IG Travel Thursday: Kulttuurifestari Bättre Folk ja sairaan kaunis Hailuoto

Vapaapäivä se vain vilahti ohitse ja jostain syystä päiväkin jo ehti vaihtua huomaamattani perjantaihin. Mutta ei se mitään, osallistutaan IG Travel Thursday -kamppikseen silti! Eihän meillä kesällä kiire ole, eihän?

En ehkä muuten näin tarmokkaasti puskisi siihen liittyvää postausta perjantain puolella, mutta kun aiheeni käy siihen niin näppärästi. Tämän matkatorstain teema kun sattuu olemaan kotimaa. Viimeksi kirjoittelin festarikesästä. YlexPop saikin jatkoa viime viikonloppuna, kun kurvasimme katsastuksesta lopulta läpi päässeellä festaribussillani (aka Wolkswagen Golf) ystäväni kanssa kohti pohjoista.

Oulunsaloon päästyämme olikin hurjan häkellyttävä osio: lauttamatka Hailuotoon. Suomessa en ole ikinä lautalla päässyt matkaamaan ja ajatus tuntui jännittävältä. Ilmainen lautta, Suomessa! Saarelle päästyämme vuorossa oli hengästyttävän kaunis ajomatka länsirannalle Marjaniemeen pienten suloisten talojen täyttämien kylien läpi. Idylliä kerrakseen!

Koska olimme päässeet liikkeelle Jyväskylästä vasta ystäväni töiden jälkeen, olimme perillä lähes keskiyöllä. Suuntasimme suoraan campingiin ja pistimme teltan pystyyn. Päätimme suosiolla, että lauantai saa luvan olla pääpäivä. Mutta mikä Bättre Folkista teki niin mahtavan? Antakaa kun kerron.

1. Miljöö ja sen fiilistely
Hävettää, mutta oma yleissivistykseni oli sillä tasolla ennen reissua, etten oikein edes tiennyt mistä Hailuodossa on kyse. Jollain tasolla kai tiedostin sen olevan saari, mutta koko lauttatapaus tuli täysin uutena – häh, eikö sinne menekään siltaa? Ihmettelin myös, miten olenkaan onnistunut välttymään kuvilta  Hailuodosta. Tuntuu, että someaikakaudella kaikki on jo netin kautta niin nähty. Itse kuljin pari päivää vain häkeltyneenä alueen kauneudesta. Marjaniemen valtavan pitkä hiekkaranta ja sitä pitkin kulkevat pitkospuut, lähestulkoon lainkaan laskeva aurinko horisontissa, Hailuodon majakka ja herttaiset punaiset kalastajamökit. Niin kaunista!

IMG_05952. Meri ja uiminen
Tämä liittyy oikeastaan aika paljolti edelliseen. Näin pohjoisessa meressä en ole koskaan uinut, joten minulle Perämeressä pulahdus oli kokemus. Lauantaiaamuna heräteltiin itsemme meriveden viileydellä. Lisäksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä arviolta kolmen-neljän maissa lähdimme ihailemaan aamuöistä rantaa, ja matkalla seuraamme liittynyt yksin festariyötä viettämään jäänyt kasvatustieteilijä-Mika. Hetken rantaa ihailtuamme todettiin, että ei kai tässä muu auta kuin mereen mennä, joten vaatteet pois ja aaltoja kohti. Ystäväni mukaan olin kovasti haaveillut Pariisin kevään Arto Tuunelan uivan vastaan. Ihan realistinen toive, sanoisin.

3. Poikkikulttuurisuus ja vaihtoehtomeininki

Bättre Folkissa oli artistien ja bändien lisäksi kirjailijoita, mikä oli erikoinen veto. Kirjailijoiden kohdalla ei voinut tietää lainkaan, mitä on luvassa, sillä jokainen toteutti omaa tuotantoaan niin eri tavoin. Katja Kettu luki katkelman kirjastaan Yöperhonen Ihana Leijona -yhtyeen solistin Timo Kämäräisen soittaessa taustalla. Feministinä tunnettu Laura Gustafsson puolestaan poimi yleisöstä miehen ja naisen, ja pyysi heitä esittämään eri sukupuolirooleilla leikitteleviä dialogeja niin, että jokaisen kohdalla myös käännettiin roolit toisinpäin. Vaikutuksen erityisesti teki Finlandia-kirjailija Laura Lindstedt, joka luki pätkän romaanistaan ja sen jälkeen veti melkoisen performanssin bändin kanssa esittäen kirjansa kuvitteellisen punk-bändin solistia ja soittaen saksofonia. Naisella oli asennetta! Oneiron on ollut lukulistallani jo pitkään, ja nyt festareilta sen ostin matkaani mukaan.

Musiikin osalta ennen kaikkea tulin katsomaan Pariisin kevättä, joka veti varman keikan, kuten edelliselläkin kerralla kokoonpanon lavalla nähdessäni. Risto oli myös ihan hyvä, ja Mira Luoti oli mielenkiintoista nähdä lavalla soolona. Valitettavasti en vieläkään ole hänen biiseistään kovin vakuuttunut. Varma ja valovoimainen esiintyjä, mutta Vesala on onnistunut biisien suhteen paremmin. Ihana Leijona oli minulle uusi tuttavuus ja heidän musiikkinsa kuulosti tosi hyvältä! Upea oli myös sunnuntain bonuskeikka, kun Mirel Wagner esiintyi Hailuodon kirkossa. Upeaääninen nainen veti tyylikkään hillityn keikan kitaransa kera. Ja se kirkko – se on valtavan kaunis.

Aikaisimpina vuosina Bättre Folkilla näyttää esiintyneen sellaisia artisteja kuin Yona, Iisa, Aino Venna, Paperi T, Samuli Putro ja Olavi Uusivirta. Oi kun olisivat olleet tänäkin vuonna!

 

IMG_05974. Folk Öl
Enpä ole aiemmin törmännyt siihen, että festareiden virallinen olut on pienpanimo-olut ja vieläpä kohtuuhintainen sellainen. Sonnisaaren Folk Öl oli vieläpä juuri minun makuuni passaavaa, hieman sitrukseen taittuvaa, ja kustansi 6 euroa, mikä minusta on vielä järkevä hinta, siis Suomen mittakaavassa. Sen sijaan olin yllättynyt, että festarialueella ruokatarjonta oli aika vaisua. Kasvissyöjälle tarjonta oli joko ylihintainen, 12 euron pieni vuohenjuustosalaatti tai ranskalaiset. Bättre Folkin kaltaiselta festarilta olisin odottanut enemmän ruokahifistelyä ja vegetarjontaa.

5. Bättre Folkin koko

Festareilla silminnähdin nautti siitä, ettei ikinä tarvinnut jonottaa viittä minuttia kauempaa, oli kyse sitten bissestä tai bajamajasta. Hommat luistivat saumattomasti, kun ihmisiä ei ollut missään ruuhkaksi asti – mutta kuitenkin sen verran, että tunnelma pysyi korkealla! Toivottavasti pienimuotoisena Bättre Folk pysyy tulevaisuudessakin, sillä siinä piilee sen viehätyksen salaisuus. Onneksi näin tulee todennäköisesti olemaankin, sillä saarisijainnin vuoksi tuhansien ihmisten saapuminen ja majoittaminen on yksinkertaisesti mahdotonta.

Hieman kyllä ihmetytti, ettei leirinnässä ollut yhtäkään työntekijää ja opastuskyltit olivat aika onnettomia. Ei siis ketään tai mitään ohjaamassa telttojen sijoittelua, neuvomassa mistä löytyvät ennakkoon luvatut suihkut (vastaus: ei mistään, suljettu festariväeltä) tai vartijaa valvomassa. Lisäksi kaksi bajamajaa tuntui hurjan vähältä koko leirinnälle. Koska ketään ei paikalla ollut, olisimme voineet vain marssia leireilemään maksamatta mitään.

 

Nämä graffitit löytyvät Nelostien varrelta Kärsämäeltä.

Nämä graffitit löytyvät Nelostien varrelta Kärsämäeltä.

 

6. Festarijuontaja 
Enemmän tai vähemmän sujuvalla ruotsilla kaikki keikat spiikkasi aivan huikea, karismaattinen (omalla tavallaan) juontaja, jonka nimeä en kaikesta googlailuista huolimatta löytänyt. Hän mielessäni sinetöityi festareiden kasvoksi. Tähän samaan haluan myös mainita, että festareiden visuaalinen ilme muutenkin miellyttä ja kaikki grafiikat olivat hirmu tyylikkäät nettisivuja ja mainoksia myöten.Sunnuntaina lähtiessämme takaisinpäin lautat olivat täpötäynnä ja odottelimme maihin pääsyä pari tuntia. Onneksi kiirettä ei ollut, kunhan maanantaiaamuksi töihin ehti. Bättre Folk oli ihana, ihana festari, joille haluaisin ehdottomasti palata ensi vuonna, jos suinkin mahdollista. Hieman vastaava pienemmän porukan festari on Muuramessa järjestettävä Naamat, joka tänäkin vuonna jälleen myytiin loppuun, ennen kuin yhtäkään artistia oltiin edes julkistettu. Jos siis jollakulla lippu sinne löytyy ja siitä mieluusti luopuu, olen kiinnostunut! Nyt kuitenkin alan pakkaamaan festaririnkkaani kohti uusia seikkailuja, sillä tänään kutsuu Ruissalo. Tilaisin taivaan täydeltä aurinkoa Turkuun koko viikonlopuksi, kiitos!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogiTravellover ja Muru Mou -matkablogi. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @laurapylv.

 

11 vastausta artikkeliin ”IG Travel Thursday: Kulttuurifestari Bättre Folk ja sairaan kaunis Hailuoto

 1. Voi Hailuoto! Tavoitteena olis itse päästä kierteleen saarta viikonloppuna jos sää vaan suosii. Hailuoto on kyllä niin täydellinen paikka tollasille festareille. Mutta tosi harmi, jos eivät ole siellä tajunneet hoitaa perus leirintäpuitteita ja vessojen määrää kuntoon. Toivottavasti ottavat opiksi tulevaisuutta ajatellen!

 2. Mä en olekaan tällaisesta festarista aikaisemmin kuullutkaan, mutta kuulostaa sellaiselta josta minäkin jopa saattaisin pitää, koska noi suuret massafestarit ei ole enää mun juttu. Oon tullut liian vanhaksi niihin :D Mielenkiintoinen idea tuo kirjailijoiden esitykset! Kuulostaa ihan hauskoilta :)

 3. Voi mä olisin niin halunnut Bättre folkiin, en ymmärrä miten suunniteltiin tää kesä niin, että se jäi välistä. Tai no nyt piti tehdä valintoja ja ne osui muihin tapahtumiin, myös kaveriporukan suunnitelmista johtuen. Mut ensi vuonna, ihan varmasti :) Ja yöksi voin tulla vaikka kotiin, jos lautta kulkee!

 4. Aika jännä että oli heikko vegetarjonta, koska siis mun mielestä kaikki festarit on panostanut kasvisruokailuun! Ehkä ens kerralla täälläkin on tajuttu se.
  Mun piti googlettaa missä Hailuoto on, koska siis myös olin kuullut nimen, mutta mitään hajua muuten. :D Nyt taas tuli sivistettyä itseään.

 5. Jes, oon niin fiiliksissä että olit Hailuodossa ja kirjoitit Bättre Folkista!!! Saari on tietty mun suosikkikohde, kun siellä ollaan käyty lapsesta saakka aina nauttimassa Marjaniemestä. Lisäksi nyt kun Karimin suvulle kuuluu yksi noista kalastajamökeistä saari on käyny vielä tutummaksi, ja onpahan kälykin esiintynyt Bättre Folkissa jokunen vuosi sitten, niin meikän sydän sulaa tätä postausta lukiessa. Ihan vaan semisti fiilistelen siis pohjoista, en yhtään tunnevyöryn vallassa! :D

 6. Siis mikä ihmeen Bättre Folk?!! Oon asunut Oulussa 7 vuotta, enkä ole koskaan kuullutkaan :D Siis ihan pakko mennä kyllä vielä joskus käymään, koska Hailuoto nyt jo itsessään on <3, mutta että vielä Pariisin kevät siellä esiintymässä? En kestä.

 7. Enpä ollut tällaisesta ennen kuullutkaan, mutta kuulostaa todellakin mahtavalta. Vähän niin kuin Terhikin sanoi, olen viime vuosina tuntenut itseni vähän liian vanhaksi ja väsyneeksi enää perus massafestareille, mutta tällainen voisi hyvin napata!

 8. Bättre Folkin juontaa oululainen kulttuuripersoona Paavo Heinonen, joka on Oulun Taiteiden Yön toiminnanjohtaja, kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja ja mukana vaikka kuinka monissa kulttuurikuvioissa Oulussa. Bättre Folk on loistava festivaali, suosittelen!

 9. Päivitysilmoitus: Suomen lempikohteet top 3 - Archie gone Lebanon - Matkablogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *