Harvinaista herkkua – joulu Suomessa

Tämä joulu on minulle aivan erityinen. Moni lukijanikin tietää, että viime vuosina pidemmät reissuni on tehty juurikin vuodenvaihteessa. Kesät menevät yleensä töissä, joten ainoa pidempi loma on aina ajoittunut juurikin talvelle. Moni muu vaihtari jäi vielä reissaamaan ympäri Meksikoa joulun ja uuden vuoden ajaksi, mutta minulle valinta oli päivänselvä: tänä vuonna maailmalla tulee vietettyä niin syys- kuin kevätlukukausikin, joten nyt haluan jouluksi kotiin.

Siispä nyt vietän ensimmäistä jouluani Suomessa neljään vuoteen. Hieman perheemme jouluperinteet ovat jo päässeet unohtumaan, joten jo on jo aikakin. Joulupukkikin meillä on ilmeisesti käynyt jo vuosien ajan siskojeni lapsien vuoksi, mutta itse olen tainnut miehen viimeksi nähdä kun se on minua varten aikoinaan varattu.

Vuonna 2012 olin maailmanympärysmatkallani ja joulunviettopaikaksi valikoitui Bali. Hartaasta tunnelmasta ei ollut tietoakaan, vaan aika pitkälti joulu meni rannalla löhöten, surffaten ja illalla bilettäen. Joulun läsnäolon huomasi lähinnä ostoskeskuksissa soivista joululauluista ja asiakaspalvelijoiden tonttulakeista.

IMG_2001

Talvella 2013 puolestaan reppureissasin kuusi viikkoa eteläisessä Afrikassa ja jouluksi osuin Mosambikin Vilanculosiin, pieneen kylään Intian valtameren rannalla. Hostellistamme aukesi näkymä täydelliselle typötyhjälle rantaviivalle ja seurakseni pari Kapkaupungissa asuvaa hollantilaistyttöä, joiden matkassa jatkoinkin reissuani heidän luokseen uuden vuoden viettoon. Jouluaatoksi varasimme yön yli kestävän reissun merelle veneilemään ja snorklaamaan, ja yön vietimme rannalla tähtitaivaan alla nukkuen, illalla nuotion ääressä istuen. Tämä joulu oli varsin erilainen, mutta äärimmäisen onnistunut.

IMG_9134

Viime jouluna reppureissasimme Milanosta Istanbuliin Italian, Kreikan ja Turkin halki. Joulun aikaan olimme Roomassa, joka oli yllättävänkin tunnelmallinen joulukaupunki – tosin melko tupaten täynnä turisteja. Varsinaisen joulun vietimme argentiinalaisen sohvasurffaushostin kotona, sillä hän järjesti yhteisen jouluillallisen juhlineen kaupunkiin sattuneille reissaajille. Niinpä noin kolmenkymmenen eri puolelta maailmaa tulleen ihmisen kesken kokoonnuimme hänen asuntoonsa kokkaamaan, illallistamaan ja juhlimaan joulua.

IMG_1361

Tänä jouluna tein täsmäiskun juuri sopivasti ja saavuin kotiin viime yönä hieman kahdentoista aikaan. Eipä tarvitse kuunnella jouluhössötystä lainkaan, voi vain herätä suoraan jouluaattoaamuun. Olen laskeutunut joulutunnelmaan jo niin tehokkaasti, etten oikeastaan jaksa edes viritellä minkäänlaista tämän vuoden joulukuvaa – vanhan saavat luvan käydä kuvituksena tällä kertaa. Aamulenkillä kävimme siskon ja koiran kanssa ja joulupuurotkin on jo syöty.  Nyt onkin aika pistää tietokoneet ja puhelimet syrjään (ok, jos nyt hieman snäppäisin kuitenkin tänään) ja nauttia.

Siispä, rauhallista joulua kaikille lukijoillani. Nauttikaa, missä ikinä sen vietättekään.

2 vastausta artikkeliin ”Harvinaista herkkua – joulu Suomessa

  1. Mie ajattelin että miulla on pitkä aika viime suomalaisesta joulusta, kun siitä on kaksi vuotta. Oon niin jouluihminen etten kestäisi ikinää noin montaa vuotta peräkkäin :) Toivottavasti vietit ihanan suomalaisen joulun perheen kanssa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *