IG Travel Thursday: Acapulco – Lomaparatiisista väkivallan pesäkkeeksi

Onneksi en googlaillut sen enempää Acapulcon väkivaltatilastoja ennen viime viikonlopun reissuamme – olisi voinut vähän hirvittää. Olin etukäteen monelta kuullut kaupungin olevan nykyisin vaarallinen, mutta näin tunnutaan sanovan suunnilleen puolesta Meksikon kaupungeista. Tällä viikolla alkoi uteliaisuuteni herätä ja aloin etsimään lisätietoa ja hupsista vain: Kaupunki on rankattu erinäisten listauksien mukaan maailman toisiksi tai kolmanneksi vaarallisimmaksi kaupungiksi, murhien mukaan määriteltynä siis. Eivät tainneet ihmiset täysin potaskaa puhua. Esimerkiksi Business Insiderin mukaan Acapulco on heti kolmantena Hondurasin San Pedro Sulan ja Venezuelan Caracasin jälkeen, sillä kaupungissa tilastoidaan noin 104.16 murhaa 100 000 asukasta kohden. Tämänkin uskon olevan vain jäävuoren huippu, sillä tuskinpa läheskään kaikki murhat tilastoihin saakka päätyvät. Muutenkin tuo samainen listaus on melko lannistavaa luettavaa. 50 väkivaltaisimman kaupungin joukosta peräti 10 sijaitsee Meksikossa. Myös Brasilia, Venezuela ja Kolumbia ovat listalla melko räikeästi edustettuina.

IMG_4798

IMG_4902Acapulcon kohdalla luvut tekee mielenkiintoiseksi se, että kyseessä on – tai nykyisin voisi kai sanoa jo imperfektissä, oli – hohdokas rantojen ja yökerhojen lomaparatiisi, jota tavattiin kutsua “Tyynenmeren helmeksi.” 1950-luvulla kaupungissa lomailivat rikkaat ja kuuluisat, kuten Frank Sinatra, Elvis (joka teki Acapulcoa kuuluisaksi vuoden 1963 elokuvalla Fun in Acapulco) ja Brigitte Bardot. Tiedetäänpä myös John F. Kennedyn viettäneen lomapäiviään ja Elizabeth Taylorin menneen naimisiin Acapulcon auringon alla. Kaikki glamour on nykyisin kuitenkin haalistunut, eikä tähtiä juurikaan näy. Acapulcon kultainen aikakausi nähtiin vuosikymmenten 1940 ja 1970 välillä, minkä jälkeen järjestäytynyt rikollisuus ja järjettömät henkirikokset ovat vieneet kauniin kaupungin maineen, erityisesti 1990-luvun alusta alkaen. Turistitkin ovat äänestäneet jaloillaan ja suuntaavat nykyisin rantalomalle ennemmin Cancuniin tai Ixtapaan.

Acapulco muuten sijaitsee Guerreran osavaltiossa. Samaisessa osavaltiossa sijaitsee Iguala, jossa vuosi sitten 43 opiskelijaa katosi mystisesti, eikä heidän kohtalonsa vieläkään ole selvinnyt. Guerrera onkin monissa ulkoministeriöiden matkustustiedotteissa merkattu oman harkinnan varaiseksi matkakohteeksi.

Tietysti Acapulcon mainetta yritetään kiillottaa väittämällä, että pahin on jo ohi. Turismi on ollut alueen pääelinkeino jo vuosikymmenien ajan, mutta nyt monien talous on vaakalaudalla ja katukuvassa näkyvät monet hylätyt hotellit. Pahin ei tosiaankaan ole ohi: väkivalta rehottaa ja huumejengit mellastavat kaikessa rauhassa. Kämppikseni on Acapulcosta ja kertoi hänen tätinsä joutuneet kidnapatuksi vain muutama kuukausi sitten. Kymmenen vuotta sitten uhrit olivat pääasiassa rikkaita, mutta nykyisin voi luodin eteen päätyä kuka vain. Onneksi täti kuitenkin päästettiin menemään, eikä käynyt sen pahemmin.

IMG_4882

Turismia täytyy minun kuitenkin puoltaa sen verran, että ulkomaalaisille harvemmin Acapulcossa sattuu mitään. Turistialueella on poliiseja joka nurkalla, eivätkä sinne pyssymiehet tule paukuttelemaan. Sen sijaan naapurustoissa ja lähiöissä kaupungin laidoilla on alueita, jonne poliisitkaan eivät suostu menemään. Turistin täytyy olla poikkeuksellisen typerä tai huono-onninen mikäli näille alueille päätyy.

Aivan kuin Acapulcoa ei muutenkin jo oltaisiin koeteltu tarpeeksi, Guerreron osavaltioon iski Hurrikaani Manuel vuonna 2013, lähestulkoon tarkalleen kaksi vuotta sitten. Pahinta tuhoa hurrikaani teki juurikin Acapulcossa, jossa tuhansia koteja tuhoutui pyörremyrskyn kylviessä tuhoa.

Itse lähdin Acapulcoon melko luottavaisin mielin, sillä osallistuin vaihtaribileitä ja -reissuja järjestävän Integrate Pueblan viikonloppureissulle. Matkaan lähti kolme bussilastillista vaihtareita, joten isossa porukassa oli turvallista lähteä. Alussa tehtiin muutenkin pelisäännöt selviksi: yksin ei harhailla, vieraisiin ei luoteta, takseilla ei kuljeta. Melko maalaisjärkeä, mutta kerrattiinpa kuitenkin. Myös lauantai-illan biletykset oli järjestetty niin, että halukkaille oli bussikuljetus joko kello kolmelta tai viideltä, jotta kenenkään ei tarvitsisi takseja ottaa.

IMG_4865IMG_4901

Ensifiilikset kaupungista olivat varsin tukalat. Ilmasto oli yhtäkkiä niin kuuma, että huomasin hikoilevani paikoista, joiden en edes tiennyt hikoilevan. Hyvä puoli Acapulcossa oli tällä kertaa se, ettei sieltä oikeastaan edes löydy nähtävyyksiä tai sen kummempaa tekemistä. Niinpä tuntematta ripaustakaan syyllisyyttä laiskuudestamme vaihdoimme bikinit ylle ja suuntasimme biitsille. Näky oli melkoinen. Pyöreää lahtea reunustivat toinen toistaan korkeammat hotellit, siistissä rivissä. Vesi oli ihanan lämpöistä, mutta muutoin biitsi ei kovin kummoista vaikutusta tehnyt. Arvelimme, että kaupustelijoihin menee kuitenkin hermo samantien, joten auringonotto sujui näppärämmin hotellin allasalueella, olihan siellä ilmainen baarikin koko iltapäivälle. Olen muuten miettinyt, mikä on suomeksi “barra libre” tai “open bar”? Ilmaisbaari? Avoin baari? Suomessa alkoholi on niin kallista, ettei tätä ilmiötä edes tunneta, heh. Tai sitten olemme vain niin viinaan menevää kansaa, ettei kansanterveyden nimissä olisi turvallista lanseerata moista konseptia. Meksikossa taas tuntuu, että lähestulkoon joka toisen kinkerin ja kekkerin avainsana on barra libre.

Lauantai-iltana kutsui yöelämä ja päädyimme suhteellisen uuteen yökerhoon nimeltä Believe. Olihan se toki mahtipontinen isoine tanssihalleineen ja lasiseinineen, joista oli näkymä rantaviivaa reunustavalle valomerelle. Minun makuuni paikka oli vain hieman turhankin mahtipontinen, eikä ainakaan melkein 20 euron hintaisen sisäänpääsyn veroinen, olkoonkin että siihenkin sisältyi surullisenkuuluisa barra libre. En ole klubityttöjä, sen myönnän suoraan. Ennemmin istun kulmapubissa kaljatuopin äärellä ystävien  (ja muutaman spurgun) kera. Tai sanotaanko, että en viihdy klubeilla, joissa tyttöjen hameiden pituudet ovat kääntäen verrannollisia korkokenkien korkoihin. Ug-klubeilla toki viihdyn, joissa soi oikeasti hyvä musiikki, mutta tällä klubilla DJ tuntui lähinnä soittavan top 50-hittejä suoraan Spotifystä, välillä ehkä vähän dubstep-biitillä höystettynä. Ja kyllä, dubstep on ehkä kamalinta musiikkia, mitä maapallo päällään kantaa. Hei pliis kaikki DJ:t: vähän luovuutta peliin, jookos?

Tosin tunnustan: Kyllä minäkin itseni sieltä tanssilattialta lopulta löysin, muutaman tequilan jälkeen hieman piristyneenä.

IMG_4907

Sunnuntaina kotimatkan alussa kävimme vielä katsomassa Acapulcon kuuluisia La Quebrada-jyrkännehyppääjiä. Ryhmä on perustettu 1934 ja siitä lähtien huimapäät ovat hyppineet kallioilta meren tyrskyihin yli 35 metrin korkeudesta. Ihan hullujen hommaa, sanon minä. Hirvitti katsoa kohtaa, johon miehet syöksyivät, siellä kun myös oli kiviä ja kallioita joita väistellä. Tätä jos mitä voisi sanoa extreme-urheiluksi. Kuvia tai videoita en itse tästä saanut, niin paljon ihmisiä tungeksi edessä. Löysin kuitenkin Youtubesta videon vuodelta 1944. Tätä oli hassua katsoa, koska lokaatio oli tismalleen sama, jossa me seisoimme näitä samaisia sukeltajia katsomassa. Yli 70 vuotta välissä, mutta silti mikään ei ollut muuttunut, tältä sukeltajat näyttivät myös meidän silmin.

Joka tapauksessa, Acapulcosta jäi itselleni ihan hyvä fiilis näin viikonloppukohteena, mutta ei paikka mielestäni ole matkustamisen väärti Suomesta saakka tai mikäli aika Meksikossa on rajallinen. Itseäni tosin kiinnostaisi käydä uudestaan siellä, mutta kämppikseni kanssa hänen perheensä luona, ihan vain nähdäkseni miltä elämä paikan päällä oikeasti näyttää hotellikulissien ja all-inclusiven ulkopuolella. Saa nähdä saadaanko päivämäärät mätsäämään ja päästään yhdessä reissuun!

Lopuksi vielä muutama mielenkiintoinen artikkeli Acapulcosta:

Acapulco – Paradise marred by violence (todella mielenkiintoinen!)

Acapulco struggles to shed violent image / BBC

Touring Mexico’s Most Violentic City / ABC News (vuodelta 2013, mutta yhä validi)

Mexico’s push to secure Acapulco for tourism shows signs of progress

Tämä postaus on osa joka kuun ensimmäinen torstai vietettävää Instagram Travel Thursdayta. Kyseessä on kansainvälinen tempaus ja Suomessa sitä vetävät Satu Destination Unknown – blogista, Nella Kaukokaipuu – blogista ja Veera Veera Bianca – blogista. Ohjeet voit lukea täältä.

18 vastausta artikkeliin ”IG Travel Thursday: Acapulco – Lomaparatiisista väkivallan pesäkkeeksi

 1. Mielenkiintoinen postaus! Olen kerran käynyt pikapiipahduksella Acapulcossa kun olin Karibianmeren risteilyllä ja vaikka ne turistiset osat kaupungista näytti ihan kivalta, en kyllä sinne varmastikaan lähtisi juuri erityisesti lomalle.

  Nuo kalliohyppääjät oli kyllä ihan hulluja! Ihan hirvitti katsoa!

  • Joo, juurikin piipahdukselle Acapulco on ihan kiva, mutta en tosiaan viikon lomalle lähtisi, johan siellä loppuisi tekeminenkin kesken. Mä en kyllä noilta kallioilta hyppäisi edes parin metrin korkeudesta, saatikka sitten huipulta saakka. Kyllä vähän jännitti tyyppien puolesta!

 2. Tosi mielenkiintoista juttua! Olin ymmärtänyt, että Acapulco on ollut jo pitkään auringonlaskun kohde, mutta en tiennyt sen olevan rikollisuuden kyllästämä. Hurjaa.

  Acapulcon muuten tunnen parhaiten vanhoista Aku Ankoista, joissa paikka on väännetty muotoon Ankkapulco. Veikkaan, että aika monella suomalaisella tilanne on sama. :)

  • Kiitos Panu! Juurikin rikollisuuden takia kaupungin hohto onkin hiipunut. Mutta toisaalta, hotellitkin vaikutti vähän kasarilta ja meininki vanhanaikaiselta. Mutta, miiten sitä kehittyisikään ja rakentaisi uutta, jos ei turismi kasva ja kukoista. Hei hyvä kun valaisit! Facebookissa nimittäin joku kommentoikin “Ankkapulco” enkä ymmärtänyt yhtään. Ei hän siis huudellutkaan täysin omiaan. Mulla on jäänyt Aku Ankat lapsuudessa aivan lukematta.

 3. Huuh, ihanaa biitsiä! Onneksi tutustuit noihin tilastoihin tosiaan vasta jälkikäteen… Mut ihan totta tuo, että turistialueilla ei varmasti mitään näpistystä pahempaa tapahdu, oli kyseessä mikä tahansa suurkaupunki.

  Open bar -konsepti Suomeenkin! Aika harvoin moisesta pääsee nauttimaan.

  • Jep, täällä sisämaassa asuessa on aina ihanaa päästä merituulen ääreen. Mutta jos totta puhutaan, niin kyllä Meksikosta löytyy makeampiakin – ja vähemmän kansoitettuja – biitsejä. Mä myös kannatan open baria! Mutta miten vakuuttaa viranomaiset konseptin toimivuudesta, siinäpä vasta haaste.

 4. Hyvä kirjoitus.
  Sopivasti tietoa sopivan kevyellä otteella.

  Pakko sanoa että tuo Panun aikaisemmin mainitsema Ankkapulco on kyllä tutumpi kuin esikuvansa :D vaikka toki siitääkin jotain jossain joskus kuullut.

  Pakko sanoa että samaistuin tuon baarijutun kanssa.
  Silä erolla että oluen tilalla on hyvä drinkki tai sitten ihan baan vodkaa :)

  • Kiitos hurjan paljon Osku. Johonkin senkaltaiseen yritinkin tähdätä, kiva kuulla että nappiin meni. Mulle taas tämä Ankkapulco oli ihan tuore juttu, aina oppii siis uutta.

   Jees, mulle myös toimii paremmin. Kyllä mä ennemmin juttelen ystävien kesken kun bailaan keskellä tanssilattiaa. Tosin pieni lisäys: mulle käy myös viini. Täällä Meksikossa se ei vaan ole joka ravintolassa niin itsestäänselvyys kuin vaikkapa Suomessa.

 5. Turistit tosiaan harvoin tulilinjalla paikoissa, joissa huumeväki taistelee keskenään, mutta minua kammottaisi silti olla kaupungissa, jossa olemiseni rajoittuisi suunnilleen all inclusive -hotellien lähiympäristöön. Onneksi siis luit tilanteesta vasta jälkikäteen. Olisi voinut kylmätä siellä ollessa.

  • Jep! Viikonlopun ajan hotellin läheisyydessä pyöriminen kävi ihan hyvin, koska me lähdettiinkin reissuun lähinnä rentoutumaan, nauttimaan auringosta ja juhlimaan. Mutta jos pidempään olisi pitänyt olla tai olisi jotain muutakin halunnut tehdä, niin olisi voinut olla vähän epämukavaa.

 6. Hurjalta kyllä kuulostaa.. Meksiko kiinnostaa kovasti, mutta täytyy tosiaan tuohon turvallisuuteen perehtyä ihan tosissaan, jos ja kun reissu joskus tulee ajankohtaiseksi. Ihanaa ja turvallista Meksikon aikaa sulle, pidähän huoli itsestäsi!

  • Totta kai Meksiko kuulostaa lukuina hurjalta ja muutenkin maalla on aika huono maine, mutta kaikesta huolimatta tosi harvoin turistit joutuu kohteeksi ja turvallisuuteen kiinnitetään paljon huomiota ulkomaalaisten ollessa kyseessä. Esimerkiksi meilläkin on asuntolan ja koulun varrella noin viisi vartijaa varmistamassa, että päästään turvallisesti kouluun ja takaisin, vaikka matkaa on vaivaiset puoli kilometriä. Niin kauan kuin on tietoinen riskeistä niin todennäköisesti mitään ei satu sen suuremmalla todennäköisyydellä kuin muuallakaan maailmalla. Tervetuloa Meksikoon, tämä maa on ihana ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen! :)

 7. Tosi mielenkiintoinen postaus, vaikka en ole koskaan edes miettinyt tuonne suunnalle matkustamista. En tiennytkään että siellä rikollisuus kukoistaa aivan tuossa määrin! En taitaisi ihan heti lähteä tuonne perhelomalle…. :I

  • Kiitos Satu! Juu enpä tiennyt minäkään aiemmin, heh. Mutta se onkin hieman jännä seikka Meksikossa, ettei rikollisuuden määrää edes oikeasti itse tajua vaikka täällä asuukin, koska normaalissa arjessa se ei näy muutoin kuin vartijoiden ja poliisien huikeassa määrässä katukuvassa. Kun rikollisuutta ei näe tai koe omassa elämässä, sen valitettavan helposti unohtaa. Toisaalta huhu kertoo, että esimerkiksi täällä Pueblassa ei ammuskella ja murhata niinkin simppelistä syystä, että huumepomojen perheet asuvat täällä ja siksi tämä on rauhoitettua ja turvallista aluetta. Onko se sitten totta vai ei, en tiedä, mutta onneksi tämä kaupunki on ainakin Meksikon turvallisimmasta päästä :) Acapulco onkin sitten aivan asia erikseen…

 8. Kuten Panu tuolla mainitsikin, Ankkapulco on kyllä tuttu termi. Jotenkin myös yhdistän James Bondin ja Acapulcon, en todellakaan tiedä miksi? Pitää ehkä googlettaa, onko niillä jotain tekemistä toistensa kanssa. Tuo kalliolta sukeltaminen näyttää ihan järkyttävän pelottavalta, en uskaltaisi edes tuohon reunalle seisomaan.

  • Hmm, jaa-a, en tiedä? Mutta voisin kyllä hyvinkin kuvitella Bondin noihin maisemiin siemailemaan drinksuja, joten miksei. Kuten itsekin ylempänä jo mainitsin, itse en uskaltaisi myöskään hypätä edes parin metrin korkeudesta noihin tyrskyihin, saatikka sitten huipulta saakka, huh.

 9. Erittäin mielenkiintoinen postaus, kohteeesta josta en tosiaan tiennyt mitään. Aika hurja tuo yli 40 opiskelijan mystinen katoaminen… En osaa sanoa millä mielin itse lähtisin tällaiseen kohteeseen, en välttämättä kovin hyvillä vaikka turistille olisikin turvallinen kun järkeä käyttää.

  Toivottavasti turismi saadaan Acapulcossa kasvamaan ja turvallisuus paranemaan! :)

  • Kiitos Veera! Uskomattominta on ehkä se, miten vähän tuosta katoamiskeissistä Suomessa uutisoitiin siihen nähden, että se on Meksikon suurin ihmisoikeusrikos ja poliittinen skandaali vuosikymmeniin. Onhan tuo aika ristiriitainen kaupunki. Itse haluan ainakin uskoa ja toivoa, että jeesasin jotakuta turisimin parissa työskentelevää omalla visiitilläni tuomalla rahalla. Toivotaan näin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *