Päivä 4: Levitunturin valloitus ja mönkijäseikkailuja

Sunnuntai on lepopäivä, tuumasimme ja päätimme pitää tuolloin tukikohtamme visusti Levin toukokuisen uneliaassa kylässä huilien näin liftauksesta. Muutoin kyllä levosta ei ollut oikein tietoakaan, ainakaan fyysisessä mielessä. Mieli kyllä lepäsi silti, niin hieno päivä meillä oli.

Olimme sopineet etukäteen meille hieman ohjelmaa Levin matkailun kanssa ja niinpä treffasimme Lapin Luontoelämyksen Raijan, jonka aikomuksena oli viedä meidät Levitunturin valloitukseen – lumikengillä. Vaikka muutoin Lapin mailtakin lumet ovat jo sulaneet, rinteistä sitä vielä löytyy. Tosin Raija kyllä epäili tämän olleen kevään viimeinen lumikenkäily, mutta saa nähdä miten käy. Ajoimme autolla ensin ylös lähelle kotaa, josta jatkoimme matkaa lumikengin kohti huippua. Matkalla tuli kyllä kuuma, mutta pidimme välillä huilitaukoja, ettei nyt aivan hiki päässä ja veri suussa tarvinnut tosiaankaan kiivetä. Huipulla avautui odotetustikin melkoiset maisemat. Raija esitteli meille lähimaisemat ympäröiviä tuntureita, vesistöjä ja majapaikkoja myöten, mukaan lukien luksusmökit joissa itse Putininkin tiedetään yöpyneen.

Aikaisemmin olen lumikenkäillyt ainoastaan Tampereella, tuolloinkin hieman niukalla hangella lumijalkapalloa pelaten. Siinä mielessä tämä oli tosi erilainen ja uusi kokemus. Oli jännää päästä testaamaan lumikenkiä in action, oikeissa olosuhteissa kunnon hangessa ja rinteessä. Yllätyin suorastaan miten hyvin teräspiikit pitivät ylä- ja alamäissäkin, joten alaskin sai lompsia aika huolettomasti ilman liukastumisen vaaraa. Alaspäin mentäessä kuljettiin myös lumiharjannetta pitkin, jossa myöskin kengät toimivat mainiosti. Sauvoista taas sai kivasti tukea, ovathan kengät äkkiseltään jalkaan laitettuina aluksi hieman huterahkonkin tuntuiset. Tuumailinkin lopuksi, että olisipa mielenkiintoista tehdä pitempikin reissu lumikenkäillen, jokin kaukaisempikin määränpää kiikarissa – ja vaikkapa yöpyen ulkosalla revontulia ihaillen, kuten Raija kokemuksistaan kertoili. Kesällä puolestaan ihan ehdottomasti haluaisin kokeilla koskenlaskua autonrenkaalla, aivan kuin Laosin Vang Viengissä tuubaillen konsanaan.

Lopuksi hörpimme kuumaa mehua rinteen kodassa ja paistoimme makkarat samalla turinoiden. Saimmepa siinä tulen loimutessa kuulla saamelaistarinankin.

IMG_3630IMG_3632IMG_3685

Tämän alkulämmittelyn jälkeen päivämme jatkui Kinos Safarin kanssa Joffen johdolla. Vuorossa oli hieman vauhdikkaampi ohjelma, nimittäin mönkijäajelu. Tästä olin myös tosi innoissani alusta saakka, enkä joutunut pettymään. Suvi-Tuuliaa hieman jännitti ensi alkuun, sillä hän ei ollut koskaan moisen menopelin kyydissä ollut, ajamisesta puhumattakaan. Vaan kyllä hänkin melko innosta puhkuen paikalta poistua, itsensä ja pelkonsa voittaneena ylivoimaisesti. Go Suvi!

Kinos Safarilta saimme kaikki varusteet, joten viimasta ja kylmästä ei tosiaankaan tarvinnut huolehtia. Lähinnä Michelin-ukkoja muistuttavina kömmimme pakettiautoon, jolla matkasimme noin 10 kilometrin päähän Könkäälle ja vaihdoimme pakun mönkijöihin. Eipä mennyt kauaakaan, kun jo kruisailimme pitkin Könkään metsiä.

Mönkijäajelu oli aivan yhtä hauskaa kuin muistelinkin. Itse olen niillä jonkin verran ajellut, mutta silti siihen ei kyllästy koskaan. Lisäksi uudet maastot tietysti aina ovat kymmenen kertaa jännempiä, kuin Savon kotikulmat. Me ajoimme yhdellä mönkijällä, mutta vaihdoimme välissä kuskia. Puolivälissä reissua pidimme pienen evästauon Levitunturi taustallamme kohoten. Erityisen hauskaa varmaankin kaikkien mielestä oli löytämämme mutainen, vesilammikkojen täyttämä pehmeä tienpätkä, jolla päästiin hieman testaamaan mönkijää niissä oikeissa olosuhteissa. Voin kertoa, että Könkään metsistä poistui pari melko mutaista ja kuraista tyttöä.

Safareita tehdään myös jängille sekä hieman haastavampiin maastoihin, joissa kuulemma lähestulkoon aina joku mönkijä joudutaan jossain vaiheessa kiskomaan vinssillä takaisin maalle. Olisipa hauskaa testatakin joskus omia ajotaitoja hieman haastavammalla lenkillä. Eipä siinä, kyllä minulle pitkät suorat, reippaampi vauhti ja lentävä sora kelpaa oikein hyvin myös. Talvella puolestaan safarit tehdään moottorikelkoilla, mutta se on minullekin ihan vieras juttu. Lisäksi kaiken muun ohella Kinos Safareilla on Suomen pohjoisin SUP-lautavuokraamo!

IMG_2071IMG_2076IMG_3633IMG_3631

Päivä päättyi mitä sopivimmin Kylpylähotelli Levitunturin kylpyläosastolle. Satuimme Leville juurikin kylpylän 25.5. saakka jatkuvan vuosihuollon aikaan, joten auki oli vain kuntoiluallas ja poreallas. Melko harmi, sillä aitojen yli kurkkimamme mukaan kylpylä on aikamoinen. Nautiskelimme kuitenkin aikamme suihkuosaston parista saunasta ja lilluimme jonkin aikaa porealtaassa. Rentoutui siinäkin vallan mainiosti vauhdikkaan päivän jälkeen.

Tämän päivän myötä kuultuani myös muista Levin aktiviteettimahdollisuuksista, kumosin omat epäilykseni siitä, että Lappi on vain talvi-ihmisiä varten. Itse en juurikaan välitä lumesta, talvesta ja kylmästä ja olen mieltänyt Lapin vain laskettelijoiden mekaksi ja siksi sitä tähän saakka vältellyt. Nyt jo haaveilenkin ruskaretkestä Lapin metsiin vaeltamaan, koskia laskemaan, huskyja tapaamaan ja ihan erityisesti saamelaiskulttuuriin tutustumaan. Nythän olemme hieman huonoon aikaan liikenteessä, sillä tulvien takia vesiaktiviteetit eivät ole mahdollisia ja huskypaikat ja Samilandiakin pitävät oviaan kiinni keräten energiaa kesäkautta varten. Toisaalta, lumikenkäilystä tykkäsin tosi paljon ja varmasti tykkäisin myös moottorikelkkailusta, joten ehkä vielä pitäisi antaa Lapin talvellekin tilaisuus – täytyyhän ne pohjoisen revontuletkin kerran elämässään nähdä, eikö?

Päivä Levillä

Matkattuja kilometrejä: 0 km liftaten (ellei lumikengillä ja mönkijällä taitettuja lasketa)

Päivän sitaatti: “Ylläksellä minäkin alan pelata pelikonetta!” (Minä Suvi-Tuulian voitettua 23 euroa kylpylän aulan pelikoneesta.)

Päivän aktiviteetit toteutettiin yhteistyössä Levin matkailun kanssa. Retkemme toteuttivat Lapin Luontoelämys ja Kinos Safaris. Ajatukset ja mielipiteeni ovat silti täysin omiani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *