Takinkääntäjä täällä hei

“Jenkit eivät ole ikinä mua kiinnostaneet ja tuskin sinne tulee lähdettyä moneen(kymmeneen) vuoteen.”
(Laura 19v blogissaan 23.3.2013)

Ja kuinkas sitten kävikään.

Sivupalkistani löytyviä tulevia reissujani vilkuilleet ovatkin voineet bongata, että kauaa en Meksikossa malta maleksia. Mutta mielestäni tämä 10-10-10-linja on oikein kiva: 10 päivää Kuubassa, 10 päivää Meksikossa koulun penkillä, 10 päivää taas reissussa. Sitten onkin koulua jäljellä enää kolmisen viikkoa ja voikin lähteä kahdeksi viikoksi reissuun, jos vaan rahatilanne sen sallii. Kyllä kannatti istua kököttää tunneilla kipeänäkin, sillä nyt koulun lähestyessä loppuaan voi poissaoloja rapista vaikka kuinka. Ja lopun lähestyessä olenkin jo lomien tarpeessa, näin kaksinkin kappalein.

Tällä kertaa minua kutsuu siis Yhdysvallat ja lentokentälle suuntaan jo parin tunnin kuluttua. Yllätin hieman itsenikin tällä valinnalla, koska kuten ylhäältä voi päätellä, en ole koskaan tuntenut minkäänlaista vetoa amerikkalaisen unelman perään tai osavaltiokeräilyyn. Jostain syystä eräs päivä makasin sängylläni, tuijotin kattoa ja päässäni kieppui kaksi sanaa: San Fransisco. En tiedä mistä ihmeestä ajatus tuli, mutta tuli fiilis, että sinne olisi kiva mennä, siitäkin huolimatta että en kaupungista juuri mitään tiedä. Muutamaa päivää myöhemmin ostin lennot, järkevän hintaiset kun olivat.

Olen viime päivinä kehitellyt jo lennokkaan teoriankin tälle yllättävälle mieliteolle. Yleensä minua kiehtovat kehitysmaat ja mahdollisimman eri meininki kuin kotimaassa. Kun asuukin jo valmiiksi lattarimaassa, yhtäkkiä länsimaisempi naapuri vaikuttaa mielenkiintoisemmalta ja eksoottisemmalta kuin eteläisemmät, samankaltaisemman kultturin jakavat Guatemalat ja Hondurakset. Käy järkeen, ehkä.

GoldenGateBridge_BakerBeach_MC

Joka tapauksessa, lentoja verratessa huomasin, että tulee saman hintaiseksi ottaa paluulento eri kaupungista kuin lentää takaisin San Fransiscosta, joten klikkasin Google Mapsit auki ja totesin Los Angelesin olevan aika mukavan matkan päässä. Klik vain, ja paluulento lähtikin Losista. Tuleepa nähtyä kerralla hieman enemmän kuin yhden kaupungin verran. Aikaa minulla on kuitenkin ruhtinaalliset kymmenen päivää, joten humanistimatikalla se tekisi viisi päivää per kaupunki. Uskoisin sen olevan ihan kivasti molempien kaupunkien haltuun ottamiseen.

Parasta tällä reissulla on ehkä se, että pitkästä aikaa lähden tien päälle aivan yksin. Viimeksi olen tainnut olla itsekseni viime huhtikuussa Istanbulissa, mutta sekin oli seminaarireissu, jolla tiesi tutustuvansa uusiin ihmisiin paikan päällä, joten sitä ei ehkä lasketa. Sitä ennen olen haahuillut yksinäni luultavastikin Ruandassa kesällä 2014. Jo on siis aikakin! Molemmissa kaupungeissa minua odottavat sohvasurffaushostit ja joitain paikallisia kontakteja, jotka ovat lupautuneet esittelemään kaupunkeja ja yöelämää. Voilá!

Koska suunnitelmia ei ole laisinkaan, toivon että mulla tulee olemaan reilusti aikaa myös ihan vain olla ja rentoutua, lueskella ja kirjoitella blogia. Pueblassa ei vaan ehdi, kun koko ajan olen menossa, ja varsinkin näin reissujen välissä kouluhommaakin piisasi. Ei siis muuta kuin kuulumisiin, yritän jatkaa Kuuban jutuilla piakkoin! Vinkkejä Friscoon ja Losiin otan myös mielelläni vastaan.

Kuva: “GoldenGateBridge BakerBeach MC” by Christian Mehlführer, User:Chmehl – Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Commons.

15 vastausta artikkeliin ”Takinkääntäjä täällä hei

 1. San Francisco on ihana kaupunki juurikin kapungilla kävelyyn ja maisemien ja kauniiden rakennusten ihailuun. Koko matka alas Losiin on upean jylhää maisemaa… kannattaa siis mennä sitä HWY1-reittiä eikä sisämaan kautta jos vaan mahdollista.

  Losi on ei ehkä niin yllättäen järkyttävän ruuhkainen autokaupunki, mutta siellä on myös metro joka on ihan toimiva kunhan matkustaa niihin paikkoihin joihin se vaan menee.. :) Downtown, Silverlake, Los Feliz, Santa Monica ja Venice on ainakin mulle ollu niitä kivoimpia alueita… kannattaa hakea joku paikallinen jonka matkassa pääsis näkemään kaupunkia vähän pintaa syvemmältä. :)

  • Tätä vähän toivoinkin! Jotenkin nähtävyysbongailu ja kauheassa kiireessä kulkeminen ei kiinnosta just nyt yhtään, joten SF lienee tähän mielentilaan nappivalinta. Hyvä vinkki, pitää yrittää päästä sitä kautta jatkamaan matkaa, kunhan tässä mietin miten ylipäänsä jatkan matkaa. Liftaaminen kiinnostais taas, mutta saa nähdä.

   Losin koko ehkä muuten hirvittäisikin, mutta onneksi mulla sielläkin on ihan älyttömän mukavan tuntuinen sohvasurffaushosti, joka on lupaillut järkkäillä kaikenlaista menoa ja meininkiä. Sen myötä oonkin alkanut sitäkin etappia odottaa yhä enemmän, vaikka se olikin alunperin täysin päähänpisto.

 2. Itselläni Jenkkien suhteen sama homma, ettei oo pahemmin kiinnostanut, mut viime aikoina oon alkanut haaveilemaan reissusta juurikin tuonne Kalifornian auringon alle. Jään oottelemaan reissupostauksia noilta huudeilta ;)) Hauskaa matkaa!

  • Joo saa nähdä miten käy, puraiseeko jenkkikärpänen enemmänkin ja on päästävä näkemään enemmänkin, vai riittääkö tämä joksikin aikaa. Nyt ainakin parin tunnin perusteella San Fransisco vaikuttaa tosi kivalle. Kiitos!

 3. Ihanaa reissua mun suosikki osavaltioon Jenkeissä! :) Friscon viime visiitistä alkaa olemaan itselläni niin kauan aikaa, että blogista ei sen suhtene löydy vinkkejä, mutta itse tykkäsin ajaa Golden Gate bridgen toiselle puolelle fiilistelemään maisemia ja käydä Twin Peaks-kukkuloilla.
  Los Angelesista sitten löytyykin blogistani yhtä sun toista. Onhan se mulle maailman paras paikka<3
  Kootusti tässä yksi listaus suosikki-paikoistani http://siveltimella.blogspot.fi/2014/12/los-angelesin-parhaat-ig-travel-thursday.html ja lisää löytyy tosiaan tagin "Los Angeles" alta.
  Ihanin tienpätkä on juuri Friscosta Losiin, jos sen pääsee ajamaan. Niin kaunista! Muutenkin auto on aika pop LA:ssa liikkumiseen, mutta bussilla pääsee myös liikkumaan esim Hollywoodista Santa Monicaan, kun varaa aikaa reippaasti (n 1,5 h). Metrolla ei kannata kaikkialle mennä (on oikeasti epäilyttäviä alueita), mutta esim Hollywoodin ja Donwtownin väliä voi hyvin matkustaa metrolla.
  Oon sanonut ennenkin, että oot rohkee mimmi kun reissaat yksin ja sohvasurffaat rohkeasti! Jos tulee jotain LA:hin, niin kysäise! :)

  • Voi, kiitti Sanna vinkeistä! Mun ennakkovalmistelu on ollut aivan luokatonta ja luotankin nyt aika vahvasti mun hosteihin ja niiden kaupunkituntemukseen. Pitää kuitenkin yrittää tsekata sun LA-postaukset kunnolla ennen sinne menoa. Viime päivinä odotukset on kyllä kasvaneet paljon isoimmiksi kuin odotinkaan, toivottavasti tästä tulee hyvä reissu. Kiitos! :)

 4. Hauskaa matkaa Kaliforniaan! San Francisco on upea kaupunki, jossa riittää tekemistä. Sillä on upea ja monipuolinen historia, joka vaihtelee LHTBQ-oikeuksista työväen oikeuksiin ja teknologian vallankumoukseen. Jos tykkäät elokuvista, suosittelen käymistä Castro Theatressa. Se on upea vanha elokuvateatteri, jossa on kattokruunut ja kaikki. Hyvällä tuurilla osut sinne samaan aikaan urkurin kanssa, joka soittaa elokuvateatterin sähköurkuja esitysten välissä. Samalla reissulla voit tarkistaa Castron kaupunginosan. Jos sinua kiinnostavat ohjatut kävelykierrokset, suosittelen Wild SF Walking Toursia. Kun olin San Franciscossa viime jouluna, kävin heidän Castro- ja Mission-kävelykierroksillaan, ja molemmat olivat tosi hyviä. Niillä oppi valtavasti kaupungin historiasta, ja ne ottivat aidosti huomioon kaupungin ja sen asukkaat.

  • Kiitos Martta! En oikeastaan tiennytkään tämän paikan historiasta, tai että se olisi erityisen ihmeellinen, Pitää paneutua asiaan. Tuosta teatterista taisin vähän jossain lukea, ehkä sinne on siis suunnattava joku päivä, kun sinäkin sitä suosittelet. Hyviä vinkkejä, nää on otettava käyttöön!

 5. Haha voin niin samaistua suhun! Vielä puolivuotta sitten ajattelin, etten varmaan tuu ikinä matkustaan Japaniin, koska maa ei kiinnostanut mua yhtään. Kuinka kävikään – tällä hetkellä asun siellä! Mulla on ollut pitkään ennakkoluuloja myös Yhdysvaltoja kohtaan, mutta viime aikoina ajatus matkasta New Yorkiin on alkanut vähän houkuttaa. Niin se mieli muuttuu :)

  Löysin sun blogin vasta pari päivää sitten, ja tää on ihan huippu! Kirjoitat tosi kivasti :)

  • Näin tuntuu kyllä käyvän pelottavankin helposti. New York mua myös nyt kiinnostaisi, tosin mieluiten kesäaikaan. Kalifornia oli kyllä ihana, sinne palaisin mieluusti asap :)

   Kiitos ihanasta kommentista ja mukavaa joulua!

 6. Moikka! Ei nyt liity tähän postaukseen, mutta oon ite lukion kakkosella ja haaveissa ois lähtö Skotlantiin yliopistoon lukion jälkeen ja ehkä sieltä johonkin vaihtoon. Mua kiinnostais jousnalismin opiskelu (oikeastaan tutkiva journalismi), mutta en oo kuitenkaan kirjottamassa yhteiskuntaoppia. Mitä luulet, pärjäänköhän hyvin vaikken sitä kirjoitakaan?

  • Mä en opiskele journalismia mutta Skotlannissa kyllä. Yliopistojen sivuilla on yleensä vaatimukset mitä koulutusaloja varten tarvitsee kirjoittaa. Nää on kuitenkin yleensä lähinnä matemaattisia aloja koskevia pitkää matikkaa ymv. eli sillä ei juurikaan ole väliä yliopistoon pääsyn kannalta mitä aineita kirjoitat kunhan kirjotat tarpeeksi hyvät arvosanat :) Ja mitä opiskeluihin tulee niin ainahan sä voit ottaa sivuaineeksi yhteiskuntaoppeja (politiikka, sosiologia ymv.) että senkään ei pitäisi olla ongelma!

  • Hei Maija,

   älä huoli – itsekin kävin tasan kaksi pakollista yhteiskuntaopin kurssia ja siinä se. Itsekin tähtäsin lukion pari ekaa vuotta eläinlääkikseen, kunnes tajusin inhoavani pitkää matikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa siinä määrin, että unelmani alkoi tuntua hieman typerältä – mistä olen enemmän kuin onnellinen juuri nyt. Journalistiikka on mun juttu, ihan ehdottomasti.

   Tärkeämpänä pitäisin sen sijaan kielen hallintaa, Suomessa tietysti äidinkielen, mutta Skotlanti mielessä pitäen englannin osaaminen lienee tarpeen. Ympäröivästä yhteiskunnasta voi onneksi itsekin lukea ihan vaikka vain uutisia seuraamalla, loppujen lopuksi yksi lukioarvosana ei merkitse mitään. Itse lopulta kirjoitin ylioppilaskirjoituksissa vain liudan kieliä ja terveystiedon. Arvosanat ratkaisevat, eivät niinkään aineet tai niiden määrä. Tosin, ainakin Jyväskylään journalistiikkaan hakiessa äidinkielen arvosanalla oli muistaakseni joku erityispainotus, mutta nämä ovat aina yliopistokohtaisia. Kannattaa tsekata ajattelemasi yliopiston sivuilta tarkemmin pääsyvaatimuksia, siellä luulisi olevan edes jotenkin määritelty hakijoiden toivottua lähtötasoa. Mutta uskoisin, ettei sulla ole mitään hätää. Motivaatio ratkaisee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *