Lapin paskat nähtävyydet

Muistatteko vielä meidän toukokuisen liftausreissun Lappiin? Sieltä on vielä muutama pikkujuttu jäänyt kertomatta ja tässä niistä yksi. Reissun varrella todettiin, että Lapin juttu on ehdottomasti luonto ja luontoaktiviteeti, vaellus, laskettelu, mönkijäajelu, koskenlasku – you name it.

Nähtävyyksien osalta Lappi sen sijaan on aika paska paikka, jos nyt ihan suoraan sanotaan. Niiden perässä ei pohjoiseen saakka kannata matkata.

Siispä, tällä kertaa vuorossa kuvapainotteisempi postaus, jossa esittelen löytämämme paskat nähtävyydet, joita valitsimme jokaiselta vierailemaltamme paikkakunnalta yhden kappaleen. Mitä jos samantien pistettäisiin pienimuotoinen äänestys käyntiin? Siispä, kertokaa te: Ken on heistä kaikkein kauhein?

 1. Toripolliisi, Oulu
  Kauppatorin keskellä nököttävää tanakkaa poliisia oli päästävä halimaan, sen tiesin jo Keski-Suomesta startatessa. No miksi ihmeessä? Sitä en tiedä vieläkään. Ihan symppis, mutta aika överisti yliarvostettu, rohkenisin väittää.IMG_2661-42. Lordi’s Square, Rovaniemi
  Tämän nähtävyyden osalta pidän lähinnä aukion mahtipontisesta englanninkielisestä käännöksestä. Tosiasiassahan tämän “aukion” ohi kuljimme monta kertaa, ennen kuin seuraavana aamuna päätimme lähtemään etsimään tätä monstereiden mukaan nimettyä aukiota. Hitusen huvitti tajutessamme, että olimme sen nähneet jo aivan liian monta kertaa. Mutta pääsimmepä ainakin painamaan kätemme monsterikätösiin.

  IMG_2921-523. Halkokasa liikenneympyrässä, Levi
  Jo otsikosta voinette päätellä, että Levillä ei yksinkertaisesti ole nähtävyyksiä. Parhaamme teimme ja saimme saaliiksemme liikenneympyrän keskellä olleen jonkinlaisen halkokasa-taideinstallaation. Kuulemamme mukaan joskus olisi kylällä järjestetty kilpailuitakin, joissa on pitänyt arvuutella halkojen määrää?

  IMG_3129-34. Jounin kauppa, Ylläs
  Älkää ottako tätä niin vakavasti – Jounin kauppa on oikeasti ihan kiva. Erityisesti Suvi-Tuulian mielestä, sillä tämä auliisti heti Keski-Suomesta lähdettyämme minua muistutti vähintään pari kertaa päivässä, että Jounin kaupalle on sitten päästävä. Senhän sitten Suville lupasin. Meidän mieltämme erityisesti lämmittivät kaupan edustalla hengailleet porot, potkuriparkki sekä ulkomaalaisille tarkoitetut suomalaistuotteiden ostosohje-esitteet. Sen sijaan hieman jäi harmittamaan, että itse teeveestä tuttua kauppiasta emme nähneet. Koko muun Äkäslompolon tavoin, oli mies painellut ulkomaille lomanviettoon.

  IMG_3194-55. Poromiespatsas, Sodankylä
  Virallisesti patsaan nimi taitaa olla Poro ja lappalainen. Sodankylässä asusteleva Maarit meille tämän upeuden esitteli, mutisten alistuneesti jotain “hävettää, vähänkö tää on noloa” -tapaista, kun pakotin matkabloggaajakollegan reippaaseen yhteiskuvaan kanssani. Erityisesti pidän Sodankylän verkkolehden spekulaatioista siitä, kuka kumma tämä poromies oikeastaan edes on.

  Toinen varteenotettava ehdokas paskaksi nähtävyydeksi Sodankylässä oli Sodankylän liikuntahalli (jota emme kuitenkaan koskaan nähneet.) Miksikö? Siksi, että halliin liittyy maailman hienoin nimikilpailu. Kunnan sivistyslautakunta järjesti nimikilpailun tälle upealle uudelle rakennukselle vuonna 2012. Ehdotusten joukosta löytyi nimiä kuten Aurora-areena, Liikuntahalli Sova, Sodankylä-Areena ja Tähti-Areena. Mielikuvitus ja innovaatiot kuitenkin lopulta saivat kliimaksinsa ja halli nimensä: Sodankylän liikuntahalli. Ah ihana luovuus!

  IMG_3341-46. Potkuriparkin Martta
  Vinhasti potkuria kesäisinkin potkiva Martta on luultavasti rumin ilmestys vuosiin. Mutta kukapa silti voisi vastustaa lähes polvissa repsottavaa, tuulessa liehuvaa hamosta ja yksihampaista hymyä?

  IMG_3354-5Mitäs mieltä olette? Mikä on paskoista paskin? Tai tuleeko muita hieman kyseenalaisia nähtävyyksiä mieleen, niin Suomesta kuin maailmaltakin?

16 vastausta artikkeliin ”Lapin paskat nähtävyydet

  • Mutina vastaanotettu ja lienee aivan oikeutettu :D En nyt sen tarkemmin edes ajatellut otsikointia, kun kirjoitin pikemminkin tuon reissun löydöistä. Ehkä parempi ilmaus olisi ollut pohjoinen, mutta meni jo.

  • Nojooooo, nyt vähän tuli lipsahdus otsikon kanssa, hupsss. Kyllähän mäkin tiesin ettei Oulu oikeesti Lappiin kuulu, mutta enpä ajatellut sen pidemmälle. Hahhahh mä oon kyllä lahjakas saamaan ympärillä olevat ihmiset häpeämään mua :D

 1. Loistava otsikko! :D Kun kerran esittelin kotikaupunkini Oulun nähtävyyksiä turkkilaisille ystävilleni, ensimmäinen reaktio oli: miksi teillä on Pohjois-Korean johtajan patsas siellä. Ja on se Oulukin Lappia (oon varmaan ainoa oululainen, joka on sitä mieltä)! ;D

  • Olet ilmeisesti juu, sen verran mutinaa on tästä Lappi-otsikoinnistani jo tullut :D Mutta olen minäkin aiemmin monesti kuullut, miten tarkkoja niin Oulussa kuin Lapissakin asuvat ovat tuosta maagisesta maantieteellisetä rajasta ja silti minäkin menin Oulua Lapiksi väittämään, häpeänurkkaan joudan. Mutta APUA sentään tuo turkkilaisen ystäväsi reaktio, aivan mahtava!!! :D

 2. Oulu ei ole Lappia, googlaa vaikka “Suomen maakunnat”. Mutta annas kun arvaan: Toripolliisi sisältyy listaan, koska sillä on tarkoitus kalastella kommentteja…?

  Hups, lankesin itsekin. Ja on toki ihan totta, että ei se hääppöinen nähtävyys ole.

  • Eipä olekaan ja kyllähän minäkin sen tiesin, epähuomiossa nyt satuin otsikoimaan miten otsikoin – sattuuhan näitä. Harmi juttu jos joku tästä mielensä pahoittaa. Toripolliisi sisältyi listaan, koska halusin listata yhden nähtävyyden jokaisesta vierailemastamme kaupungista, eikä nyt satuttu Oulussa muuta varsinaista nähtävyyttä bongaamaan. Ihan rehellisesti sanottuna musta toripolliisi on kyllä ihan hauska, mutta vähän yliarvostettu.

 3. Mä äänestän kakkosta :D Mua aina ihmetyttää miks se on jounin kauppa ku se on K-kauppa?? Valaiskaa tyhmää enkä oo suomi tosiTV:tä kattonu muutakun että kuullut että jouni liittyy jotenkin Diiliin.

  • Kyllähän monellakin paikkakunnilla on K-kaupoilla omat spessunimensä, josta ne vielä erikseen erottaa. Omalla kotipaikkakunnallanikin Kangasniemellä on K-market nimeltä Puulantori, joten lienee sama kyseessä Jounin kaupankin kohdalla. Nimi on vain saanut nimenomaan tosi tv:n kautta vähän lisämainetta ja ikonisen maineen. Diilistä nimenomaan taisi mies ponnistaa yleisön tietoisuuteen, oisiko sen jälkeen hän esiintynyt jossain muuallakin, mä en oikein tiedä kun telkkaria niin vähän katson? Facebookissa myös Jounin kauppa on tullut tietoisuuteen hauskoilla sometempauksillaan, jos nyt oikein muistan.

 4. Mainio juttu! En itse juurikaan tykkää Pohjois-Suomesta ja tiedän mistä puhun, oon opiskellu siellä 6 vuotta. Lapin luonto? Joo, kaunis, mutta vaikeesti saavutettavissa ilman autoa. Helsingissä taas pääsen kauniisiin lenkkimaastoihin meren äärelle kotiovelta.
  Okei, mikä on paskin, no ehdottomasti se halkokasa! :-)
  Mutta tuo Martta on aika symppis! Ja sä Laura näytät kuvassa aivan peukaloiselta, en vaan osaa katsoa kuvaa niin, että Martta ja potkuri olis jättimäisiä.

  • Joo, tuo oli vähän meilläkin ongelmana, liftatakaan ei jaksanut kuitenkaan kaikkialle, mutta roadtrippailu omalla autolla olisi kyllä kelvannut. Musta ei ehkä Lapissa asumaan olisi, jotenkin kaikki etäisyydet ovat niin hirmuisen pitkiä siellä verrattuna eteläisempään Suomeen. Hahhahh, voihan halkokasa… :D Ja joo-o, en mäkään tietty kauhean iso ole, mutta silti, oli Martta aika kunnioitettavan kokoinen, luota muhun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *