Vielä ehdit – Näyttelyvinkki Helsinkiin

Tätä aihetta olen jemmannut jo yli vuoden ja nyt kun se viimein oli ajankohtainen, se melkein pääsi unohtumaan, enkä millään meinannut kirjoittaa tätä ulos. Mutta ripeät vielä ehtivät – vielä tämän kuukauden ajan, eli 31.1. saakka tämä vinkki on ajankohtainen. Kävin siis Roomassa joulukuussa 2014 katsomassa yhden hienoimmista valokuvanäyttelyistä koskaan. Kuullessani sen tulevan myös Suomeen loppuvuodesta 2015, ajattelin jemmata tämän menovinkin myöhemmälle – helpompihan se on nähdä Helsingissä kuin Roomassa.

Henri Cartier-Bressonin (1908-2004)) valokuvanäyttely The Man, the Image and the World on upea kokoelma valokuvia kirjaimellisestikin ympäri maailmaa. Ranskalainen oli oman aikansa löytöretkeilijä ja seikkaili ympäri maailmaa esimerkiksi ympäri Meksikoa, Intiaa, Neuvostoliittoa ja Intiaa, aivan vain muutaman mainitakseni. Tai voitteko kuvitella miltä Norsunluurannikko, Togo ja Kamerun ovat näyttäneet 1930-luvun alussa valokuvaajan linssin läpi?

Mitä itse arvostin näyttelyssä oli se, ettei Cartier-Bresson eksoottisista kohteistaan huolimatta sorru kuvissaan eksotismiin, vaan kaukaisemmissakin kohteissa kuvaa loppujen lopuksi arkisia asioita rotuja tai köyhyyttä korostamatta – realismia kuitenkaan unohtamatta. Esimerkiksi alla oleva kuva on yksi hänen ikonisista teoksistaan meksikolaisista prostituoiduista.

IMG_1418_1024

Näyttely koostuu hetkistä. Ne Cartier-Bresson hallitsi ja niistä hän tuli tunnetuksi. Hetket, välähdykset, kuvien henkilöiden katseet kertovat tarinaa, jota me voimme vuosikymmeniä myöhemmin vain arvailla. Kuvajournalisti myös tallensi historiallisesti merkittäviä aikoja useampaan otteeseen: Eurooppaa toisen maailmansodan jälkeen, Kiinaa juuri ennen kommunistien valtaantuloa, Gandhia juuri ennen tämän kuolemaa. Hän näki Espanjan sisällissodan, Berliinin muurin, Kuuban kriisin ja Neuvostoliiton rautaesiripun laskeuduttua. Kuten Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla 23.10. mainittiin, “Cartier-Bresson oli kameroineen läsnä niin monissa maailmanhistorian käännekohdissa, että Ateneumin näyttely käy historian kertauskurssista. ”

Siispä, jos haluat historialliselle maailmanympärysmatkalle kauniiden kuvien siivittämänä, suuntaa askeleesi viimeistään tulevan viikonlopun aikaan kohti Ateneumia. Vaikka en varmaksi tietysti voikaan tietää, onko näyttely sama kuin minkä itse Roomassa reilu vuosi sitten näin, olen aika varma, että se on vaikuttava. Sen verran ainakin tiedän, että Ateneumin näyttelystä löytyy enemmän kuvia Neuvostoliitosta. Menkää, ihastukaa!

Henri Cartier-Bressonin näyttely “The Man, the Image and the World” avoinna Ateneumissa 31. tammikuuta saakka. 

5 vastausta artikkeliin ”Vielä ehdit – Näyttelyvinkki Helsinkiin

  1. Mahtava näyttely tosiaan. En olisi malttanut lähteä pois ollenkaan, sillä niin monella tasolla kuvat toimivat. Valokuvaajalla on ollut mieletön kyky vangita kuviin ihmisen persoona. Vaikka taustalla tapahtuu jotain maailmanhistoriallisesti merkittävää, silti kuvat puhuttelivat aina ihmisen kautta.

    • Allekirjoitan täysin! Älyttömän taitavaa kuvakerrontaa, vieläpä ajalta ennen nykykameroita, jolloin piti onnistua kerralla.

  2. Aivan huikea näyttely. Kun tämä syksyllä avatttiin oli ensimmäinen näyttelyyn tulija. Tunnin päästä olivat salit toki jo pullollaan väkeä. Menkää ihmeessä ketkä vielä pystytte ja ehditte.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *