä olen yksi niistä suomalaisista joka ei ole ikävä kyllä käynyt Pietarissa, muuta kuin huristanut junalla ohitse kohti Moskovaa… Kovasti kyllä tekisi mieli, mutta vielä ei olla sinne asti ehditty. Hienoja kuvia ja tunnelmia!

 6. Erityisen hieno tuo seinämaalaus, jossa on tuo tukaani!
  Tuo lauseesi siitä, että viisumisirkuksen takia siellä käydään valitettavan vähän esimerkiksi Tukholmaan tai Tallinnaan verrattuna taitaa nykyisin olla vain osa totuutta – erityisesti vanhemmissa ikäluokissa (joilla on tietysti paljon vapaa-aikaa vaikka matkustaa), Venäjän nykyinen poliittinen tilanne karkoittaa kyllä tehokkaasti ajatuksen lähteä käymään Venäjällä.
  Mutta kieltämättä Pietari on monelta osin kaunis – itsekin on siellä tullut käyty, kerran Leningradin aikana ja toisen kerran Pietarissa.

  • Niin on, tuollaisen voisin minäkin ottaa kotitalooni aivan milloin vain :) Ehkä puhuinkin viisumien osalta ennen kaikkea oman ikäpolveni puolesta, monen tuttavani suusta olen kuullut valittelua kalliista ja hankalista viisumeista. Mutta tosiaan monella varmasti nykyään painavat nuo mainitsemasi seikat myös, aivan totta! Toisaalta ymmärrän, että moni haluaa tietoisesti boikotoida Venäjää ja olla matkustamatta, mutta loppujen lopuksi eihän se poliittinen tilanne siellä matkailijalle juurikaan näy. Harmi myös jos joku jättää menemättä ihan vain pelon ja lehdistä luettujen juttujen takia.

 7. Venäjä oli vielä Suomessa asuessani jotenkin yhtä aikaa niin lähellä mutta kuitenkin kaukana. Ei silloin ennen vuosituhannen vaihdetta tainnut olla niin helppoa edes mennä sinne, kai? Viikon olen reissannut viime vuosituhannen lopussa Karjalan kannaksilla, mutta isot kaupungit ovat edelleen käymättä. Tällä hetkellä ei juuri kiinnostaa edes mennä, mutta varmasti jossain vaiheessa pitää ainakin Moskovassa käydä, ihan yleissivistyksen kannalta :)

  • Henkinen etäisyys on kyllä yhä Venäjälle paaaaaaljon pidempi kuin vaikkapa Ruotsiin tai Viroon. En osaa oikein verrata aiempaan, mutta etäisyyttä on yhä, vaikka tosiaan sinne maitse pääsee paljon lyhyemmässä ajassa kuin Tukholmaan. Toisaalta, jos vuosiviisumi löytyisi taskusta, niin Pietarissahan olisi tosi helppo huristella vaikka kuukausittain.

   Ihanaa muuten, etten ole ainoa joka ajattelee Venäjän vierailun olevan jo aika sivistyksellinen seikka. Ainakin mä koin, että nyt on yksi yleissivistyksen aukko paikattu ainakin hieman, kun tuli ensi kertaa siellä käytyä :) En nyt tiedä tulinko kovin paljoa sen viisaammaksi, mutta ainakin omatunto on nyt puhdas. Moskovakin tosin kiinnostaa! :)

 8. Kiitos tunnelmista! Oli mukava lukea, vaikka Instassa kuvia jo katselinkin. Viisumilisä matkan hinnassa kai minuakin arveluttaa; vaikka vajaa viisikymppisenä olen kuullut paljonkin tarinoita sukkahousuturismin ajalta, ymmärrän ja uskon aikojen myös monin tavoin muuttuneen.

  Mieli tekisi käydä, kun moni ystävä on ollut töissäkin tuollapäin, ja juna kolkuttelisi melko vierestä… Täkäläisethän käyvät ostoksillakin vähän väliä, hakemassa bensaa vaikka. Kuulemma viisumin kanssakin kannattaa.

  • Kiitos, Anna! Mulla myös tähän saakka jäänyt käymättä hinnan takia. Kun viisumi tuo noin kahdeksankymppiä lisää, tulee reissulle matkoineen hintaa sen verran että samalla rahalla pääsee aika paljon kauemmaskin. Siskoni asuu Lappeenrannassa ja on hauska häneltä kuulla välillä suomalaisista, jotka juurikin tuota rajan takana ajelua harrastavat. Mutta mikäs siinä, kun siinä lähellä asustelee ja vuosiviisumi taskusta löytyy.

 9. Monen monta kertaa Pietarissa käynyt ja justiinsa myös pääsiäisenä viimeksi! Sulle ja muillekin varoituksen sana – Pietarissa EI saa kuvat metrossa eikä portaissa! Olen kerran saanut vihaisen läksytyksen portaiden alapäässä istuvalta vahdilta, että oksat pois!!! Ymmärsin mitä sanoin, mutta heittäydyin uunoksi turistiksi :D Kerran yritin vaivihkaa eräällä kauniilla metroasemalla kuvata, kun joku paikallinen tuli sanomaan, että asemilla ei saa kuvata. Nykyisin jos edes mieleen tulee kuvata, niin teen sen hyvin, hyvin salaa ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *