Iranin ihmeet odottavat

Tänä aamuna viimein mennään. Siinä missä Meksikoon vaihtoon lähtiessäni Kuuban reissu oli aivan ehdoton, olen odottanut Iranin reissua siitä lähtien kun Istanbuliin kuulin pääseväni. En edes tiedä mikä tarkalleen ottaen tuossa maassa on jo pitkään kiehtonut. Ehkäpä persialainen historia, sen menneet kuninkaalliset ja muutenkin dramaattinen historia muinaisista ajoista viime vuosikymmeniin? Upeasta luonnosta olen kuullut myös paljon positiivista. Ehkä kuitenkin maan paras käyntikortti on ollut sen uskomattoman lämpimän oloiset ihmiset. Olen kotiyliopistossani Suomessa tavannut muutamia iranilaisia ja myös yksi kulttuurienvälisen viestinnän professorini oli Iranista kotoisin. Kaikki ovat olleet mahtavia persoonia ja kaikin puolin niin cooleja tapauksia, että pakkohan se on päästä näkemään mistä nämä tyypit oikein ovat kotoisin.

Luulen, että kiinnostukseni heräsi kesän 2014 jälkeen, kun Tansaniassa kanssani ollut ystäväni suositteli minulle Persepolis-sarjakuvaromaania ja lainasi kyseisen teoksen minulle. Se oli ensimmäinen kunnon kosketukseni persialaiseen kulttuuriin, islamilaiseen vallankumoukseen ja Iranin islamilaisen tasavallan nykytilanteeseen. Poliittisesti mielenkiintoiset maat ovat aina kiehtoneet minua, eikä Iran ole tässä genressä poikkeus.

Siispä, viimein minulla on huivit, läkähdyttävän kuumat, peittävät vaatteet pakattuna rinkassani, luottokorttini visusti kotiin jemmattuna ja kasa käteistä lompakossa valmiina. Koska lähtö tulikin vähän extempore, en ehtinyt viisumia lähetystöstä hankkia. Siispä ensimmäinen jännitysmomentti lienee viisumin (visa on arrival) hankkiminen lentokentällä. Wish us luck!

RezaShrine

Luit oikein – meille, ei minulle. Joitain päiviä sitten ystäväni Annikki päätti liittyä seuraani, joten yhden sijasta meitä lähteekin kaksi. Annikki on onneksi myös melkoinen reissumimmi ja on esimerkiksi liftannut Portugalista Suomeen, joten eiköhän meidän reissufilosofiat yhteen sovi. Fun fact: me ollaan itseasiassa tavattu Snapchatissa. Sen kautta jonkin aikaa keskusteltuamme selvisi, että olemme aivan naapureita ja asumme linnuntietä noin 50 metrin päässä toisistamme. Aivan uskomaton sattuma, ainakin ottaen huomioon että Istanbulissa on yli 15 miljoonaa ihmistä!

Vaikka vpn-sovelluksia minulla on useampikin niin puhelimessa kuin läppärissäkin, en ole kovin luottavainen paikallisten nettiyhteyksien suhteen – valtio kun on blokannut sosiaalista mediaa ja paikallisetkin siitä termiä filternet usein käyttävät. Saa siis nähdä pääsenkö päivittämään Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Snapchatia tavalliseen tapaan. Toivotaan kuitenkin parasta, joten kannattaa blogini oman FB-sivun lisäksi pistää minun some-kanavani seurantaan, kaikista löydyn nimimerkillä @laurapylv. Nettirajoitusten vuoksi en myöskään uskalla luvata blogipäivityksiä tien päältä, mutta palaan tänne jälleen viimeistään toukokuun alussa, jolloin palaan Turkin maaperälle.

Kuva: Wikimedia Commons. Iahsan at the English language Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

12 vastausta artikkeliin ”Iranin ihmeet odottavat

 1. Vaau, haaveissa/suunnitelmissa olisi myös matkata jossain vaiheessa Iraniin ja kaikkein mieluiten juuri Turkin kautta, eli odottelen aivan innolla Iranin postauksia!:) Hauskaa ja mielenkiintoista reissua!

  • Kiitos! Pitää katsoa ehtisinkö jo loppureissusta naputella ekaa postausta ulos ja pääsenkö vielä netin ääreen, näihin kommentteihinkin vastaaminenkin on jo pienoinen ihme nettiongelmien vuoksi :D

 2. Ai vitsit, nyt kyllä kiinnostaa! Iran on kiehtonut muakin jo kauan, ehkä juuri Persian historian ja kiihkeän lähihistoriansa takia. Mäkin opin Iranin vallankumouksesta Persepoliksesta, tosin siitä elokuvasta. Se on aivan loistava.

  Mua on kyllä mietityttänyt se, että missä menee sitten se raja kohteen kiehtovuuden ja tiettyjen riskien välillä. http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/02/12/saannot-muslimimaassa-ja-miten-niita-voi-tahattomasti-rikkoa/ Iranissa kun on aika paljon sääntöjä, joita voi rikko vahingossa, ja silloin voi joutua ongelmiin esimerkiksi poliisien kanssa…. Eli mielenkiinnolla odottelen, miten teidän matka sujuu! Vaikutatte kuitenkin siltä, että tuutte pärjäämään mainiosti!

  • Jes, mahtavaa kuulla että tämä herättää kiinnostusta! Juurikin viime vuosikymmenten muutos mussakin on herättänyt uteliaisuutta ja etenkin se, millaista maassa todella kulissien takana on, millaista elämää paikalliset elää. Mulla on ollut haaveissa tuo elokuva myös nähdä, pitää kai reissun jälkeen se kaivaa käsiini.

   Me ollaan jo moraalipoliisien kanssa tehty tänään tuttavuutta ja saatu vähän noottiakin, mutta täällä ei sääntöjä poliisien kannalta niin tosissaan oteta – ainakaan nuoriso. Pahinta mitä voi käydä on pääasiassa huomautuksen saanti. Tuntuu, että paikalliset itse ovat rentoja sääntöjen suhteen, jopa niitä vastaan. Ainakin nuoret naiset tuntuvat toisinaan kapinoivan aika vastaankin ja vaatetuksen suhteen rajoja koetellaan. Mutta tästä on tulossa oma postaus, ellei useampikin! Mutta järjellä ja nöyrällä asenteella näissä selviää – vaikka huivi olisikin vähän turhan löyhästi kiedottu tai nilkat vähän paljaat. Pysy kuulolla niin kerron lisää! :)

  • Tuhatmäärin juttuja luvattu! Iran kannattaakin pistää kiinnostelulistalle, näin viiden päivän perusteella tää maa on aivan m-a-h-t-a-v-a!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *