Oho, Suomessakin on hostelleja!

Minussa on selkeästi kaksi puolta: säntillinen ja järjestelmällinen, perfektionismiin pyrkivä suomiminä sekä sen totaalinen vastakohta, kaoottinen “carpe diem” -reissuminä. Moodini on aina joko-tai. Eihän Suomessa ole seikkailuja, eihän täällä edes reppureissata. Vai hetkonen, mitä jos…?

Koin herätyksen tammikuussa vieraillessani Tampereella aivan tavallisena turistina. Olin tullut vain yhdeksi yöksi, jonka vietin Sokos Hotel Villassa. Kun kuitenkin kuulin mahdollisuudesta jäädä toiseksi yöksi, päätin samantien venyttää reissuani. Syy oli ennen kaikkea se, että pääsin viimein kokeilemaan hostellielämää ensimmäistä kertaa ihan Suomessa.

Majoituin siis Tampereen Dream Hostellissa, jonka Suomen Hostellijärjestö (tai silloinen Retkeilymajajärjestö) on valinnut vuoden hostelliksi vuonna 2011 ja käsittääkseni hostelli on muitakin palkintoja ja tunnustuksia keräillyt kiitettävästi. Pyysin päästä isoimpaan dormiin – mitä enempi väkeä sen parempi, totesin – ja intoa puhkuen painelin sisään. Hieman pettyneenä totesin siellä olevan vain yhden ihmisen lisäkseni, mutta mitäpä muuta voi harmaan tammikuun Suomelta odottaa, se kun ei liene viehättävintä aikaa turisteille.

IMG_1433-7

Dream Hostellissa kiva lisä on yläkertaan viime vuonna perustettu Dream Hotel, joka oli ainakin omaan silmääni tyylikäs, skandinaaviseen tyyliin sisustettu edullinen design-hotelli. Minua viehättää tosi paljon valoisuus, avaruus ja luonnonmateriaalien, kuten vaalean puun käyttö, ja niitä juuri yläkerrasta löytyi. Hotelli on herättänyt kiinnostusta kansainvälisestikin, ainakin uusimman Mondon (5/2015) sivun pituisen jutun mukaan, juurikin sisustuksensa ansiosta. Enkä kyllä ihmettele, sillä itse olisin voinut kotiuttaa samantien keittiötilan pöödät ja tuolit sekä käytävällä roikkuneen rottinkikeinun. Meidän porukastamme Angata-blogin Rosita ja Popot pogoillen -blogin Anna majoittuivat hotellin puolella ja he ovat kirjoittaneet tästä omat postauksensa.

IMG_1438-12

Hostellin puolella oli kuitenkin myös tosi siistiä ja minun silmääni jopa hieman hotellimainen fiilis sielläkin, ainakin moniin varsin vaihteleviin maailmalla nähtyihin hostelleihin verrattuna. Jotenkin on jo oppinut odottamaan mahdollisimman vähän, jotta ei pety, sen verran epäilyttävissä loukoissa sitä on toisinaan tullut öitään vietettyä. Pitänee opetella nostamaan kriteereitä suomalaishostelleissa, jos taso muuallakin on näin korkea. Keittiö oli suuri, ja iso plussa reppureissaajalle on aina kaapeista löytyvät valmiit ruokaöljyt ja mausteet ruoanlaittoon sekä ilmainen tee. Paikallisuutta oli tuotu mukaan nimeämällä huoneet tamperelaisten nähtävyyksien mukaan ja ovista pystyi bongailemaan nimiä kuten Särkänniemi, Vakoilu, Pyynikki, Näsinneula ja Kalevan kirkko. Oleskelutilan televisiossa pyöri päiväsaikaan Ylen uutistiedotteet englanniksi, mikä oli tosi fiksu idea. Itse ainakin reissatessa tykkäisin seurata hieman mitä maassa tapahtuu ja useimmiten seuraankin, mutta se yleensä vaatii englanninkielisen sanomalehden maanista metsästystä. Myös ilmoitustaulun viikkokalenteri oli mainio, sillä sinne oli merkattu niin keikkoja, museoiden ilmaispäiviä kuin naapurin joogatuntejakin.

IMG_1432-6IMG_1430-5IMG_1436-10 IMG_1435-9IMG_1441-15

Huoneeni oli 16 hengen dormi, mutta tilaa oli silti riittävästi – toki osittain siitäkin syystä, että meitä oli vain kaksi. Sänkyjen alla oleviin puulokeroihin sai näppärästi arvotavarat jemmaan ihan ilman rämiseviä metalliovia, jotka tuntuvat olevan monessa maassa suosittuja, mutta joita kanssanukkujat inhoavat yli kaiken. Joka punkan oma lukulamppu on myös aina mahtava juttu. Mikään ei ole inhottavampaa kuin siristellä printtiä taskulampun valossa, jos haluaa lukea ennen nukkumaanmenoa muita herättämättä.

IMG_1336-3

Dream Hostel on ehdottomasti tunnustuksensa ansainnut, sillä niin puitteet, rautatieaseman läheinen sijainti kuin asiakaspalvelukin ovat enemmän kuin kunnossa. En tiedä olenko sitten hieman kiittämätön asiakas vai kuinka, kun jopa hieman toivoin lisää rähjäisyyttä ja rosoa – tai ehkä pikemminkin lisää persoonallisuutta ja väriä – kaiken sinivalkeuden ja siisteyden keskelle. Ehkäpä seinämaalauksia tai jotain johon voisi kerätä terveisiä tai viestejä hostellissa majoittuneilta reissaajilta? Hostelleissa mielestäni siellä käyneiden jälki saisikin hieman näkyä, sillä se inspiroi myös muita. En itse ikinä unohda sitä, että idean omaan maailmanympärysmatkaani sain Helter Skelter -hostellissa Berliinissä chileläiseltä reppureissaajaystävältäni. Näitä tarinoita kuuluisi ehdottomasti jakaa. Silti, vaikka henkilökohtaisesti pidin enemmän hotellipuolen sisustuksesta, olen aika vakuuttunut siitä, että varsinkin kesäaikaan parempi meininki löytyy alakerran puolelta, ja se on se mikä minulle merkitsee kaikista eniten reissussa: hyvä fiilis ja mahtavat uudet tuttavuudet, joihin yleensä juurikin hostelleissa tutustuu!

Tämän myötä paljastan, että jonkinlaista jatkoa on tälle kokemukselle luvassa, sillä ilmassa on jälleen seikkailun tuoksu. Mutta mistä ihmeestä on kyse, sen kerron myöhemmin – ehkäpä jo myöhemmin tänään.

Postaus on kirjoitettu yhteistyössä Dream Hostellin kanssa. Bloggaaja yöpyi ilmaiseksi yhden yön ajan dormissa.

8 vastausta artikkeliin ”Oho, Suomessakin on hostelleja!

 1. Kivan näköistä tuolla hostellinkin puolella! Ja tosi hauska idea toi viikko-ohjelma, se aiheuttaa varmasti impulsiivista osallistumista Tampereen tapahtumiin. Ehkä tuolla jo ens kerralla on sellanen terveisiä-taulu sun toiveesta! :)

  • Joo, varsinkin just Tampereella vieraileville, niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille on tosi jees tietää mitä kaupungissa tapahtuu, itsekin tykkään tosi paljon käydä tapahtumissa reissatessa :) Katsotaan!

 2. Mä kans kävin testaamassa tuon Dream hostellin loppukesästä viime vuonna ja tykkäsin kovasti. Mä olin tosiaan elokuussa, jolloin tuo iso dormi oli melkein täynnä, mutta silti oli aika rauhallista ja sain hyvin nukuttua. Kivaa porukkaa tapas ympäri maailman ja päivinä vietettyä kavereiden luona Tampereella sain vetäytyä hostelliin viettämään vähän vähän eri tavalla omaa aikaa kun kavereiden nurkissa. Tänä kesänä taas testaukseen tulee Helsingin hostellit, kun muutan alkukesästä pois Helsingistä, mutta töiden takia joudun loppukesään asti viettämään vielä paljon Helsingissä aikaa. Odotan mielenkiinnolla Helsingin hostellikesää :)

  • Musta oli myös hauska huomata se, että kyllähän reppureissarimeininkiä ja kansainvälisyyttä löytyy lähempää kuin arvasinkaan! Onneksi Jyväskylästä ei hostellia löydy, muuten helposti roikkuisin se oleskelutiloissa harva sen ilta :D Hostellit on kyllä tosiaan vähän erilainen tapa kokea Suomea!

  • Oli joo, ja oli kyllä viimeisen päälle mietitty kaikki mitä reissaajat tarvitsee. Nojoo, sit ei varmaan hirveästi tule käytyä :D

 3. Hauska päästä kurkistamaan Dream Hostellin sisätiloihin. Olen ehtinyt jo parin vuoden ajan kulkea kyseisen hostellin ohi lähes päivittäin matkallani yliopistolle. Tilat näyttävät erittäin tyylikkäiltä ja siisteiltä. Paikallislehdessä olikin juttua tuosta hotellipuolesta. Ymmärrän kyllä hyvin, mitä tarkoitat tietyn rosoisuuden puuttumisella. Skotlannissa yhden hostellin vessassa oli aivan ihana liitutaulu täynnä tervehdyksiä eri maista. Oli ihanaa lisätä sinne terveiset Suomesta. Toivottavasti Dream Hostellissakin otetaan käyttöön jonkinlainen “vieraskirja” :)

  • Joo, mä jollain tapaa tykkään että on sopivasti paikat rempallaan. Ihan mun lemppareita ovat hostellit, joissa on kommuunihenkeä, esim. yhteinen olohuone ja paljon lattiatyynyjä ja vilttejä tai Istanbulin kissahostelli, jossa vieraat saivat ilmaisia öitä seiniin maalaten tai oleskelutilan kitaralla musisoiden. Tällainen meininki miellyttää mua kaikista eniten. Mutta ei Dream Hostellissakaan mitään moitittavaa suoranaisesti löytynyt, siisteyshän on tietty aina vain plussaa :) Jonkinlainen tyhjähkö vieraskirja kyllä siellä oli, mutta jokin luovempi ratkaisu – kuten vaikka tuo vessan liitutaulu – ois huippu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *