Madventures-video: Mainettaan parempi Iran – Millaista on matkustusturvallisuus Iranissa naisen näkövinkkelistä?

Iranista puhuttaessa tuntuu, että maa assosioidaan automaattisesti naisiin ja naisten oikeuksien sortamiseen. Siellähän naiset kulkevat kaapuihin verhottuina, selkä kyyryssä ja alistunut katse kasvoillaan!

Niin varmaan juu.

En väitä, etteikö naisten oikeuksien parissa olisi Iranissa tekemistä. Itse varmastikin myös sohvasurffatessa olin pääasiassa tekemisissä liberaalimpien paikallisten kesken ja näkökulmani voi näin ollen olla hieman subjektiivinen. Toki olisi ollut hirmu mielenkiintoista päästä juttusille konservatiivista systeemiä kannattavan henkilön kanssa, mutta näin ei tällä reissulla kuitenkaan käynyt. Oma näkemykseni on, että vaikka systeemi joidenkin asioiden osalta sortaa naisia – esimerkiksi pukeutumisen tai valtion työpaikoissa saatavan “asumislisän” pienuuden suhteen – yksilöinä ja perheenjäseninä naisia kunnioitetaan, suuresti. Kaikki tapaamamme miehet puhuivat naisista kunnioittavaan sävyyn ja niin miehet kuin naisetkin toivoivat huivipakon ja muiden pukeutumissäädösten poistumista. Näin muutoin moni Lähi-itää yleisesti koskeva ennakkoluulo ei pitänyt paikkaansa. Iranissa naiset saavat ajaa autoa ja suuri osa naisista on hyvinkin korkeakoulutettuja. Naiset ovat todella tietoisia omasta ulkonäöstään ja esimerkiksi nenäleikkaukset ovat kovassa huudossa. Metroissa vilisi valkoisia teippejä nenien päällä vähän väliä ja minultakin yksi sohvasurffaus-host kysyi, olenko käynyt nenäleikkauksesa. Näyttääkö nenäni tosiaan siltä, kysynpä vain? (toim. huom. En ole käynyt nenäleikkauksessa.)

Viimeisin Madventures-videoni kertoo nimenomaan turvallisuudesta naismatkailijan näkökulmasta Iranissa. Suoraan sanottuna en edes ymmärrä miksi me Suomessa pidämme Irania niin vaarallisena. Iran ja Irak ovat kaksi täysin eri asiaa, mutta minusta tuntuu, että ne sotketaan toisiinsa valitettavan usein. Tehdään se siis selväksi: Iranissa ei sodita. Viimeisin sota on ollut Iranin ja Irakin välinen sota vuosina 1980-1988. Iranissa terrorismi on ollut minimaalista, ainakin naapurimaihin verrattuna. Olemmeko mekin tosiaan vain Yhdysvaltojen sätkynukkeja ja uskoneet Bushin määritelmiä siitä, mitkä maat kuuluvat “pahan akseliin” (The Axis of Evil)? Toisaalta, kyllähän  Kuubakin on näihin maihin niputettu, ja niihin turisteja virtaa turvallisuudestaan murehtimatta.

Me emme kokeneet mitään vaikeuksia tai ongelmia, vaikka naispuolisen ystäväni kanssa kahdestaan kuljimme. Toki vaatetukseen saa ja pitääkin kiinnittää huomiota, mutta se nyt on pikkujuttu, eikä vaadi paljoa vaivannäköä. Turvallisuuden osalta Iranissa ei kuitenkaan ole mitään pelättävää. Mekin Tehranissa kuljimme kahdestaan puolenyön aikaan kävellen, eikä minulla ainakaan ollut lainkaan turvaton fiilis. Parasta maassa oli ehkä se, että perään ei huudeltu eikä meitä tuijoteltu. Tämä tuli toisaalta jopa hieman yllätyksenä maassa, jossa turisteja on vielä suhteellisen vähän. Itse ainakin olin odottanut, että herättäisimme enemmän huomiota ja pitkiä katseita. Rauhassa kulkeminen oli juuri hyvä. Moni paikallinen halusi kyllä tulla juttelemaan, mutta kaikki saamamme huomio oli todella ystävällistä ja asiallista – ei lainkaan ahdistelevaa tai ärsyttävää. Suurin osa paikallisista oli lähinnä huolissaan siitä, mitä Iranista ja iranilaisista ajatellaan ulkomaailmassa. “So, what do you think about Iranians?” oli kysymys, johon sai vastata lähes päivittäin.

Niin, ja viisuminkin sai lentokentällä aivan vaivatta sukupuolesta huolimatta. Käsittääkseni Saudi-Arabia on maa, jonne naisilla ei ole asiaa ilman miespuolista matkakumppania. Yleisesti ottaen minua kovin helposti alkaa ärsyttämään se, miten saman maanosan kaikki maat niputetaan samaan kategoriaan. Tähän olen törmännyt erityisesti Afrikan ja Lähi-idän maiden kohdalla. Ymmärrän toki, että kyse on ihan vain tiedon puutteesta, siitä että nämä maat eivät ole meille tuttuja ja se on täysin inhimillistä. Toivoisin kuitenkin vähän hienotunteisuutta sen suhteen, ettei heti oletettaisiin, että kaikissa Lähi-idän maissa naisia sorretaan ja kaikkien Afrikan maiden kaduilla köyhät nälkäiset mustat lapset kulkevat kaduilla odottaen valkoisia vapaaehtoistyöntekijöitä heitä pelastamaan. Nämä ovat todella mustavalkoisia ajatustapoja. Nämä maat ovat niin paljon muutakin – tai jopa jotain aivan päinvastaista.

Joka tapauksessa, nyt alkoi ajatus jo hieman karkailemaan. En osaa muuta tähän enää sanoa, kuin että Iran on turvallinen ja suosittelen siellä matkustamista, olit sitten mies tai nainen. Videosta löytyy kaikki tarvittava tämän lisäksi. Mitä muuten tykkäsit videopätkästä?

Edellisen Madventures-videoni tein terrorismista Turkissa ja se löytyy täältä. Lisätietoa kampanjasta, matkustusturvallisuudesta ja 4 M:n säännöstä löytyy osoitteesta http://matkustusturvallisuus.fi. Samaisesta osoitteesta Kirjeenvaihtajat-osiosta löytyvät myös muiden kirjeenvaihtajien tekstit ja videot.

32 vastausta artikkeliin ”Madventures-video: Mainettaan parempi Iran – Millaista on matkustusturvallisuus Iranissa naisen näkövinkkelistä?

 1. Tosi kiva video ja oot hyvä puhuu kameran edessä :D Näitä vois ihan muutenki tulla enemmän jos mahollista… Tai noh, en oo pitkään sua vielä seurannu et teetkö yleensä muuten videoita kuin ulkomiisteriölle…

  • Kiitos Sara! Joskus vähän virittelin vlogi-hommiakin, mutta yksinkertaisesti silloin aika ei riittänyt. Pitää katsoa, josko satunnaisesti saisikin jotain videota ulos, näiden tekeminen on kuitenkin hauskaa hommaa :)

 2. Mulla hetkittäin tuli fiilis, että olisit uutisten ulkomaan kirjeenvaihtaja. Niin luonnollisesti tuli puhetta kameraa kohti! Ite en osais, tai ainakin olis kovan harjoittelun takana saada katse pysymään suorassa ja puhe vakaana :D
  Nää Iran-jutut <3

  • Voi kiitos Maarit <3 Se ois kyllä semmonen juttu, mitä haluaisin tosi paljon tehdä sitten joskus isona. Unelmia, unelmia…

  • Kiitos itsellesi katsomisesta ja lukemisesta! Toivon sitä myös, Iran ois näkemisen ja kokemisen arvoinen ihan kelle tahansa meistä.

 3. Kiitos taas kiinnostavasta postauksesta ja videosta! Tosi mielenkiintoista nähdä ja kuulla millaista on matkustaa Iranissa, etenkin naisen näkökulmasta. Hyvä, että kaikki on sujunut hyvin. :)

  Oon niin samaa mieltä siitä, että ihmiset niputtaa saman maanosan/alueen maita yhteen. Iran ja Irak tai Saudi-Arabia (tai vaikka Intia ja Laos) eivät varmasti mahdu samaan muottiin yhtään sen enempää kuin vaikka Suomi ja Albania. Bushiin ja tohon pahan akseliin viitaten joskus pelottaa, miten yksinkertaiset ihmiset tätä maailmaa pääsee johtamaan… Onneksi on myös niitä ihmisiä, jotka valottaa maailmaa toisestakin vinkkelistä, esim. sinä. :)

  • Kiitos vain itsellesi hurjan ihanasta kommentista! Tuo niputus tuntuu olevan varsinkin yleistä Afrikan ja Lähi-idän kohdalla, ehkä vähän myös Lattarimaiden. Aasiasta sentään ehkä ymmärretään, miten iso se on ja ettei Kiina ja Intia ole kovinkaan lähellä toisiaan, vaikka samaa maanosaa onkin. Älä muuta sano… Se, että Trump on nyt päässyt näin pitkälle, on äärimmäisen pelottava ajatus.

 4. Olipa kiinnostava video! Tosi mielenkiintoista nähdä tuollaista ihan tavallista katukuvaa ja kaunista maisemaa, ja totta kai kuulla, ettei se nyt ihan mahdoton kohde ole meille reissunaisille :)

 5. Kiitos hyvästä, asiallisesta ja ajatuksia herättävästä postauksesta. Itseänikin aina harmittaa, miten paljon ihmeset olettavat ja yleistävät ja niputtavat. Ja taatusti olen siihen itsekin liian monta kertaa sortunut…

 6. Iran on huippukiinnostava maa, mutta mun exäni, joka on seurustellut aikoinaan iranilaisen kanssa sanoo, että jos siellä tulee rullatuksi, niin maasta poistuminen on erittäin hankalaa. Samoiten KLM:n homo -ja lesbotyöntekijät protestoivat sitä, että yhtiö lennättää heitä sinne. Käsittääkseni homomiestä odottaa kuolemantuomio ja lesboa ruoskinta. Ehkäpä nämä tulevat siitä, jos jää kiinni seksistä ja sinne nyt kukaan on seksilomalle lähdössä. Turrea odottaa expressinä karkoitus, mutta onhan se kauheaa, jos joku iranilainen ruoskitaan tai teloitetaan sinun takiasi. Sitä minä tuossa mietin noiden paikallisten kanssa, että ne varmasti ottavat riskin majoittaessaan ulkomaalaisia naisia.
  Olen käsittänyt, että islam on farisealainen uskonto eli mitä tahansa saa tehdä, kunhan tekee sen salatusti. Allah ei näe, jos juopottelee seinien sisällä. Kristinuskossahan sen pitäisi mennä juuri toisinpäin.

 7. En normaalisti jaksa katsella videoita laisinkaan, mutta nyt täytyy todeta sama, kuin usea jo on ketjussa sanonut. Luontevaa, kivaa esiintymistä, vailla saarnaamista tai yritystä olla kaikkitietävä totuudentorvi tai jotenkin tekopirteä/hauska. Hyvää työtä!

 8. Kiva video :) Mä en oikeastaan koskaan ole pitänyt Irania mitenkään erityisen turvattomana paikkana. Onhan se tietenkin yksin matkustavan naisen näkökulmasta vähän eri asia lähteekö Australiaan vai Iraniin. Hyvin voisin kuitenkin lähteä Iraniin yksin, ainakin tämän jutun jälkeen :)

 9. Iranista ja pukeutumissäädöksistä, kun totesit, että kaikki tapaamasi ihmiset toivoisivat niiden poistuvan, niin aika jännä kuviohan tuo historiassa tosiaan sikäli on, että ne ovat suhteellisen uusia! Shaahin aikanahan maa oli lähes muodin mekka eikä kukaan puhunut kaavuista tai hunnuista. Aika paljon maailma paikoitellen voi muuttua muutamissa vuosikymmenissä – tai vuosissakin.
  Ja siis komppaan Sinua ehdottomasti, ei tuolla turvatonta ole, ei.
  Nenäleikkausten osalta meille mainostettiin Shirazia kauneusleikkausten keskuksena, vitsailimme, että sinne siis, kun seuraavan kerran jotain sillä saralla tarvitsemme.

 10. Hienoa, että olet päässyt tekemään näitä videoita :). Tämä on varmasti vasta alkua ja kaikki ovet ovat sinulle avoinna. Iranista en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata, koska en oikeasti tiedä asiasta tarpeeksi. Hyvä, että tätä aihetta nostetaan esille.

 11. Ihan kiva video. Poliisi vahtii pukeutumista huh! Tuo on varmaan se juttu miksi ei kiitos Iranille. Oliko se niin ettei kadulla saanut pussaillakaan? Boikottiin haluaisi laittaa epätasa-arvoisesti kohtelevan maan

 12. Tosi upea video ja kuten jo aikaisemmin mainittiin olet kuin luotu puhumaan kameralle! Itse ehkä välillä sorrun juuri tuohon Iranin ja Irakin yhteen niputtamiseen ja ajattelen molempia melko turvattomina. Tämä postaus ja video avasivat ehdottomasti silmäni ja tajusin kuinka olen jäänyt median uhriksi.

 13. Minä en nyt pääse katsomaan tuota videota, mutta kommenttien perusteella kannattaa palata paremman nettiyhteyden kanssa takaisin :)
  Tuo Iranin ja Irakin sekoittaminen ja uskominen samanlaisiksi on kyllä tosi yleistä. Tosi sääli Iranille!

 14. Hyvin vedät, kaima! Sun vlogger-ura taisikin alkaa jo aika lähellä Irania, Turkin Vanissa. Iran on tosi kiehtova maa ja varmasti sinne suuntaankin joskus pian. On kiinnostavaa nähdä, miten esimerkiksi juurikin Iranissa naisen rooli yhteiskunnassa muuttuu kovaa vauhtia ja miten Iran on avautunut matkailijoille niinkin vauhdilla. Nyt voisi olla hyvä aika matkata sinne, ennen suuria massoja.

 15. Se on juuri niin, että Iran ja Irak usein sekoitetaan, tai siis paremminkin niputetaan, yhteen. Oon itsekin syyllistynyt tähän ennen valaistumistani. ;) Iran kiinnostaa todella paljon. Voin kyllä kuvitella esim. äitini kauhistelut, jos sinne lähtisin. Mutta hän kuuluukin varmasti edelleen näihin niputtajiin. ;)

 16. Tosi kiva video! En kovinkaan usein jaksa katsoa videoita, mutta koska oli mielenkiintoinen aihe ja sä oot niin luonteva kameran edessä, että ois jopa toivonut videon olleen pidempi! :)

 17. Miulle tuli myös semmonen fiilis, että meet hyvin modernista Kari Lumikerosta. Eli siis oot tosi hyvä kameran edessä. Itse haluaisin kanssa ruveta tekemään videoita, mutta kameraan puhuminen tuntuu NIIIIN epäluonnolliselta!
  Mutta, asiaan. Iraniin kai liittyy kuitenkin aikamoisia ihmisoikeusongelmia. Toivoisin, että nyt kun siellä turismi on isossa kasvussa, se myös toisi näitä ongelmia isompaan valokeilaan. Toisaalta, eipä turismi ole kauheasti auttanut sen suhteen muualla maailmassa. Silti uskon, että turismin kasvu on hyvä juttu tälle maalle.

 18. Todella mielenkiintoinen postaus Laura! Mua kiinnostaa ihan älyttömästi tämä Iranin tilanne ja matkailu, mun yksi ystävä on Iranista ja on aina suunniteltu puolitosissaan matkaa sinne hänen ja tyttöystävänsä kanssa (eivät siis asu maassa itse). Hän on aina sanonut että naisena maassa ei pitäisi olla ongelmaa (tietysti pukeutuminen jne huomioon ottaen), ja tää vahvistaa mun näkemystäni. Ihan huippu video, komppaan kaikki yllä kommentoijia, oot ihan superluonnollinen!

 19. Hei, kiitos hyvästä infovideosta, vaikka paljon olenkin jo Suomessa asuvien iranilaisten ystävien kautta kuullutkin. Olen itse lähdössä Iraniin näiden ystävien kanssa, mutta haluaisin tietää vielä tarkemmin, miten tuo viisumikuvio tarkemmin menee. Se on oikeastaan ainoita askaruttavia asioita, kun ystävien kanssa kuitenkin liikkeellä, niin tietävät paikalliset tavat ja osaavat neuvoa muissa asioissa. Viisumiasiastai ei kovin hyvin löydy tietoa netin kautta. Lisäksi osa tiedosta tuntuu olevan hieman ristiriitaistakin toisen kanssa. Pitikö täytellä paljon lappuja? Vaativatko esim. tietoja hotellista, tai muusta majapaikasta, tai paluumatkan lentolippuja esitettäväksi? Löysittekö itse jostain tarkempia ohjeita maahan saapumiseen? Odotan kyllä innolla omaa Iranin reissua. Pari kuukautta pitäisi jaksaa vielä odotella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *