Päivä 5: Kovin ovat Lapin kylänraitit hiljaisia toukokuussa

Leviltä Ylläkselle näytti matka sen verran lyhyeltä, että senkin päivän ajattelimme ottaa suhteellisen rennosti. Levin liikenneympyrä näytti huolestuttavan hiljaiselta, mutta toisaalta olimme aika luottavaisin mielin, että näin lyhyelle etapille kyyti varmasti löytyy. Olimme aika lailla oikeassa: liikenneympyrän jälkeiseltä sijainniltamme eka kyyti löytyi noin kymmenessä minuutissa yhdeksännen ohi ajaneen auton pysähtyessä kohdallemme. Pääsimme Kittilän risteykseen, josta auto otti kyytiin ihan muutamassa minuutissa. Melko menestys, ellen sanoisi.

IMG_3134-4IMG_3144-5

IMG_3680

Kuskimme oli mahdottoman mukava ja vei meidät 7 Fells Hostellille saakka. Auton kurvatessa pois pihasta tajusin puhelimeni jääneen takapenkille. Poroja nähdessämme olin innostuksissani sen sinne viskannut kaivessani kameraa repustani, ja sinnehän se sitten jäi kun loppumatkan tärisin vain näkemästämme. Onneksi tiesimme miehen määränpään ja meinasimme hostellin omistajan kyydillä lähteä perään. Emmepä sinne saakka ehtineet, kun kymmenessä minuutissa mies ajoi takaisin pihaan puhelmeni tuoden. Maailmassa on sitten ihania ihmisiä. Tosin en usko, että näin kävisi kovin monessa muussa maassa.

Äkäslompolon kylällä meillä ei juurikaan suunnitelmia ollut, ainoaksi tavoitteeksemme oli muodostunut kuuluisalla Jounin kaupalla käynti, mutta sekin oli nopeasti hoidettu. Meitä piristi erityisesti sisäänkäynnillä jaettu ulkomaalaisille printtu ostosopas, jossa esiteltiin suomalaisia elintarvikkeita ja opastettiin esimerkiksi juustohöylän käyttöön. Kaupalta matka jatkui kohti Yllästunturia, joka oli vielä lumen peitossa. Sitä me pian lähdimmekin kipuamaan ja lähestulkoon toivoimme omistavamme lumikengät. Tunnin kapuamisen jälkeen kuitenkin saavutimme yhden hiihtohissin pään, nousimme sen päälle tikkaita pitkin ja nautimme ostamistamme eväistä. Olisi voinut lounaan nauttia huonommissakin maisemissa. Alastullessa kovasti toivoimme, että olisimme tajunneet napata edes pari Jounin kaupan muovipussia joilla laskea rinnettä alas. Mutta harvoin sitä tulee juostua tunturin hankia pitkin alas, joten olihan sekin ihan hauskaa.

IMG_3157-1IMG_3172-2IMG_3191-4IMG_3207-6

Intensiivinen reissaustahti alkoi jo hieman tuntua ja siksipä illan koomailimme hostellillamme ja itse taisin ottaa parin tunnin päikkäritkin. Tähän aikaan vuodesta Levi ja Ylläs ovat äkkiä nähty. Missään ei ole ketään lukuunottamatta muutamia paikallisia, jotka eivät ole kirmanneet kevätloman viettoon muualle. Lumi on sen verran jo sulanut, että talviaktiviteetit eivät enää pyöri, mutta esimerkiksi tulvien takia kesäaktiviteetitkaan eivät vielä pääse käyntiin. Esimerkin mukaisesti loputkin palvelut sulkevat ovensa. Niukanlaisesti on ravintoloita ja majapaikkoja auki, eikä edes huskypuistoihin tai Samilandiaan pääse. Äkäslompolossa on tasan yksi ruokapaikka auki ja Jounin kauppakin sulkee toukokuussa joka ilta jo kuudelta.

Toisin kuin voisi luulla, meille tämä on käynyt aika kivasti. En muutenkaan välitä turistiryysiksestä, enkä tosiaankaan edes haluaisi nähdä kun Levin pikkuruisen kylän kaikki 25 000 vuodepaikkaa ovat täytettyinä. Toki haluan täällä vielä käydä kosket laskemassa ja saamelaisjutut kokemassa, mutta ensikokemuksena tämä on varmasti just hyvä.

Entäs ne paskat nähtävyydet? Levillä jouduimme sitä hieman pohdiskelemaan, sillä siellä juuri niitä ei ole, ei hyviä eikä huonoja. Päädyimme kuitenkin liikennetympyrän halkokasaan, sillä niiden määrän laskemisesta on käsittääksemme joskus järjestetty kilpailuitakin. Äkäslompolossa voiton vei, mikä muukaan kuin Jounin kauppa, osittain jo siksi, että julkkiskauppias Sampo oli lähtenyt lomailemaan Kroatiaan.

IMG_3129-3IMG_3194-5

Levi–Äkäslompolo

Matkattuja kilometrejä: 65 km

Kyytien määrä: 2

Matkustusaika: 1h 10min

Liftausajat: 10min ja 3min

Majapaikka: 7 Fells Hostel

Päivän sitaatti: “Kyllä minä vaan ymmärrän takatäkäläistä sielunmaisemaa!” (Suvi sen jälkeen, kun rovaniemeläinen matkailuyritys alkoi seuraamaan häntä Instagramissa, mitä ilmeisimmin Jounin Kaupassa otetun kuvan ansiosta.)

Reissumme on toteutettu yhteistyössä Suomen Hostellijärjestön kanssa. Vaikka 7 Fells Hostel ei tähän verkostoon kuulu, saimme sielläkin yöpyä ilmaiseksi.

6 vastausta artikkeliin ”Päivä 5: Kovin ovat Lapin kylänraitit hiljaisia toukokuussa

 1. Ihan huippu reissulta vaikuttaa tuo teidän matka! :) Liftaus on kyllä parasta, siinä kun saa ilmaisen kyydin lisäksi kiintoisia tarinoita kuskeilta. Ja voi joutua niin random paikkoihin ja tilanteisiin, että naurattaa vielä vuosienkin päästä! Onhan niitä vähän pelottaviakin kuskeja vastaan tullut, mutta hyvät kokemukset kyllä vie voiton sata-nolla.

  Mutta voi jumpe jos itekin pääsis ihan ilmaiseksi hostelleissa yöpymään!

  • Sitä se olikin! Liftaus tosiaan tuo ihan huimasti lisäarvoa tällaiselle reissulle, niin paljon kuskit vaikuttavat päivänkulkuun. Joo, tosi kiitollinen olen, että hostellijärjestö innostui mun reissuideasta ja lähti mukaan, tämä yhteistyö oli mulle ihan huippujuttu ja tälle reissulle just sopiva :)

 2. Voi rääky miten hiljasta sielä oikeasti on! Vaikka Rollo onkin turistikaupunki, se onneksi elää sesongin ulkopuolellakin :D Kesällä Levillä on kans hauska pysähtyä, saa olla kyllä iiihan rauhassa ^^

  • Joo mä luulin että Kangasniemi on hiljainen kylä, mut tuo Levi ja Ylläs… mut kuten sanoinkin niin onneks meitä ei haitannut laisinkaan! :) Voin uskoa! Mä en usko et ne turistisesongit edes oiskaan mua varten, joten kesä vois olla myös hienoa aikaa piipahtaa, syksyn ruskasta puhumattakaan.

 3. Mielenkiintoinen reissu teillä :) Liftaaminen kiinnostais, samaten sohvasurffaaminen, mutta tunnen olevani liian varovainen ja mukavuudenhalunen kumpaankaan aktiviteettiin.

  • Kiitti! Euroopassa (ainakin läntisessä) sohvasurffaus on ihan jees, elintaso nyt kuitenkin kaikilla sohvasurffaajien majoittajilla on kuitenkin ihan tolkullista. Afrikassa sohvasurffaus vaatii ehkä jo vähän enemmän sopeutumiskykyä :) Mut pidemmän päälle tietty pelkkä surffailu voi käydä raskaaksi, kun kuitenkin ideana on myös viettää aikaa hostin kanssa. Jos siis omaa aikaa ja rauhoittumista kaipaa, silloin hostelli on parempi idea. Mut ikinä ei mitään epäilyttävää tilannetta kyllä ole tullut sohvasurffatessa ja liftatessakin ne pari hieman oudompaa sattumusta ovat lopulta olleet vain oman pään sisällä ja kaikki on aina mennyt hyvin. Liftaaminen vasta mukavaa tavallaan onkin: kyydin usein saa lähemmäs määränpäätä (usein jopa ovelle saakka) kuin julkisilla, pitkillä matkoilla pysähdytään vessa- ja ruokatauoille ja tilaakin on autoissa enemmän. Mut tietty sateessa peukalokyydin odottaminen voi käydä tylsäksi, jos liikenne on hiljaista :D Kaikki on suhteellista. Mut jos kiinnostaa niin suosittelen kyllä todellakin edes kokeilemaan ja kokeilemaan onko se sun juttu, ihan rohkeesti kaveri messiin ja menoksi! Liftaaminen varsinkin on melko koukuttavaa hommaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *